Papa Francis, Orta Doğu’daki çatışmaların durdurulması için ‘her türlü çabayı’ göstereceğini söyledi.
Çarşamba günü Vatikan’da büyük bir kalabalığa hitap eden Papa Francis, son günlerde İsrail ile Hizbullah arasında artan gerilimin ve Lübnan’da görülen yıkımın ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi.
Lübnan’ın “yakın geçmişte çok fazla acı çektiğini” belirten Papa, ülkedeki halklara olan yakınlığını ifade etti.
“Uluslararası toplumun bu artan gerilimi durdurmak için her türlü çabayı göstereceğini umuyorum” dedi.
Birleşmiş Milletler’e (BM) göre her iki taraf topyekun savaşa yaklaşırken, pazartesi gününden bu yana yaklaşık 90.000 Lübnanlı evini terk etmek zorunda kaldı.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) çarşamba günü yayınladığı açıklamada, Ekim 2023’ten bugüne ülke içindeki hareketliliğin 200.000’i aştığı belirtildi.
Bu arada İsrail’in ülkenin güneyine düzenlediği “kapsamlı saldırılarda”, Lübnan Sağlık Bakanlığı, çarşamba günü en az 15 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını bildirdi.
Günün erken saatlerinde Hizbullah, yüzlerce roketle İsrail’e hava saldırısı düzenlerken, Tel Aviv’de ve diğer kentlerde siren seslerinin işitildiği aktarılıyor.
Salı günü BM Genel Kurulu’nda konuşan Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell, Lübnan’da tam teşekküllü bir savaş başlayabileceğini uyarısında bulunup gerilimin tırmanmaması için taraflara çağrı yaptı.
Papa Belçika ve Lüksemburg’u ziyaret edecek
Papa Francis, konuşmasının devam eden bölümünde bu hafta sonu Belçika ve Lüksemburg’a yapacağı seyahat öncesi halktan kendisi için dua istedi.
Francis, “Yarın Lüksemburg ve Belçika’ya yapacağım yolculuğu, bu ülkelerde yeni bir inanç ivmesine vesile olması için dualarınıza emanet ediyorum” dedi.
Ziyaret, Papa’nın pazartesi günü erken saatlerde “hafif grip benzeri bir durum” nedeniyle tüm görüşmelerini iptal etmesine rağmen gerçekleştirilecek.
Asya’daki dört ülkeye yaptığı ziyaretin ardından, Vatikan’da rekor düzeyde kalabalık ve kilise cemaatinin önüne çıkan Papa Francis’in, Belçika’da daha sakin bir şekilde karşılanması bekleniyor. Bu ziyaret, bir zamanlar güçlü bir Katolik ülke olan Belçika’nın, kilise istismarları ve kurumsal örtbaslarla dolu tarihini gündeme getirecek.
İstismar mağdurları, Francis’e açık bir mektup yazarak, bir tür tazminat sisteminin başlatmasını ve kilisenin hayatlarında yarattığı yıkımdan sorumluluk almasını talep etti. Francis, perşembe günü başlayacak dört günlük ziyaretinde 15 mağdurla bir araya gelecek.
Belçika Kralı Philippe ve Kraliçe Mathilde geçen yıl eylül ayında Vatikan Apostolik Sarayı’nda Francis ile bir araya geldiklerinde ve onu Belçika’nın iki Katolik üniversitesinin kuruluşunun 600. yıldönümünü anmaya davet ettiklerinde, Papa’nın ziyaret sırasında mağdurlarla bir araya geleceği öngörülmemişti.