25.9 C
Lefkoşa

Üçlü zirve Netanyahu’nun sağlık durumu nedeniyle ikili zirveye dönüşüyor

- Advertisement -

İsrail-Yunanistan-Güney Kıbrıs üçlü zirvesi İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun sağlık durumu yüzünden ertelenmesine karşın, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in yine de planlandığı gibi Güney Kıbrıs’a gideceği, böylece üçlü zirve yerine ikili zirve gerçekleştirileceği bildirildi.

Fileleftheros “Yunanistan Başbakanı Kıbrıs’a… Adımları Koordine Ediyorlar… Gündemde Kıbrıs Sorunu, Türk-Yunan İlişkileri” başlığıyla manşete çektiği haberinde Miçotakis ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in NATO zirvesinden ve Miçotakis-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmesinin ardından ilk kez bir araya geleceğine dikkat çekti.

Edindiği bilgilere dayanarak üçlü zirve programı uyarınca Miçotakis, Netanyahu ve Hristodulidis’in yarın  akşam yemekte bir araya geleceğini, zirve çalışmalarının ise 26 Temmuz Çarşamba günü gerçekleşeceğini belirten gazeteye göre, son değişiklikten sonra Miçotakis’in Güney Kıbrıs’a yarın akşam mı yoksa Çarşamba günü mü gideceği açıklığa kavuşmadı. İkili, Kıbrıs sorunu gerek Türkiye-Avrupa ilişkilerinde karşılıklı bilgi ve görüş alış verişinde bulunacak, bundan sonra atılacak adımları koordine edecek.

Gazete diplomatik çevrelerde görüşme konusu olan Türk-Yunan ilişkilerinde,  “deprem diplomasisi” sürdürülerek ses tonlarının bariz şekilde düşük tutulmaya çalışıldığına dikkat çekti.

Haberde, gerek BM Güvenlik Konseyi’nde gerek Türk-Yunan Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısının yapılacağı Selanik’te, Türk-Yunan ilişkilerinde gelişmeler beklendiği, Türk-Yunan dengesinde Kıbrıs sorununun da referans noktası olmaya devam ettiği belirtildi.

Eylül’deki BM Genel Kurulu’nda Kıbrıs sorununun bütün müdahillerinin New York’ta olacağını ve Genel Sekreter’in de niyetlerini yoklama fırsatı bulacağını hatırlatan gazete diplomatik çevrelerin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Temmuz günü KKTC’de yaptığı açıklamalara “rağmen, Türk hükümetinin Türkiye-Avrupa ilişkilerine yeni yaklaşım nedeniyle görüşme niyeti gösterebileceğini” değerlendirdiğini aktardı.

Ekim ayında da AB zirve toplantısı yapılacağını hatırlatarak bu toplantıda, yeniden AB’nin kapısını çalan Erdoğan’ın yeni yaklaşımının tartışılabileceğini belirten gazete, bütün bunların Miçotakis-Hristodulidis görüşmesinde masaya yatırılmasının beklendiğini belirtti.

Habere göre, Miçotakis ile Hristodulidis’in yeni üçlü oluşum planlarını da ele alması bekleniyor. Rum ve Yunan hükümetleri önceki dönemde bölge ülkeleri ile oluşturdukları politikaları devam ettirmek istiyor. İsrail ile üçlü zirvenin Netanyahu’nun iyileşmesinden sonra gerçekleştirileceğine, sonbaharda yeniden planlanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Rum ve Yunan hükümetleri işbirliklerini teyit etmek için Mısır ve diğer bölge ülkeleriyle (kısa süre önce Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün ile gerçekleştirmişlerdi) yeni bir üçlü zirveler planlıyor.

Alithia ve Haravgi Netanyahu’nun cumartesi günü kalp pili takılmak üzere operasyon geçirmesi nedeniyle 26 Temmuz Çarşamba günü Güney Kıbrıs’ta yapılması planlanan Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü zirvesi ve Netanyahu’nun 28 Temmuz’da Türkiye’ye yapmayı planladığı ziyaretin ertelendiğini yazdı.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Nikos Hristodulidis’in DİSİ’yi kabinesine katma ısrarı…

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis'in, DİSİ'yi hükümete katmakta ısrar...

Gönyeli-Alayköy Belediyesi sivrisinek ve haşere ile “üç koldan” mücadele ediyor

Gönyeli-Alayköy Belediyesi, sağlık hizmetleri çerçevesinde çalışmalarına devam ediyor. Gönyeli-Alayköy Belediyesi...

Savaştan kaçan 1000’in üzerinde İsrailli Güney Kıbrıs’a gitti

İsrail-Hamas savaşından kaçan 1000’in üzerinde İsraillinin Güney Kıbrıs’a gittiği...

Posta Dairesinin sorunları ve çözümleri konusunda çalıştay gerçekleştirildi

 Posta Dairesinin sorunları ve çözümleri konusunda çalıştay gerçekleştirildi. Posta Dairesi...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...