İngiltere’de seçmenler, ülkenin Avrupa Birliği’nden resmen ayrılmasından bu yana yapılan ilk seçimler için sandık başında. Anketler, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin seçimi önde götüreceğini gösteriyor.
İngiltere’de seçmenler, ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) resmen ayrılmasının ardından yapılan ilk genel seçimler için bugün sabah saatleri itibariyle oy kullanmaya başladı.
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’daki toplam 650 seçim bölgesinde oy kullanma merkezleri, yerel saatle 07:00’de açıldı. Oy verme işlemi, sandık çıkış anketlerine dayanan ilk tahmini sonuçların yayınlanacağı yerel saatle 22:00’ye kadar devam edecek.
Çoğu yerel seçim bölgesinin, kazanan adayları Cuma günü sabah saatlerinde açıklaması bekleniyor.
Muhafazakar Başbakan Rishi Sunak’ın Yorkshire’daki Richmond ve Northallerton seçim bölgesinde oy kullanması beklenirken, İşçi Partisi lideri Keir Starmer başkent Londra’daki Holborn ve St Pancras seçim bölgesinde oyunu kullanacak.
İngiltere Başbakanı Sunak, 22 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci yarısında yapılması planlanan erken seçim tarihini 4 Temmuz olarak açıklamıştı. Bu seçimler, ülkede 14 yılın ardından ilk kez hükümet değişikliğine yol açabililir.
Yapılan anketlerde ana muhalefetteki İşçi Partisinin açık ara farkla seçimi önde tamalayacağı ve iktidardaki Muhafazakar Parti’nin ise hezimete uğrayacağı öngörülüyor.
Bu, seçim bölgelerinin 2023’te yeniden belirlenmesinden bu yana yapılan ilk oylama. Bu değişiklikle İngiltere on sandalye kazanırken, İskoçya ve Galler sırasıyla iki ve sekiz sandalye kaybetti. Kuzey İrlanda’nın sandalye sayısında ise herhangi bir değişiklik olmadı.
Bu seçim, aynı zamanda seçmenlerin oy kullanabilmek için fotoğraflı kimlik getireceği ilk genel seçim olma özelliğini de taşıyor. Mayıs ayında eski Başbakan Boris Johnson, kendi hükümeti tarafından 2022 Seçim Yasası ile getirilen yeni kuralı unuttuğu için yerel seçimlerde sandıktan geri çevrilmişti.
İngiltere genel seçimleri nasıl yapılıyor?
Avam Kamarası’nda her biri yerel seçim bölgesini temsil eden toplam 650 sandalye bulunuyor.
Seçmenler kendi seçim bölgelerini Avam Kamarası’nda kimin temsil etmesini istiyorlarsa ona oy veriyorlar.
Seçim sistemi, dar bölge ve çoğunluk esasına dayanıyor. Bu, partilerin oyların büyük bir yüzdesini toplayabileceği ancak yine de hiçbir bölgede birinci olamadıkları takdirde herhangi bir sandalye elde edemeyecekleri anlamına geliyor.