22.9 C
Lefkoşa

Dimitris Kutsumbas: “Acı uzlaşı taksim çözümüne dönüşüyor, bu yüzden reddettik”

- Advertisement -

Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmekte olan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Merkez Komite Genel Sekreteri Dimitris Kutsumbas “acı uzlaşı, Türkiye’nin kentsel sınıfının ve Kıbrıs Türk ‘devletinin’ ezeli ana tutumu olan iki bölgeli iki toplumlu federasyona dönüştü ve doğal görülmeye başlandı, ‘ilke tezi’ oldu, özde taksim çözümüne, iki oluşturucu devlete dönüşüyor. Bu yüzden reddettik.” dedi.

Fileleftheros’a verdiği söyleşide KKE’nin “kabul edilemez, taksimci ve sürdürülebilir olmayan” diye nitelediği Annan planını da reddettiğini hatırlatan Kutsumbas 11 Şubat 2014 tarihli Eroğlu-Anastasiadis ortak açıklamasının müzakere zemini olmasını da “kendi sınırları, anayasası, hükümeti, parlamentosu, marşı, eğitimde sağlıkta kültürde ayrı politikaları olan iki oluşturucu devlet ifadesi içerdiği için” kabul etmediklerini söyledi.

Kutsumbas Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Barış Harekatı ile ilgili son açıklamalarını “kabul edilemez ve kışkırtıcı” bulduğunu belirtti. Türk-Yunan ilişkilerindeki olumlu havanın Yunan hükümetini öne çıkarırken diğer siyasi güçlerin sesini kısarak Türkiye’nin “kabul edilemez” diye nitelediği talepleri ve KKTC’nin siyasi açıdan yükselmesi lehine işlediği iddiasında bulundu.

Kutsumbas KKE’nin Türk askerinin ve diğer yabancı askerlerin Kıbrıs’tan çekilmesini, İngiliz üslerinin kapatılmasını istediğini belirterek “Kıbrıs’ın tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası temsiliyeti olması gerek. İki devlet değil tek devlet.” ifadesini kullandı.   

Kıbrıs’taki İngiliz üslerine olduğu gibi Yunanistan’daki ABD üslerine de karşı olduklarını belirten Kutsumbas “yabancı askeri üslerin Atlantik planlarında rolü vardır.” dedi, özetle şunları söyledi:

“Yabancı üsler gösterilmeye çalışıldığı gibi halkların güvenliği için değildir. Halkların kanını dökme aracıdırlar. Kıbrıs’taki üslerin bugün İsrail’in Filistin halkını katletmesinde, NATO güçlerinin Suriye, Lübnan, Yemen, genel olarak Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Kızıldeniz’e yönelik savaş planlarında kullanıldığı büyük bir sır değildir.”

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Meclis Başkanı Töre, Erbakan’ın Türk siyasetine damga vurmuş liderlerden olduğunu söyledi

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zoru Töre, Türkiye Cumhuriyeti’nin merhum Başbakanlarından...

Emekli Astsubaylar Derneği’nden İbrahim Ağa Camisi’ne yönelik saldırıya kınama

Dernek Başkanı Esen Ömürlü tarafından yapılan açıklamada, “Limasol'da bulunan...

Avustralya’da bıçaklı saldırganı uzaklaştırmaya çalışan Fransız vatandaşına süresiz vize hakkı

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Sydney kentindeki alışveriş merkezinde altı...

Girne Belediyesi Tiyatro Toplulukları Girne ve Güzelyurt’ta sahne aldı

 Girne Belediyesi Tiyatro Toplulukları, iki kentte eş zamanlı olarak...

ABD’ye Güney Kıbrıs’tan arazi alma ve konut inşa izni verildi

ABD hükümetinin, Güney Kıbrıs’ta görev yapan büyükelçilik mensupları için...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...