26.9 C
Lefkoşa

Borrell’in Türkiye-AB ilişkileri belgesi Hristodulidis’in beklentisini karşılamadı

- Advertisement -

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili belgenin, bugüne kadar Rum yönetiminin kırmızı çizgisi olan pek çok alanda Türkiye ile iş birliğine dayanan yeni bir ilişki öngördüğü, belgeyi olumlu karşılamakla kalmayan Almanya’nın, desteklenmesi için bir de platform oluşturma çabasına giriştiği bildirildi.

Haftalık Kathimerini, “Lefkoşa Alman ‘Korosu’ Bekliyor… Zirvede Zor Zamanlar” başlığıyla aktardığı Brüksel çıkışlı haberinde, Almanya’nın, Türkiye’ye 7 başlıkta “hediye verilmesini” öngören belgeyi 14-15 Aralık’taki Avrupa Zirvesi’nde desteklemek üzere bir “koro oluşturmak” için halen birçok ülkeyle temasa geçtiğini yazdı.

Borrell/Komisyon belgesinin, Türkiye’ye “hediye verilmesini” öngördüğü 7 başlığın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in arzu ettiği gibi “Kıbrıs sorununun çözümüne bağlanmadığını belirten gazete, Rum tarafınca “çok sorunlu” bulunan olgunun sadece AB’deki ortaklarının büyük çoğunluğunun, Türkiye’ye en az 7 büyük “hediye” içeren Alman tezlerini kucaklaması olmadığına dikkat çekti.

Gazeteye göre Rum tarafı, aralarında Gümrük Birliği’nin iyileştirilmesi ve Türkiye Rum yönetiminin ayrı tutulmasını istediği için 2019’da bloke edilen havacılık anlaşmasının da bulunduğu bu “hediyelerin”, Kıbrıs sorunu ön şart koşulmadan verilmekte olmasını sorunlu buluyor.

Rum yönetiminin ve Başkanı Nikos Hristodulidis’in “zorluk derecesinin bilinciyle”, Almanya “korosunun” karşısında duracak ve Borrell/Komisyon belgesinin yarattığı yeni olguları bozacak müttefikler aramakta olduğuna işaret edilen haberde Hristodulidis’in, Gümrük Birliği’nin Kıbrıs sorununun çözümüne bağlanması fikrini Dubai’de ayaküstü görüştüğü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’e ilettiği belirtildi.  

Hristodulidis’in fikirlerinin “öksüz kaldığının” pratikte de görülmekte olduğuna işaret eden gazete, bu fikirlere Borrell/Komisyon belgesinde benimsenmediğini belirterek “Gümrük Birliği Lefkoşa’nın istediği gibi Kıbrıs sorununun çözümüne veya en azından sürece girmesine değil sadece müzakerelerin yeniden başlaması için bir ‘uygun ortama’ bağlandı” ifadesine yer verdi.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Papa Franciscus “Gazze’de acil ateşkes” çağrısını yineledi

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus,...

Geleneksel hellim yapımı KKTC’ye gelen turistlerin yeni gözdesi oldu

 Annesinden gördüğü geleneksel yöntemlere 45 yıldır hellim üretimi yapan...

Galatasaray şampiyonlar ligi biletini aldı

UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turu rövanş karşılaşması 2-1 Galatasaray’ın...

Ataoğlu, sürdürülen çalışmaları yerinde inceledi

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri...

MDP, Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’nu eleştirdi

Milliyetçi Demokrasi Partisi Eğitim Komitesi, öğretmen yeterliliğine ve donanımına...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...