Ülkenin, Uluslararası Güneş (Enerjisi) İttifakı’na katılımıyla ilgili çerçeve anlaşmasının 41 evet, 4 hayır ve 1 çekimser oy ile onandığı Perşembe günkü Rum Meclisi Genel Kurul toplantısında, kurulması planlanan 30-50 MW gücünde ilk iki toplumlu güneş enerji parkı ile ilgili kaygıların dile getirildiği bildirildi.
Uluslararası Güneş İttifakı’nın temel önceliğinin, güneş enerjisinin ortak meydan okumaların göğüslenmesi için toplu eylem ve güneş enerjisi alanında rekabetçi programlar geliştirilmesi olduğunu yazan Haravgi’ye göre, Genel Kurul’da bazı milletvekilleri tarafından, Ada’nın tamamında güneş enerjisinin Kıbrıs sorununun çözümü yönünde değerlendirilmesiyle ilgili Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ) önemine işaret edildi.
30-50 MW gücündeki ilk iki toplumlu güneş enerjisi parkının Avrupa Komisyonu tarafından yapılan sürdürülebilirlik incelemesinin Ocak 2024’te tamamlanacağının açıklanmasına, eski Lefkoşa havaalanı ve Pile gibi aday bölgeler olmasına rağmen iki toplumlu parkın nereye kurulacağının bugüne kadar ilan edilmediğine dikkat çekildi.
Güney Kıbrıs’ta Avrupa Yeşil Anlaşması’nın paralelinde, GYÖ olarak Ada’nın tamamında, Lefkoşa kanalizasyon sisteminin birleştirilmesi örneğinde olduğu gibi, yerli bir yeşil anlaşma geliştirilmesi ve uygulanması gerektiği görüşü ortaya konuldu. Yenilenebilir enerji kaynağı projeleri geliştirilmesi halinde ara bölgenin lisans statüsü ve çerçevesinin Rum meclisine sunulması istendi. Yine Rum Yönetiminin, bu meseleyle ilgili net pozisyonu olması gerektiği kaydedildi.
Uluslararası Güneş İttifakı’na katılımla ilgili yasal düzenlemenin, Ada’da yapılacak her şey için, KKTC’nin meşrulaştırılmasına basamak olarak, Ada’nın fiili durumunun her zaman kabul edilmesi gerektiği anlamına gelmemesi gerektiği görüşü ortaya konuldu.