16.3 C
Lefkoşa

ABD’den yaptırımlar konusunda ilk bilgiler geldi

- Advertisement -

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Rum makamlarının Amerika Birleşik Devletlerinden (ABD), Amerikan yaptırımları listesinde yer alan gerçek ve tüzel kişilerle ilgili ilk bilgi paketini aldığını ve önümüzdeki dönemde iki bilgi paketi daha gelmesinin beklendiğini açıkladı.

Alithia gazetesinde “ABD Bizi Bilgiye Boğuyor” başlığıyla yer alan habere göre, dün gerçekleştirilen 13’üncü “Nicosia Economic Congress” çerçevesinde konuşan Hristodulidis, ilk bilgi paketinin hali hazırda Başsavcıya yönlendirildiğini de söyledi.

Açıklamasında, dün sabah erken saatlerde “Stockwatch’da” yayımlanan konuyla ilgili bilgileri teyit eden Hristodulidis, ABD’den ilk bilgileri, ilk bilgi paketini aldıklarını ve ileriki dönemde bunu iki bilgi paketinin daha izleyeceğini ifade etti.

Dün sabah konuyla ilgili olarak Başsavcıyla konuştuğunu ve Rum Yönetiminin yetkili makamlarının üzerinde çalışmaya başlaması için geçen gün aldıkları bilgilerin kendisine gönderileceğini söylediğini ifade eden Hristodulidis, özellikle ABD ve İngiltere tarafından Kıbrıslı Rumlara uygulanan kısa süre önceki yaptırımların akabinde, Güney Kıbrıs’ın adının ve güvenirliğinin bir iş ve finans merkezi olarak korunmasının özellikle önemli olduğunu düşündüğünü vurguladı.

Hristodulidis, bu hedefin büyük önem taşıyan bir hedef olduğunu da yineledi.

Hristodulidis, konferansa katılanlara hitaben yaptığı konuşmada, bu konuya ciddiyetle yaklaşmalarının, aynı zamanda hiç kimsenin ülkenin adını kirletmesine izin vermemek için ellerinden geleni yapmalarının acil olduğunu da dile getirdi.

-800 sayfadan oluşan bilgi

Öte yandan “Stockwatch’ta” yer alan bilgilere dayanarak, Rum makamlarının geçen gün teslim aldığı bilgilerin 800 sayfadan oluşan büyük bir portföy olduğunu ifade eden gazete, söz konusu bilgilerin, Amerikalıların ve İngilizlerin listesinde yer alan Aliser Usmanov isimli Rus oligarkın faaliyetlerine karıştığı görülen Güney Kıbrıs’taki avukatlık büroları ile denetim büroları dikkate alınarak hazırlandığına işaret etti.

Gazete, ABD’nin yaptırımlar listesinde, geçen  nisan ayından bu yana Rum makamlarının da bilgisi dahilinde olduğu üzere “Christodoulos G. Vassiliades & Co. LLC’nin” bulunduğunu da ekledi.

Politis gazetesi de “Yaptırımlarla İlgili Bilgiler 800 Sayfa” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’taki gerçek ve tüzel kişilerle ilgili yaptırımlarla ilişkili bilgilerin, geçen  pazartesi günü ABD ve İngiltere’den geldiğini yazdı.

“Güvenilir bir uluslararası ekonomi kaynağına” dayanarak, Nikos Hristodulidis’in başkanlığı devralmasından bu yana, Amerikan makamları ve birimlerinin, yaptırımlar konusunda Güney Kıbrıs’taki makam ve birimlerle yakın işbirliğinde olduklarını yazan gazete, aynı kaynağa dayanarak, Rum hükümetinin, ülkenin adını uluslararası alanda lekeleyen meselelerle ilgili davada sonuna kadar ilerleme konusunda kararlılık gösterdiğine işaret etti.

Aynı kaynak, Hristodulidis hükümetinin sözlerden eylemlere geçme konusundaki gerçek iradesinin burada ortaya çıkacağını da belirtti.

-Başsavcının açıklaması

Açıklamasında, Kıbrıslı Rumlar tarafından suç işlenip işlenmediğinin tespit edilmesi için, belgelerin Hukuk Dairesi tarafından inceleneceğini dile getiren Başsavcı Yorgos Savvidis ise, tüm belgelerin değil, Rum Yönetimi tarafından suç işlendiği iddiasında bulunulan noktaların inceleneceğini belirtti.

