27.8 C
Lefkoşa

Makenzi’deki Kıbrıs Türk taşınmazlarının durumu

- Advertisement -

 Güney Kıbrıs İçişleri Bakanı Konstantinos İoannu’nun Larnaka’ya bağlı Makenzi’deki Kıbrıs Türk taşınmazlarıyla ilgili yeni planının, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nin tepkisine neden olduğu haber verildi.

Haravgi gazetesi “Kıbrıs Türk Taşınmazlarının Göçmen Olmayanlar Tarafından da İdare Edilmesinin Yasallaştırılması” başlığıyla yer verdiği haberinde, Rum İçişleri Bakanı’nın Larnaka’ya bağlı Makenzi sahilinde bulunan Kıbrıs Türk taşınmazlarının idaresiyle ilgili yeni planlamayı dün Göçmenler Komitesi’ne sunduğunu yazdı.

Sayıştay Başkanı’nın, Kıbrıs Türk taşınmazlarının yönetilmesiyle ilgili mevzuatın ihlal edildiğine dair ifadelerinin ardından ise milletvekillerinin çoğunun duruma tepki gösterdiğini kaydeden gazete, genel anlamda bölgede birçok büyük problem olduğunu, çünkü birçok mülkün ilgili izinler olmadan dönüştürüldüğünü, işletmelerin mülkleri hak sahibi göçmenlerden devren kiraladıklarını ve bunların birçoğunun da devlete borcu olduğunu ifade etti.

Bakanlığın planının, borçların işletmeler tarafından ödenmesini, mülklerde yapılan geliştirme faaliyetlerinin ruhsatlandırılmasını, bunun akabinde de yeni kira sözleşmeleri yapılmasını öngördüğünü kaydeden gazete, sözleşmelerin süresinin 10+10 yıl olacağını belirtti.

Sözleşmenin herhangi bir şartının (1987 yılından bu yana) ihlal edilmediği ve işletmenin iş hacminin sezonluk olduğu 3 durumda, kiranın piyasadaki kira bedelinin yüzde 30’u olarak belirleneceğini yazan gazete, 7 durumda (göçmen olan yöneticiler) kiranın yüzde 80 olarak belirleneceğini, geriye kalan 8 durumda da (göçmen olmayanlar) ise kiranın yüzde 100’ünün ödeneceğini ifade etti.

Sayıştay Başkanı’nın bu faaliyetlerin yasallığı konusunda ortaya bazı çekinceler koyduğunu yazan gazete, çünkü Kıbrıs Türk mallarının idaresiyle ilgili yasanın bu gibi taşınmazların göçmen olmayanlara kiralanmasını yasakladığını belirtti.

Rum Meclisi Göçmenler Komitesi Başkanı Nikos Kettiros ise yaptığı açıklamada, hükümetin ileriye gitmek istemesi durumunda, ya planın bazı maddelerini revize etmesi, ya da Kıbrıs Türk taşınmazlarının kiralanmasının yalnızca göçmen olmayanlarla ilgili olmaması için yasayı değiştirmesi gerektiğine işaret etti.

Böyle bir yasa tasarısının Göçmenler Komitesinde değil, işadamları veya milyarderlerle ilgili başka bir komitede görüşülebileceğini ifade eden Kettiros, göçmenler komitesinin göçmenlerin haklarını koruma misyonuna sahip olduğunu dile getirdi. 

- Advertisement -

Son Haberler

Kaya’dan Lefke çöp depolama alanındaki yangınla ilgili açıklama

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, 10 gündür belediyenin kontrolünde...

CTP Milletvekili Şahiner: “Emrullah Turanlı’ya yeni vergi muafiyeti yolda”

Anamuhalefet partisi CTP’nin Lefke milletvekili Salahi Şahiner, iş insanı...

Hava tahmin raporu

Hava sıcaklığı hafta boyunca 38-41 derece dolaylarında olacak. Meteoroloji Dairesi’nin...

Buse Savaşkan 2 Ağustos’ta yarışacak

2024 Paris Olimpiyatları’nda Türkiye adına yüksek atlama branşında yarışacak...

Sponsor

Göz Atın

Milletvekili Öztürk, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Gafarova tarafından kabul edildi

 Türk Dünyası Parlamentoları Dış İşleri Komisyonları Toplantısı için Azerbaycan’da...

El-Sen, “Kamuoyunun Enerji Politikalarına İlişkin Görüşleri ve Kıb-Tek Algısı” başlıklı araştırmanın sonuçlarını açıkladı

Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) tarafından yaptırılan “Kamuoyunun Enerji...

Miçotakis iltica hakkı olmayan göçmenlerin ülkelerine gönderilmesini istedi

 Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, düzensiz göç ile mücadelede düzensiz...

21 Eylül Uluslararası Dünya Barış Günü nedeniyle yarın “Birlikteyiz” etkinliği düzenleniyor

 Gazimağusa Belediyesi ile Güney Mağusa Belediyesi, 21 Eylül Uluslararası...

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, Patates Üreticileri Birliği heyetini kabul etti

 Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Engin Haksever...

Kaya’dan Lefke çöp depolama alanındaki yangınla ilgili açıklama

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, 10 gündür belediyenin kontrolünde bulunan Lefke çöp depolama alanında yürütülen ıslah çalışmalarının ardından minimum seviyeye getirilen yangının bugün yeniden...

CTP Milletvekili Şahiner: “Emrullah Turanlı’ya yeni vergi muafiyeti yolda”

Anamuhalefet partisi CTP’nin Lefke milletvekili Salahi Şahiner, iş insanı Emrullah Turanlı’ya yeni vergi muafiyetinin "yolda olduğunu” savundu. Şahiner, “Hukuku yok saymak,  vurguna doymamak,  yolsuzluklara kılıf...

Hava tahmin raporu

Hava sıcaklığı hafta boyunca 38-41 derece dolaylarında olacak. Meteoroloji Dairesi’nin 9-15 Temmuz arasındaki süreye ilişkin hava tahmini raporuna göre bölge, alçak basınç sistemi ile sıcak...