25.9 C
Lefkoşa

Hindistan Başbakanı Modi’nin Moskova ziyareti ne anlama geliyor?

- Advertisement -

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana ilk kez Moskova’yı ziyaret ederek, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Batı’nın dikkatle izleyeceği bu ziyaret, iki ülke arasında artan stratejik yakınlaşmaya işaret ediyor.

Geçtiğimiz günlerde bir kez daha Hindistan Başbakanı olarak yemin ederek üçüncü dönemine başlayan Narendra Modi, ilk yurt dışı ziyaretini Rusya’ya gerçekleştirmek üzere Pazartesi günü Moskova’ya gidecek ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek.

Başbakan Modi, iki gün sürecek Moskova ziyaretinin ardından Avusturya’ya geçecek.

Modi’nin yeni dönemindeki ilk yurtdışı ziyaretine, dış politika önceliği açısından Hindistan’ın komşularından başlayacağı düşünülüyordu ancak tercihini Rusya’dan yana kullandı.

Beş yıl sonra ilk Moskova ziyareti

Hindistan Başbakanı beş yıl sonra ilk kez Moskova’yı ziyaret edecek. Bu ziyaret, Putin’in Batılı ülkelere karşı diplomatik destek ve askeri ittifak arayışı içinde olduğu bir döneme denk geliyor.

Rus haber ajansı TASS’ın aktardığına göre, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Pazar günü verdiği röportajda Batılı ülkelerin Hindistan Başbakanı Modi’nin Rusya’ya yapacağı ziyareti “yakından takip ettiğini ve kıskançlıkla” izlediğini söyledi.

Peskov, “Kıskanıyorlar ve yakından takip ediyorlar. Yakından takip etmeleri, buna çok önem verdikleri anlamına geliyor. Ve yanılmıyorlar, çok önem verilmesi gereken bir [görüşme],” dedi.

Peskov Salı günü yaptığı açıklamada da Putin ve Modi arasında yapılacak görüşmede “gündemdeki tüm konuların” görüşüleceğini belirtmişti.

Rusya-Ukrayna krizine bakış

Modi’nin Moskova ziyareti, 2022 yılında Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana ilk kez gerçekleşecek.

Putin ve Modi görüşmesinde Ukrayna krizi açısından önemli noktalara temas edilmesi bekleniyor.

Dış politikasında çoklu işbirlikleri kurmayı hedefleyen Modi yönetimindeki Hindistan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Moskova yönetimini açıkça kınamayı reddetmiş, ve bu tutumu Batılı ülkeler tarafından hoş karşılanmamıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) de Rusya’yı kınayan oylamalarda defalarca çekimser kaldı.

Rusya ve Hindistan arasında 1971 yılında imzalanan dostluk anlaşmasından bu yana güçlü bağları bulunuyor.

Hindistan, askeri teçhizat konusunda büyük ölçüde Kremlin’e bağımlı.

Ukrayna savaşından bu yana Delhi, Moskova için kilit bir ticaret ortağı. Bunun en önemli göstergesi, Batılı ülkelerin itirazlarına rağmen Hindistan’ın ham Rus petrolünü indirimli fiyatlara almayı sürdürmesi. Bu da Batı ülkelerin izolasyonu ile karşı karşıya kalan Rusya açısından önemli bir cankurtaran.

Modi, Putin ile son olarak, 2022’de Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİO) Zirvesi’nde oturum aralarında görüştü.

2023’te Hindistan’ın dönem başkanlığında düzenlenen G-20 zirvesine Putin katılmayacağını bildirmişti. Zirvenin sonunda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin kınandığına dair bir sonuç bildirgesi yayınlanmıştı. Putin’in ardından Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’de zirveye katılmayacağını açıklamıştı.

Rusya ve Çin arasında yakınlaşma

Rusya, 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinden bu yana Batı ile yaşanan gerginliklerin Hindistan’ın stratejik rakibi Çin ile daha yakın temaslar kuruyor. Rusya ve Çin’in yakınlaşması, Çin ile Himalayalar’da sınır anlaşmazlığı bulunan Hindistan için endişe verici.

Çarşamba günü Kazakistan’da düzenlenen ŞİO zirvesine katılan Putin ve Xi Jinping, iki ülke arasında derinleşen ilişkileri övdü. Putin, ikili ilişkilerin “tarihlerinin en iyi döneminden” geçtiğini ve dünya için istikrar sağlayıcı bir güç olduğunu söyledi.

Rusya’nın Ukrayna işgaline başlamasından birkaç gün önce, Putin ve Xi Jinping, “sınırsız dostluk” ilan etmişlerdi.

