31.3 C
Lefkoşa

Dimitiriu ABD Büyükelçisi le görüştü…Dimitriu Atina’ya gidecek

- Advertisement -

Rum Meclis Başkanı Annita Dimitriu’nun dün ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie Fisher ile gerçekleştirdiği görüşmede Kıbrıs sorunu ile ABD’ye yapacağı ziyaret konusunu ele aldığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, meclisten yapılan açıklamaya dayanarak Rum Meclis Başkanı ile ABD Büyükelçisi arasındaki görüşmede, ikili ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi konusunun da ele alındığını yazdılar.

Habere göre Dimitriu, Güney Kıbrıs ve ABD arasındaki parlamenter iş birliği boyutunun da önemini vurgularken, yakın zaman içerisinde ABD’ye yapacağı ziyaret konusunu da ele aldı.

Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin gelişim halindeki çabalar konusunda Dimitriu, Eylül ayındaki BM Genel Kurul toplantısına dikkati çekti ve Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlaması için Türkiye’ye baskı yapılması gerektiğini savundu.

Türkiye’nin, Güney Kıbrıs aleyhine olan “provokasyonlarının” da sonlandırılması gerektiğini savunan Dimitriu, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin yumuşaması temennisi dile getirdi.

ABD Büyükelçisi Fisher ise ülkesinin, iki kesimli iki toplumlu federasyon temelinde Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik BM Güvenlik Konseyi parametreleri içerisinde, müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin çabalara verdiği desteği yineledi.

Alithia gazetesine göre, Rum Meclis Başkanı Dimitriu, müzakerelerin yeniden başlamasında ABD’nin belirleyici rolünden söz etti.

Dimitriu, ABD’ye ziyaret gerçekleştirmesinin söz konusu olduğunu belirtirken bunun henüz planlanmadığını ifade etti.

ABD Büyükelçisi Fisher ise iki ülke arasındaki büyük öneme sahip olan konuları ele aldıklarını belirtti.

Kıbrıs’taki iki liderin, Antropoloji Laboratuvarına ortak ziyaret gerçekleştirmesi aynı zamanda Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in, Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmesinin ardından müzakerelerin yeniden başlaması konusunda iyimser olup olmadığı sorusuna karşılık Fisher, ABD olarak müzakerelere dönülmesini istediklerini, bunu yapmaya da devam edeceklerini söyledi.

Fisher iki kesimli iki toplumlu federasyonu öngören BM Güvenlik Konseyi çerçevesini desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.   

-Dimitriu Atina’ya gidiyor

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde ise Rum Meclis Başkanı Annita Dimitriu’nun, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in iki gün önce Güney Kıbrıs’ta olmasının ve meclis başkanı sıfatıyla kendisiyle görüşmesinin ardından, yeniden Miçotakis ile görüşmek amacıyla Atina’ya gideceğini yazdı.

Atina’ya bugün gidecek olan Dimitriu’nun, bu kez DİSİ Başkanı sıfatıyla ziyareti gerçekleştireceğini belirtti.

Habere göre, Dimitriu konuyla ilgili yaptığı açıklamada Miçotakis’in, Yeni Demokrasi Başkanı sıfatıyla yapmış olduğu daveti kabul ettiğini ifade etti.

Dimitriu, iki ülkeyi ilgilendiren konuların ortak olduğunu buna bağlı olarak bu konuların ortaklaşa bir şekilde nasıl ele alınacağına bakacakları söyledi.

- Advertisement -

Son Haberler

Dikmen-Boğazköy yolu asfalt çalışmaları nedeniyle cumaya kadar kapalı…

Dikmen-Boğazköy arasında yapılacak asfalt kaplama çalışmaları dolaysıyla yol bugünden...

Hava tahmin raporu

Hava sıcaklığı hafta boyunca iç kesimlerde 38-41, sahillerde ise...

Savaşan: “İstişare toplantıları hem kendimizi anlatma hem de halktan öğrenme fırsatı sunuyor”

UBP Lefkoşa İlçe Başkanı, Milletvekili Ahmet Savaşan Lefkoşa İstişare...

46. Güzelyurt Portakal Festivali sona erdi

46. Güzelyurt Portakal Festivali dün akşam Irmak Arıcı konseriyle...

Sponsor

Göz Atın

“Chevron şirketi ile görüşmeler iyi yolda”

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, hükümetin Amerikan Chevron şirketi...

Polisten sürücülere uyarı… 

Polis, Kıbrıs Türk Bisiklet Federasyonu tarafından Pazar günü 09.00-12.00...

Alireza Salarian: “İran, vatandaşlarının Kuzey’deki ekonomik faaliyetlerini kısıtlayamaz”

 İran’ın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Alireza Salarian, İran hükümetinin, İranlıların...

Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü.. BTHK: 2023’ün 3’üncü çeyreğinde 4G hayata geçecek

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Dünya Telekomünikasyon ve...

Kıbrıs Türk Tütün Endüstrisi’nde yeni dönem toplu iş sözleşmesi imzalandı

 Kıbrıs Türk Tütün Endüstrisi Ltd Şti ile Kıbrıs Türk...

Dikmen-Boğazköy yolu asfalt çalışmaları nedeniyle cumaya kadar kapalı…

Dikmen-Boğazköy arasında yapılacak asfalt kaplama çalışmaları dolaysıyla yol bugünden itibaren Cuma güne kadar araç trafiğine kapalı olacak. Karayolları Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, KKTC Karayolları...

Hava tahmin raporu

Hava sıcaklığı hafta boyunca iç kesimlerde 38-41, sahillerde ise 33 – 36 derece dolaylarında seyredecek. Meteoroloji Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, 2-8 Temmuz tarihleri arasında bölge,...

Savaşan: “İstişare toplantıları hem kendimizi anlatma hem de halktan öğrenme fırsatı sunuyor”

UBP Lefkoşa İlçe Başkanı, Milletvekili Ahmet Savaşan Lefkoşa İstişare Toplantıları’nın hem kendilerini anlatma hem de halktan öğrenme fırsatı sunduğuna işaret etti. UBP’den verilen bilgiye göre,...