22.9 C
Lefkoşa

MİK Hellimde süt oranı tartışması yeniden alevlenince yoğurda standart getirilmesi önerildi

- Advertisement -

Menşe İsmi Korumalı (MİK) ürün standardında hellim üretimi için Rum Tarım Bakanlığı’nın, giren üretimde kullanılacak küçükbaş hayvan sütü oranının yüzde 10’dan 19’a çıkarılması emirnamesinin geçen hafta yürürlüğe girmesi ile paydaşlar arasında yeniden alevlenen tartışma devam ederken, Güney’de üretilen yoğurda standart getirilmesi önerildi.

Haravgi’nin haberine göre, Rum Çiftçiler Birliği (EKA) emirname ile birlikte inek sütünün artık hellim üretiminde kullanılamayacak kısmının yoğurt üretimine kanalize edilmesi, bunun için de yoğurt üretimine standart getirilmesi önerisini Rum Tarım Bakanlığı’na ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’e iletti.

Habere göre, EKA tarafından yaptırılan inceleme sonucunda ortaya çıkan öneri, hellim üretiminde yeniden alevlenen süt oranı anlaşmazlığındaki diyaloğa yardımcı olacağı kanaatiyle hükümet kanadına iletildi.

Güney Kıbrıs’ta bugüne kadar bir standart uygulanmadığı için yoğurt üretiminde benzeri görülmemiş bir düzensizlik ve taze süte yabancı unsurlar, yani süt tozu ve protein kullanımı olduğu belirtilen öneride, yoğurt üretimine standart getirilmesinin şu iki önemli avantajına dikkat çekildi:

“1-Yoğurt üretimine standart getirilmesi ile süt tozu ve protein kullanımına son vereceği için 24 bin litre taze inek sütüne ihtiyaç duyulacak, 2- Büyük miktarda süt tozu ve protein ithaline ihtiyaç kalmayacak, bu yan ürünlerin yasadışı olarak hellim ve diğer süt ürünü üretiminde kullanılmasının önüne geçilecek.”

Öneride,  bugün Güney Kıbrıs’ta üretilen yıllık yoğurt miktarının yaklaşık 12 bin ton olduğu, üretimden süt tozu ve protein bileşenleri çıkarılırsa 12 bin ton yoğurt üretilmesi için 24 milyon litre taze inek sütüne ihtiyaç duyulacağı, bu miktarın da inek sütü üretim fazlasıyla karşılanabileceği kaydedildi.

Haberde, MİK hellim üretiminde kullanılacak süt oranlarının, büyük ekonomik çıkarlara dayanan bir konu olduğu, bu nedenle hellim üretimi paydaşları (küçükbaş hayvan ve inek besicileri ve peynir üreticileri) arasındaki uçurumun üzerine köprü kurulabilmesi için bu hafta yeni görüşmeler yapılacağı belirtildi.

- Advertisement -

Son Haberler

Kobani davasında kararlar açıklandı

6-8 Ekim 2014'te çıkan sokak eylemlerine ilişkin davada eski...

Polonya Cumhurbaşkanı ölüm tehditi aldığını açıkladı

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun uğradığı...

23 Nisan’dan bu yana kayıp olan Ela Kılıç bulundu!

Cihangir'de sakin 23 Nisan'dan bu yana kayıp olan 18...

Lefkoşa’da pazartesi ve salı günü Bilim Şenliği yapılacak

Bilim Lefkoşa Şenliği pazartesi ve salı günü Lefkoşa'da yapılıyor. Şenliği,...

Sponsor

Göz Atın

Sahte İtalyan pasaportu ile KKTC’ye girmek isteyen şahıs tutuklandı

Lefkoşa’da Metehan Kara Sınır Kapısı’nda, dün gece 22.30 sıralarında...

Döviz kurları…

Serbest piyasada bugün dolar 32,55, euro 35,08 İngiliz sterlini...

Sadık Gardiyanoğlu: “Temel hedefimiz asgari ücreti bir an önce belirlemek”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Asgari Ücret...

Ercan Havalimanı’nda başkasının kimliğine bürünen şahıs tutuklandı

Ercan Havalimanı’nda dün sahte belgeyi tedavüle sürerek, başkasının kimliğine...

Rum Ulusal Konseyi bugün toplanıyor

Rum Ulusal Konseyi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs...

Kobani davasında kararlar açıklandı

6-8 Ekim 2014'te çıkan sokak eylemlerine ilişkin davada eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş 42 yıl, Figen Yüksekdağ 30 yıl...

Polonya Cumhurbaşkanı ölüm tehditi aldığını açıkladı

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun uğradığı silahlı saldırının ardından ölüm tehditleri aldığını açıkladı. Polonya Başbakanı Tusk, X hesabında kendisine gelen "Bugün Slovaklar...

23 Nisan’dan bu yana kayıp olan Ela Kılıç bulundu!

Cihangir'de sakin 23 Nisan'dan bu yana kayıp olan 18 yaşındaki Ela Kılıç bulundu.Cihangir’de sakin 23 Nisan 2024 tarihinden beri kayıp olan, 18 yaşındaki Ela Kılıç...