ABD ile güçlü bağ

Modi’nin Rusya ziyareti, Hindistan’ın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile var olan güçlü bağlarını sürdürdüğü döneme denk geliyor.

ABD ve Hindistan, Çin’in Hint-Pasifik bölgesinde sürdürdüğü politika nedeniyle ortak endişelere sahip.

Modi, geçen yıl Haziran ayında Washington’a yaptığı ziyareti sırasında ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelerek savunma, ticaret ve teknoloji alanında iş birliklerinin artırılmasına yönelik görüşmelerde bulundu. Hintli lider, ziyaret sırasında Kongre’ye de hitap etti.

Hindistan, 2007 yılında başlatılan ve Asya’nın NATO’su olarak bilinen Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD)’ın ABD, Japonya ve Avustralya ile birlikte üyesi.

- Advertisement -

Son Haberler

HP Merkez Yürütme Organı Üyesi Moral: “Özel sektörde prim yatırımları asli maaş üzerinden yapılmalı”

Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı Üyesi ve Çalışma...

Bir Erenköy kahraman gazisini daha kaybettik…

Kıbrıs sevdalısı Erenköy kahraman gazisi Dr Cemal Ercihan 3...

Meclis yarın toplanacak… 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın Başkanlık Divanı Seçimleri gündemiyle...

Polis haberleri…

Girne’de dün sabah meydana gelen trafik kazasında 53 yaşındaki...

Sponsor

Göz Atın

Meclis Genel Kurulu toplandı

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe...

Tatar, Zonguldak’ta iş insanları ve sektör temsilcileri ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Zonguldak’ta iş insanları ve sektör temsilcileri...

Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2023 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı basın brifingi yapıldı

Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2023 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı basın...

Memur Sen mesaj yayımladı

KKTC Memur Sen Şanlı Erenköy Direnişinin, 59. yıl dönümü...

Netanyahu: “Esirlerin salıverilmesi için savaşa 42 gün ara verebiliriz, ama savaşı durduramayız”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, esir takası ve ateşkes teklifi...

HP Merkez Yürütme Organı Üyesi Moral: “Özel sektörde prim yatırımları asli maaş üzerinden yapılmalı”

Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı Üyesi ve Çalışma Hayatı Komitesi Başkanı Aral Moral, özel sektörde prim yatırımlarının asli maaş üzerinden yapılması gerektiğini belirterek,...

Bir Erenköy kahraman gazisini daha kaybettik…

Kıbrıs sevdalısı Erenköy kahraman gazisi Dr Cemal Ercihan 3 Ekim tarihinde hayatını kaybetti. Erenköy Gazisi Dr. Cemal Ercihan İstanbul'da düzenlenen cenaze töreni ile son yolculuğuna...

Meclis yarın toplanacak… 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın Başkanlık Divanı Seçimleri gündemiyle toplanacak. Genel Kurul, 1 Ekim Salı günü başlayan yeni yasama yılının törensel açılışının ardından ilk toplantısını...

Polis haberleri…

Girne’de dün sabah meydana gelen trafik kazasında 53 yaşındaki yaya Fatıma Taghıyeva yaralandı. Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Karaoğlanoğlu Caddesi üzerinde saat 08.10 sıralarında,...

 2024’te tarihi sıcaklık rekorları kırıldı…

Meteoroloji Dairesi’nin son verilerine göre 2024 yılı eylül ayı yağışları, normaline göre yüzde 167, geçen yılın eylül ayına göre ise yüzde 433 arttı. Meteoroloji Dairesi’nin...

Lefkoşa-Gazimağusa Anayolu’nda ölümlü kaza… 

Lefkoşa-Gazimağusa Anayolu’nun ilk kilometrelerinde bu sabah meydana gelen trafik kazasında 31 yaşındaki Nasuf Nevenov Kaloyanov hayatını kaybetti. Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kaloyanov (E-31),...

Erdoğan, Oruç Reis gemisini uğurladı: Akdeniz üzerinden Somali’ye gidecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz'den geçip Somali açıklarında sismik çalışma yapacak olan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ni İstanbul Boğazı'nda uğurladı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin...

Galatasaray’da 119. kuruluş yıl dönümü kutlandı

Galatasaray Kulübünün 119. kuruluş yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı. Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ile kulüp üyeleri, kutlama etkinlikleri çerçevesinde ilk olarak kulübün kurucu başkanı...

Güzelyurt’ta trafik kontrolünde uyuşturucu bulundu

Güzelyurt’ta trafik ekipleri tarafından gerçekleştirilen kontroller sırasında bir araçta uyuşturucu madde tespit edildi. Güzelyurt’ta trafik ekipleri tarafından gerçekleştirilen rutin kontroller sırasında durdurulan bir araçta uyuşturucu...