Bu durumda sadece başsavcının yetkili olduğunu ve başsavcının polis tarafından araştırma yapılması için direktif vereceğini kaydeden gazete, başsavcının, 2016 yasası temelinde, yaptırımlarla ilgili olarak Güney Kıbrıs’ta ceza gerektiren suçların, AB ve BM yaptırımlarının ihlalini teşkil ettiğini söylediğini de ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise haberinde, Rum Barolar Birliğinin başkanlıktan söz konusu bilgileri hali hazırda istediğini ve hedefin, belgelerin Barolar Birliği tarafından kurulan üç üyeli komitenin önüne konması olduğunu kaydetti.

Konuyla ilgili haber Fileleftheros’ta “Yaptırımlarla İlgili 800 Sayfayı Buyurun”, Haravgi’de ise “Yaptırımlar: ABD’den İki Paket Daha Geliyor- Hristodulidis’ten Ülkenin Güvenirliğinin Korunması Konusunda Yeni Teyitler” başlıklarıyla yer aldı.

- Advertisement -

Son Haberler

KKTC, Antalya 2024 Turizm Fuarı’nda yerini aldı

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, yurt...

TUSAŞ’a terör saldırısı: 5 şehit, 2’si ağır 22 yaralı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Ankara'nın...

Erdoğan TUSAŞ’taki terör saldırısını kınadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BRICS Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Putin...

Ankara’da TUSAŞ tesisine terör saldırısı: 4 can kaybı, 14 yaralı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan...

Sponsor

Göz Atın

Cumhurbaşkanı Tatar, Köprülü Halil İbrahim Ağa Camisi’ne yapılan saldırıyı kınadı

Cumhurbaşkanı Tatar, Limasol’da bulunan Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi’ne...

Ertuğruloğlu: “Bu yol mutlaka yapılacaktır”

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Pile-Yiğitler yol yapım çalışmalarının durdurulmasının...

Sıcak hava devam edecek

Sıcak hava devam edecek. Hafta sonuna kadar yer yer...

Türkiye, Yunanistan’a yangınlarla mücadele için yardım teklifinde bulundu

 Türkiye, Yunanistan’a Dedeağaç ve Rodop şehirlerinde devam eden yangınlarla...

ABD’de aşırı sıcakların ülke geneline yayılması bekleniyor

ABD'deki Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS), özellikle ülkenin batısında...

KKTC, Antalya 2024 Turizm Fuarı’nda yerini aldı

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, yurt dışı turizm tanıtma ve pazarlama çalışmaları kapsamında, 23-25 Ekim 2024 tarihleri arasında Antalya’da yapılan, Antalya...

TUSAŞ’a terör saldırısı: 5 şehit, 2’si ağır 22 yaralı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saldırıda şehit sayısının 5'e...

Erdoğan TUSAŞ’taki terör saldırısını kınadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BRICS Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Putin Erdoğan’la görüşmesinde TUSAŞ’a yapılan terör saldırısını kınayarak, taziye dileklerini iletti....

Ankara’da TUSAŞ tesisine terör saldırısı: 4 can kaybı, 14 yaralı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısında 4 kişi şehit oldu, 14 kişi yaralandı. Terör saldırısını gerçekleştiren 2...

Zaroğlu: “Büyükyılmaz’ın sisteme atfen kullandığı sözleri çarpıtılarak yanlış yorumlanmıştır”

 Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bertan Zaroğlu, diğer Genel Başkan Yardımcısı Turan Büyükyılmaz’ın “bir TV kanalında sisteme atfen kullandığı...

Ziya Öztürkler’in Meclis Başkanı seçildiğine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı

 UBP Milletvekili Ziya Öztürkler’in Cumhuriyet Meclisi Başkanı seçildiğine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Meclis’in 7 Ekim 2024 tarihli İkinci Birleşimin, 18 Ekim 2024 tarihli Beşinci,...

TUSAŞ’taki terör saldırısına siyasilerden art arda tepkiler

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine yönelik terör saldırısı düzenlendi. Saldırıda 4 kişinin şehit olduğu ve 14 kişinin...

TUSAŞ tesislerine terör saldırısı

TUSAŞ'ın Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. Saldırı sonrası maalesef şehit ve yaralılarımız bulunmaktadır" açıklamasında...

Şampiyon Meleklerin aileleri yurda döndü

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görüşülen İsias Otel davasının dördüncü duruşmasının ardından Şampiyon Meleklerin aileleri, bugün öğle saatlerinde yurda döndü. Dün görüşülen davada mahkeme...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz