21.8 C
Lefkoşa

Güneyde keçi koyun besicileri uzatma istemiyor

- Advertisement -

Güney Kıbrıs’taki küçük baş hayvan besicilerinin “Menşe İsmi Korumalı” ürün olarak tescil edilen hellim üretimindeki süt kotası konusundaki uzlaşının uygulanmasını istediği belirtildi.

Alithia gazetesi, “Küçük Baş Hayvan Besicileri Hayır Diyor ve Üzerinde Anlaşmaya Varılanların Uygulanmasını İstiyor-MİK Hellime Beş Yıl Uzatmaya Doğru” başlıklı haberinde, keçi koyun besicilerinin, Ağustos 2022 yılında üzerinde varılan ve Avrupa Komisyonu’nun yeşil ışık yaktığı Temmuz 2024 ayından itibaren MİK olarak hellim yapımında keçi-koyun süt kotasının yüzde 50+ olmasına ilişkin anlaşmanın uygulanmasını talep ettiğini yazdı.

Keçi-koyun besicilerinin sadece büyük peynir üreticilerinden, inek besicilerinden ve Tarım Bakanlığından geçen yıl varılan anlaşmaya saygı duymalarını talep etmediğini, aynı zamanda nihai kotaya ilişkin bir beş yılın daha uzatılmasına da karşı çıktığını yazan gazete, keçi koyun besicilerinin bu bağlamda etkili eylemlere hazırlandığını belirtti.

Habere göre, Tarım Bakanlığı Genel Müdürü Andreas Grigoriu dün bir radyo programında yaptığı açıklamada, hellim için MİK uygulaması konusunda yeni bir uzatmanın gelebileceğinden söz etti.

Grigoriu, kotanın beş yıl uzatılacağı şeklindeki duyumlara da değinerek, ilgili tüzükte “geçiş dönemi”nin dosyanın sunulmasından sonra değil de, kararın ardından başlamasının öngördüğünü söyleyen Grigoriu, bu nedenle hâlâ “beş yılları” bulunduğuna işaret ederek, tüzüğün oluşturulma ve şekillenmesine ilişkin istişare aşamasında olunduğunu ifade etti.

Tarım Bakanının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile yakın zamanda yapacağı görüşmenin ardından ortaya çıkacak neticenin keçi koyun besicilerini ikna etmemesi durumunda protesto eylemi düzenleyeceğini yazan gazete, keçi koyun besicilerinin Avrupa Komisyonu’nun ilgili müdürlüğüne de protesto mektubu gönderme olasılığı bulunduğunu belirtti.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Milli Mücadele Vakfı Başkanı Gülbahar ve vakıf yönetimini kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Milli Mücadele Vakfı Başkanı Aziz Gülbahar...

CTP: “Yanlış diplomatik hamlelerin kabul edilmemesinden BM’yi sorumlu tutmak kabul edilemez”

 Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), "yanlış diplomatik hamlelerin kabul edilmemesinden,...

Engelliler Haftası…

 Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği'nden bir heyet Engelliler Haftası...

Hava tahmin raporu

Hava sıcaklığının iç kesimlerde 36 dereceyi bulması, pazartesi ise...

Sponsor

Göz Atın

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Newyork’ta Türkevi’nde düzenlenen iftar yemeğine katıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York’ta Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme...

“Gastronomi alanında elde edilen başarı, ülkeye değer katacak”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul’da düzenlenen Gastronomi Festivali’nde başarılı olan...

Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi toplandı

Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugün...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gardiyanoğlu Telsim heyetini kabul etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, KKTC Telsim...

Oyuncu Tolga Savacı, ABD’de geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

 ABD'de yaşayan oyuncu Tolga Savacı, geçirdiği kalp krizi nedeniyle...

Cumhurbaşkanı Tatar, Milli Mücadele Vakfı Başkanı Gülbahar ve vakıf yönetimini kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Milli Mücadele Vakfı Başkanı Aziz Gülbahar ve vakıf yönetimini kabul etti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar kabulde, Milli Mücadele Vakfı ve yürütülecek faaliyetleri ile...

CTP: “Yanlış diplomatik hamlelerin kabul edilmemesinden BM’yi sorumlu tutmak kabul edilemez”

 Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), "yanlış diplomatik hamlelerin kabul edilmemesinden, Birleşmiş Milletleri (BM) ve BM Genel Sekreteri Guterres’i doğrudan temsil eden kişisel temsilcisini sorumlu tutmanın...

Engelliler Haftası…

 Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği'nden bir heyet Engelliler Haftası nedeniyle Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek’i ziyaret etti. Bakanlık'tan verilen bilgiye göre, Dinçyürek, bugün yapılan görüşmede...