26.9 C
Lefkoşa

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu: “Kıbrıs hiç olmadığı kadar Türkleşmenin eşiğinde”

- Advertisement -

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Yeorgios, “özel bir ziyaret” için gittiği Londra’da “Kıbrıs’ın hiç olmadığı kadar Türkleşmenin eşiğinde olduğu” şikâyetinde bulundu ve orada yaşayan Rumlardan “İngiltere’deki karar mekanizmalarını etkilemeye” çalışmalarını ve ibadet ederken “Kıbrıs’ı da düşünmelerini” istedi.

Fileleftheros “Yeni Jüstinyen ve Kıbrıs Başpiskoposu” sıfatıyla lanse ettiği Yeorgios’un İngiltere’ye “özel bir ziyaret” için gittiğini ve “ziyaret programına” Kuzeybatı Londra’daki “Harrow”da bulunan Ayiu Pandeleimonos ve Ayias Paraskevis Kilisesi’ndeki Pazar ayini ile başladığını yazdı.

Habere göre Türkiye’nin Ada’yı Türkleştirmeye çalıştığını iddia eden Yeorgios “ilk başta, başka ülkelerin sahtekârlıkları yüzünden kısıtlı özgürlüklerle kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni lağvetmeye çalıştı” dedi, şöyle devam etti:

“Bugün Kıbrıs’taki Helenizm olarak ayakta duruyorsak, BM kararları olduğu içindir. Bu devletlik varlığımız, özgürlüğümüzü elde etmek için son silahımızdır. Ta baştan bir devlet kurulursa ve bir şey olursa –ki Türkiye yüzünden kesinlikle olacak- devlet değil, cemaat olacağız.”

Yeorgios, Türkiye’nin, “zaman içerisinde Kıbrıs’ın yasal sakinleri olarak tanınmalarını sağlamak için Ada’ya sürekli yabancı nüfus pompaladığını” öne sürerek, benzer şeyin 20’nci yüzyılda İskenderun’da da olduğunu öne sürdü. “Türkiye Kıbrıslı Rumları korkutup kaçırmaya çalışıyor. Aynı şeyi, yüksek güvenlikli hapishaneler naklettiği İmroz’da (Gökçeada) ve Tenedos’ta (Bozcaada) da yaptı. Benzer şekilde, bize yönelik isyan eylemine yardımcı olsunlar diye işgal bölgesindeki yasadışı havalimanından birçok kaçak mülteciyi gönderiyor” dedi.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Uzaya giden ilk Arap astronot olan Sultan Niyadi, BAE’de bakan olarak atandı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh...

İsrail basınına göre Gazze sınırındaki onlarca askerde şark çıbanı vakası şüphesi var

 İsrail medyası, Gazze Şeridi sınırındaki toplanma alanlarındaki onlarca İsrail...

Üstel: “Tarım Bakanlığı bütçesinde yüzde 6.5’e kadar inen narenciye teşvikini bu yıl yüzde 20’lere çıkardık”

Başbakan Ünal Üstel, narenciye üreticilerinin üretimden kopmaması ve üreticilere...

Hellim üretiminde kullanılan süt oranının kesinleştirilme süresi 5 yıl uzatıldı

AB Tarım Bakanları Konseyinin dünkü toplantısında, coğrafi işaretler ve...

Milli Eğitim Bakanlığı ile Güney İnşaat Ltd. arasında protokol imzalandı

“Bir Okul da Sen Yap” kampanyası çerçevesinde Milli Eğitim...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...