26.9 C
Lefkoşa

Büyükelçi Yantao Liu: “Çin’in Dünya Güvenliği İnisiyatifi ilkeleri Kıbrıs sorununun halli için de uygulanabilir”

- Advertisement -

Çin’in Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Yantao Liu, Kıbrıs sorununun er ya da geç çözülmesi gerektiğini söyledi; Çin’in Suudi Arabistan ile İran arasındaki mutabakatta büyük rol oynayan Dünya Güvenliği İnisiyatifi (GSI) ilkelerinin Kıbrıs sorununun halli için de uygulanabileceği görüşünü ortaya koydu.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Yantao Liu’nun Çin Büyükelçiliğinde düzenlenen gazetecilere yönelik atölye çalışması çerçevesinde gazetecilerin sorularına verdiği cevapları aktardı.

Habere göre Çin’in Genel Sekreter’in Maria Angela Holguin’i kişisel temsilci atamasına karşı tutumu sorulan Yantao Liu, bu meseleyi çok yakından takip ettiklerini, Kıbrıs sorununun er ya da geç çözülmesi gerektiğini söyledi. Yantao Liu, “Bu tutum yalnız Kıbrıs halkını değil uluslararası toplumu ta temsil ediyor.” ifadesini kullandı.

Çin’in Kıbrıs sorununda tutarlı ve net bir tutuma sahip olduğunu belirten Yantao Liu, “BM Güvenlik Konseyi kararlarını, müzakerelerin yeniden başlamasını ve iki bölgeli iki toplumlu federasyon ilkesini şiddetle destekliyor.” dedi, şunları ekledi:

“Müzakerelerin yeniden başlaması için çeşitli taraflarca harcanan bütün çabaları destekliyoruz. Barışçıl müzakereler temelinde Kıbrıs sorununa kısa zamanda kapsamlı, adil ve sürekli bir çözüm bulunabileceğine inanıyoruz. Bu sorun çok uzun zamandır devam ediyor ancak şimdi yeni bir fırsat penceresi görüyoruz. Bu da BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu için kişisel temsilcisini atamasıdır.”

Yantao Liu, şahsen görüştüğü Holguin’e tarafların, müzakerelerin yeniden başlama yolunun açılması için iki toplumun kısa zamanda bir fikir birliği oluşturması maksatlı görevine destek vermesi umudunu ilettiğini de kaydetti.

Çin’in, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi vizyonunun başarıya ulaşmasını kolaylaştırmak için gerek BM Güvenlik Konseyinde gerek ikili temaslar çerçevesinde objektif ve adil rol oynamaya devam edeceğini belirten Çinli Büyükelçi, “Çin’in, Suudi Arabistan ile İran arasındaki mutabakatta büyük rol oynayan Dünya Güvenliği İnisiyatifi (GSI) ilkelerinin Kıbrıs sorununun halli için de uygulanabileceği” görüşünü dile getirdi.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

İsrail’in Gazze şiddeti sürüyor…

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana...

Meclis toplandı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yasama göreviyle toplandı. Meclis Başkanı Zorlu...

Kamusen 29. Olağan Genel Kurulu yapıldı, Metin Atan yeniden başkanlığa seçildi

 Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası'nın (Kamusen) 29. Olağan Genel...

Barolar Birliği Hayvan Hakları Komitesi Ceza Yasası değişiklik önerilerini Meclis Başkanı Töre’ye sundu

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Hayvan Hakları Komitesi, hayvan haklarıyla...

Yunanistan, İsrail’den savunma hakkını sivil halkı koruyarak kullanmasını istedi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İsrail'in Gazze'de el-Ehli Baptist Hastanesine...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...