31.7 C
Lefkoşa

Netanyahu rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının pek yakında gerçekleşeceğini belirtti

- Advertisement -

Üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri ise Netanyahu’nun tutumunda yeni bir gelişme olmadığını söyledi.

İsrail başbakanlık ofisi Salı günü yapılan açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmanın pek yakında gerçekleşeceğini söylediği bildirildi.

Hamas’ın elinde 120 rehine olduğu belirtiliyor. İsrailli yetkililer rehinelerin yaklaşık üçte birinin öldüğünü kaydetti.

Washington’da bulunan Netanyahu’nun bu hafta içinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’ne hitap ettikten sonra ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelmesi bekleniyor. Netanyahu pazartesi günü ABD başkentinde rehinelerin ailelerine hitaben yaptığı konuşmada “(Anlaşma için) koşullar olgunlaşmaya devam ediyor. Bu iyiye işaret” ifadelerini kullandı.

İsrail ile Hamas arasındaki savaşta ateşkes sağlanması için ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda aylardır süren çabalar, Mayıs ayında Biden tarafından ana hatlarıyla açıklanan bir öneri çerçevesinde ivme kazansa da belirsizlik devam ediyor.

Netanyahu, “Ne yazık ki her şey bir anda gerçekleşmeyecek; aşamalar olacak. Ancak ben anlaşmayı ilerletebileceğimize inanıyorum” açıklamasında bulundu.

Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Sami Ebu Zuhri ise Reuters’a yaptığı açıklamada Netanyahu’nun tutumunda yeni bir gelişme olmadığını söyledi.

Zuhri, “Netanyahu oyalamaya devam ediyor. Sadece İsrailli esirlerin ailelerinin öfkesini yatıştırmak için heyetler gönderiyor” diye belirtti.

Netanyahu’nun açıklamaları, İsrail ordusunun “güvenli” ilan ettiği bölgede operasyon başlatacağını açıklayarak, Filistinlilerin bölgeyi boşaltmasını ve Han Yunus kentinin batısında yer alan El-Mevasi bölgesine gitmelerini talep etmesinin hemen ardından geldi.

İsrailli bir müzakere ekibinin geçen hafta, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkûmlara karşılık rehinelerin serbest bırakılmasını içeren görüşmelere yeniden başlaması bekleniyordu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerinin olumlu sonuçlanmaya yakın olduğunu belirtmişti.

Kasım ayında bir hafta süren ateşkeste 240 Filistinli mahkum karşılığında 105 İsrailli rehine serbest bırakılmıştı.

Mısırlı iki güvenlik yetkilisi, İsrail’in bir müzakere heyetini çarşamba akşamı Kahire’ye göndereceği konusunda Mısır’a bilgilendirme yaptığını belirtti.

İsrail’in bilgilendirmesinde heyetin, bir anlaşmaya doğru ilerlenmesi için olumlu yanıtlar getireceği belirtildi.

Rehineler, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve İsrail rakamlarına göre yaklaşık 1.200 kişinin öldüğü, 250 kişinin de esir alındığı baskında ele geçirilmişti.

Ateşkes müzakereleri

Hamas, uluslararası arabulucuların eşliğinde yürütülen ateşkes görüşmelerinin askıya alındığını yalanladı.

Hamas sözcüsü Cihad Taha, “korkunç katliamların müzakerelerdeki her türlü çabayı etkileyeceğine şüphe yok” dedi, ancak “arabulucuların çabalarının devam ettiğini” de sözlerine ekledi.

Netanyahu, tüm Hamas liderlerinin “öldürmek için hedef alındığını” söyledi ve bu durumun Hamas’ı ateşkes anlaşmasını kabul etmeye yaklaştıracağını ileri sürdü.

İsrail ve Hamas geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Mısır ve Katar’ın arabuluculuğu ile ateşkes anlaşmasına yaklaşmış görünüyordu.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns Kahire’de es-Sissi ile bir araya gelerek müzakereleri görüştü.

Hamas’ın siyasi ofisinin bulunduğu Katar’da da görüşmeler yapılacak.

Öte yandan, Hamas’ın, İsrail’in herhangi bir anlaşmanın parçası olarak savaşı sona erdirmeyi taahhüt etmesi yönündeki temel talebinden vazgeçmeyi kabul etmesinden sonra bile problemler devam ediyor.

Hamas hâlâ arabulucuların müzakerelerin kalıcı bir ateşkesle sonuçlanmasını garanti etmesini istiyor.

İsrail ise Hamas’la savaşı olduğu gibi bitirecek bir anlaşmayı reddediyor.

İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlendi.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den beri İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 39.000’e yakın Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.

Harabeye dönüşen Gazze’nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.

Güney Afrika’nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.

- Advertisement -

Son Haberler

RTÜK Başkanı duyurdu: Famagusta yayınlanmayacak

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Famagusta dizisinin Türkiye'de yayınlanmayacağını duyurdu. Türkiye...

Trafiği rahatlatmak için Bedrettin Demirel Caddesi’nde bazı trafik düzenlemeleri yarından itibaren uygulamaya konacak

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), trafiği rahatlatmak için Bedrettin Demirel...

Sponsor

Göz Atın

Cumhurbaşkanı Tatar BRT U-16 Kadınlar Basketbol Turnuvası’nın açılışına katıldı

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun (BRTK) 60’ıncı...

KKTC’li Nehir bebek “25 binde 1” görülen hastalığıyla mücadeleyi Türkiye’de kazandı

Dünyaya geldikten sonra solunum sıkıntısı ve kalbinde üfürüm duyulması...

Sterlin 40,70, euro 34,95, ABD Doları 32,15’ten işlem görüyor

 KKTC’de serbest piyasada sterlin 40,70, euro 34,95, ABD Doları...

Memur-Sen Başkanı Manga’dan teşkilat yasalarının düzenlenmesi çağrısı

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Başkanı Akın Manga, hükümete...

Son dakika: “Bafra Oteller bölgesinde cansız bir kadın bedeni bulundu!”

Polis, Bafra Oteller bölgesinde kayalıklar üzerinde sahile vurmuş ve...

Yılmaz: “KKTC’de elektrik tüketim talebindeki artışa yönelik kurulması planlanan 5 santralin 4’ü işletimde, 5’incisi ise hafta sonu devreye girecek

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, elektrik tüketim talebindeki artışın karşılanması için kurulması kararlaştırılan 125 megawatt’lık 5 mobil treyler elektrik santralinin 4’ünün işletildiğini,...

RTÜK Başkanı duyurdu: Famagusta yayınlanmayacak

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Famagusta dizisinin Türkiye'de yayınlanmayacağını duyurdu. Türkiye Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, 'Famagusta' dizisinin Türkiye'de yayınlanmayacağını duyurdu. Ebubekir Şahin,...

Trafiği rahatlatmak için Bedrettin Demirel Caddesi’nde bazı trafik düzenlemeleri yarından itibaren uygulamaya konacak

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), trafiği rahatlatmak için Bedrettin Demirel Caddesi’nde bazı trafik düzenlemelerinin yarından itibaren uygulamaya konacağını duyurdu. LTB’den yapılan açıklamada, belediye tarafından sürdürülen Ana...

İthal mevlana üzüm ile domateste limit üstü, yerli kereviz, semizotu ve pazıda tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edildi

Haftalık gıda denetimlerinde ithal  mevlana üzüm ile domateste limit üstü bitki koruma ürünü; yerli kereviz, semizotu ve pazıda ise tavsiye dışı bitki koruma ürünü...

Spor yazarları sezona merhaba gecesinde buluştu

 Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği (KTSYD) üyeleri, KTSYD Fikret Ünlü Yüzme Havuzu başında  "Sezona Merhaba" etkinliğinde bir araya geldi. Üyelerin eşleri ile birlikte katıldıkları...

Sağlık Bakanı Dinçyürek: “Beyin cerrahisi ameliyatları en üst seviyede, güvenle ve uygun şartlarda yapılıyor”

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, ülkede beyin cerrahisi ameliyatlarının en üst seviyede, güvenle ve uygun şartlarda yapıldığına vurgu yaparak, “Halkımız müsterih olsun” dedi. Sağlık Bakanı Hakan...

Trafik Dairesi Sürücü Eğiticisi Sınavı sonuçları açıklandı..

Trafik Dairesi Sürücü Eğiticisi Sınavı sonuçları açıklandı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Trafik Dairesi Sürücü Eğiticisi Sınav Komisyonu tarafından verilen bilgiye göre, dün Sayıştay Başkanlığı toplantı...

Taçoy: “Üreten insanların yanında olarak üretimin önündeki engelleri kaldıracağız”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan Adayı Hasan Taçoy, üreten insanların yanında olarak üretimin önündeki engelleri kaldıracaklarını kaydetti. Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Hasan Taçoy...

Cumhurbaşkanlığında gündem enerji ve arz güvenliği

Cumhurbaşkanlığı’nda devlet ve hükümet yetkilileri ile TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla enerji ve arz güvenliği konusunda toplantı yapılıyor. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı...