18.9 C
Lefkoşa

Özel temsilci konusunda yoğun perde gerisi

- Advertisement -

Kıbrıs’taki BM Genel Sekreteri’nin temsilci görevini üstelenecek kişi konusunda son günlerde yoğun perde gerisi yaşandığı belirtildi.

Alithia gazetesi, “Temsilci Konusunda Çetin Perde Gerisi” başlıklı haberinde, özel temsilci konusunda gayrı resmi düzeyde ilerleme olduğunu ve her şeyin üzerinde anlaşmaya varıldığı görüntüsü oluştuğu belirtilerek, özel temsilci için Norveç’in BM Daimi Temsilcisi Mona Jool’un isminin geçtiğine işaret edildi.

Özel temsilci atandı yönündeki haberlerinRum hükümeti tarafından aynı gün değil de iki gün sonra yalanlandığına dikkat çekilen haberde, gerçek dışı olan bir haberin genelde aynı gün yalanlandığına vurgu yapılarak hafta sonunda yaşananların “garip ve paradoks” olduğu kaydedildi.

Gerek BM kanadından, gerekse Kıbrıs Türk kanadından gelen bilgilerin, geçen hafta Mona Jool isminden bahsedildiği yönünde olduğunu yazan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in de Mona Jool ismine olumlu yanıt verdiğinin hem Rum Yönetimi, hem de BM kaynaklarından doğrulandığını vurguladı.

Gazete, geçen hafta diplomatlar tarafından sızdırılan “gelecek hafta özel temsilcinin atanacağına” dair bilgilerin de tesadüf olmadığı ve öncesinde görüşülmeyen bir ismin de tepeden inmediğine dikkat çekti.

Aynı konuyla ilgili bir diğer haberde ise, eski temsilci Espen Barth Eide’nin yakın çalışma arkadaşı Jool’un atanmasının engellenmesi için perde gerisinde çaba harcandığını ancak bu atamaya hangi tarafın itiraz ettiği ve ne gibi nedenler ortaya koyduğunun netleştirilemediği belirtildi.

Ötye yandan, temsilci konusunda anlaşmaya varıldığı, ismin bilindiği ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis’in olumlu yanıt verdiğinden bahsettiği yönünde haberlerin yayımlandığı Kıbrıs Türk basınında dün tutum değişikliği olduğu ve Kıbrıs Rum tarafının inkarının “takip edildiği” iddia edildi.

- Advertisement -

Son Haberler

CTP: “Yanlış diplomatik hamlelerin kabul edilmemesinden BM’yi sorumlu tutmak kabul edilemez”

 Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), "yanlış diplomatik hamlelerin kabul edilmemesinden,...

Engelliler Haftası…

 Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği'nden bir heyet Engelliler Haftası...

Hava tahmin raporu

Hava sıcaklığının iç kesimlerde 36 dereceyi bulması, pazartesi ise...

Malya Şehitliği yenilendi

Güney Kıbrıs’ta bulunan ve yıllar içinde yıpranan Malya Şehitliği’nin...

Sponsor

Göz Atın

Brent petrolün varil fiyatı 79,61 dolar

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda ​​​79,61 dolardan işlem görüyor. Dün...

Halkın Partisi Başkanı Özersay engelli istihdamlarına değindi

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, iki ay önce...

Rum Dışişleri Bakanı Kombos: “Holguin işini yapması için rahat bırakılmadı”

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, İngiliz Yüksek Komiseri...

Brent petrolün varil fiyatı 93,44 dolar

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 93,44 dolardan işlem görüyor. Dün...

ODTÜ KKK, kontenjanlarının yüzde 99’unun dolduğunu açıkladı

ÖSYM üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Orta Doğu Teknik...

CTP: “Yanlış diplomatik hamlelerin kabul edilmemesinden BM’yi sorumlu tutmak kabul edilemez”

 Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), "yanlış diplomatik hamlelerin kabul edilmemesinden, Birleşmiş Milletleri (BM) ve BM Genel Sekreteri Guterres’i doğrudan temsil eden kişisel temsilcisini sorumlu tutmanın...

Engelliler Haftası…

 Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği'nden bir heyet Engelliler Haftası nedeniyle Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek’i ziyaret etti. Bakanlık'tan verilen bilgiye göre, Dinçyürek, bugün yapılan görüşmede...

Hava tahmin raporu

Hava sıcaklığının iç kesimlerde 36 dereceyi bulması, pazartesi ise yer yer yağmur bekleniyor. Meteoroloji Dairesinden verilen bilgiye göre, 24 Mayıs’a kadar hava genellikle parçalı bulutlu,...