26.9 C
Lefkoşa

Letimbiotis: Müzakerelerin yeniden başlaması noktasında somut bir şey ortaya çıkmadı

- Advertisement -

Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, BM Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca’nın ziyareti sırasında müzakerelerin yeniden başlaması noktasında somut bir şeyin ortaya çıkmadığını belirtti.

Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, “Kathimerini” gazetesinde yer alan söyleşisinde, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ile Hloraka’da meyadana gelen olaylardan söz etti.

Letimbiotis, Siyasi ve Barış İnşa İşleri ile Barış Operasyonlarından Sorumlu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca’nın ziyaretinden somut bir sonucun çıkıp çıkmadığı sorusu üzerine, Jenca’nın müzakerelerin yeniden başlaması ve özel temsilci atanması perspektifini tetkik etmek için geldiğini belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, Rum tarafının hazır olduğunu bir kez daha yinelediğini belirten Letimbiotis, somut bir şeyin ortaya çıkmadığı, Hristodulidis’in New York’a gitmesinin beklenmesi gerektiğinden bahsetti.

Jenca’nın Pile konusunda görüşünün sorulması üzerine Letimbiotis, Birleşmiş Milletlerin, Güvenlik Konseyi ve Genel Sekreter düzeyinde düşüncelerini yoğun ve net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Jenca ile görüşmenin özellikle müzakerelerin yeniden başlaması perspektifinin yaratılması çabalarıyla ilgili olduğunu söyleyen Letimbiotis, istenilen şeyin, müzakerelerin nasıl başlayacağı noktası olduğunu da ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın, Jenca ve Stewart’ın Pile’ye yol yapımını olumlu karşıladığını söylemesi ve bu konuyu yeni bir sınır kapısının açılmasıyla ilişkilendirmesinin sorulması üzerine Letimbiotis, Tatar’ın açıklamalarını yorumlamayacağını, Güvenlik Konseyi’nin açıklamasının net olduğunu, bununla birlikte Stewart’ın içinde hareket edebileceği çerçeveyi çizdiğini belirtti.

“Türklerin Pile’deki yolun yapılacağından bahsetmesinin ve bunun nasıl durdurulacağının” sorulması üzerine Letimbiotis, görev yetkilerine göre sorumluluğun UNFICYP’te olduğunu söyledi.

Pile konusunda çözüm bulunması yönünde BM’nin çabalarının ne aşamada olduğu sorusu üzerine ise Letimbiotis, durumun tırmanmasının önlenmesi için BM’nin çaba sarf ettiğini ifade etti.

HLORAKA

Hloraka’da yaşananlara yönelik bir soru üzerine Letimbitos, Baf’a bağlı Hloraka’da, geçtiğimiz hafta köy sakinlerinin mültecilerin bölgeden gönderilmesi talebiyle düzenlediği protesto ve aynı gece maskeli kişilerin Suriyelilerin evlerine saldırması olaylarına ilişkin siyasi sorumluluğun bulunmadığını ifade etti.

Letimbiotis, polisin ve polis müdürünün sorumluğunun bulunup bulunmadığı sorusu üzerine her şeyin değerlendirme altında olduğunu, olayların ilk gününden itibaren her şeyin araştırıldığını söyledi.

Bu yaşananların organize olduğuna dair bir kanıt yoksa, kıyın (pogrom)için herhangi bir nedenin olamayacağını söyleyen Letimbiotis, toplum içerisinde yabancılara karşı bir hezeyanın da olmadığını savundu.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in bu ay içerisinde bakanlara ilişkin ilk değerlendirmeyi yapacağı şeklindeki açıklamasının anımsatılması üzerine Letimbiotis, bakanların değerlendirilmesinin günlük bazda olduğunu bununla birlikte Hristodulidis’in gerekli görmesi halinde değişiklik yapmasının da anayasal hakkı olduğunu ifade etti.

Letimbiotis bir başka soru üzerine DİSİ gibi siyasi bir dinamiğin hükümete katılmasının olumlu bir unsur olacağını da belirtti.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Trafikte haftalık bilanço: 73 kaza, 24 yaralı…

 Ülkede geçen hafta 73 trafik kazası meydana gelirken, söz...

Kudret Özersay, Kıbrıs sorunundaki çıkmazı değerlendirdi: “Taraflar ortak görüşme zemininin olmadığını anladı”

HP Genel Başkanı Kudret Özersay, Politis gazetesine yaptığı açıklamada,...

Purnara’daki mülteci kampında çıkan olaylarda 33 kişi gözaltına alındı

Purnara’daki mülteci kampında pazartesi akşamı, iki grup arasında kavga...

Şampiyon Melekler’in anı pulu ve ilk gün zarfı perşembe günü satışa çıkıyor

 Posta Dairesi, İranlı ressam ve karikatür sanatçısı Alireza Pakdel'in...

Eski Bakanlardan Tuncer Arifoğlu için 11 Mart Pazartesi günü Meclis’te tören düzenlenecek

Hayatını kaybeden eski bakanlardan Tuncer Arifoğlu için 11 Mart...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...