20.4 C
Lefkoşa

DSÖ: “Hepatit B ve C enfeksiyonları nedeniyle her gün 3 bin 500 kişi ölüyor”

- Advertisement -

 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde hepatit B ve C enfeksiyonları nedeniyle her gün 3 bin 500 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

DSÖ’nün yayımladığı “2024 Küresel Hepatit Raporu”nda, hepatit nedeniyle yaşanan ölümlerin arttığı belirtildi.

Raporda, viral hepatitten yılda 1,3 milyon kişinin öldüğü kaydedilirken, hepatitin, dünya genelinde bulaşıcı hastalıklar nedeniyle yaşanan ölümlerin ikinci en büyük sebebi olduğu aktarıldı.

DSÖ’nün 187 ülkeden aldığı yeni verilere göre, viral hepatit nedeniyle tahmini ölüm sayısının 2019’da 1,1 milyondan 2022’de 1,3 milyona yükseldiği belirtilen raporda, “Bu ölümlerin yüzde 83’üne hepatit B, yüzde 17’sine ise hepatit C neden oldu. Hepatit B ve C enfeksiyonları nedeniyle dünya genelinde her gün 3 bin 500 kişi ölüyor.” bilgisi verildi.

Raporda, tahminlerin, 2022’de 254 milyon kişinin hepatit B, 50 milyon kişinin ise hepatit C ile yaşadığını gösterdiği aktarıldı.

Ayrıca raporda, kronik hepatit B ve C enfeksiyonlarının yarısının 30-54 yaş arası kişiler, yüzde 12’sinin ise 18 yaş altı çocuklar arasında olduğu bildirildi.

-Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaşıyor

Dünya genelinde hepatit vakalarında hafif bir düşüş yaşandığı kaydedilen raporda, 2019’da 2,5 milyon olan yeni enfeksiyon sayısının 2022’de 2,2 milyona gerilediğinin altı çizildi.

Raporda, “Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaşıyor.” ifadesi kullanıldı.

Dünya genelinde, kronik hepatit B enfeksiyonuyla yaşayanların yalnızca yüzde 13’üne teşhis konulduğu ve 2022 sonunda yaklaşık yüzde 3’üne (yaklaşık 7 milyon kişi) antiviral tedavi uygulandığı kaydedilen raporda, hepatit C hastalarının yüzde 36’sına teşhis konulduğu ve yüzde 20’sinin (yaklaşık 12,5 milyon kişi) tedavi gördüğü kaydedildi.

Raporda, “Bu sonuçlar, 2030’a kadar kronik hepatit B ve hepatit C ile yaşayan kişilerin yüzde 80’inin tedavi edilmesine yönelik küresel hedeflerin çok altında kalıyor. Ancak 2019’da bildirilen son tahminlerden bu yana tanı ve tedavi kapsamında hafif ama tutarlı bir iyileşmeye işaret ediyor.” denildi.

Viral hepatitin dağılımı bölgesel olarak değişirken, Afrika bölgesinde yeni hepatit B enfeksiyonlarının yüzde 63’ünün görüldüğü belirtildi.

Hepatit B ölümlerinin yüzde 47’sinin görüldüğü Batı Pasifik Bölgesi’nde ise teşhis konulan kişiler arasında tedavi oranının yüzde 23 olduğu, bunun ölümleri azaltmak için yeterli olmadığının altı çizildi.

Viral hepatit hastalığının 2030’a kadar eliminasyonu için test ve teşhise erişimin genişletilmesi ile yenilikçi finansmanın harekete geçirilmesi gibi tavsiyeler de raporda yer aldı.

-“Rapor endişe verici bir tablo çiziyor”

Raporda görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, raporun endişe verici bir tablo çizdiğini belirtti.

Ghebreyesus, “Hepatit enfeksiyonlarını önlemede küresel düzeyde ilerleme olmasına rağmen hepatitli çok az kişiye teşhis ve tedavi uygulandığı için ölümler artıyor. DSÖ, hayat kurtarmak ve bu eğilimi tersine çevirmek için ülkelerin ellerindeki tüm araçları, erişilebilir ücretlerle kullanmalarını desteklemeye kararlı.” değerlendirmesinde bulundu.

- Advertisement -

Son Haberler

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk...

Sponsor

Göz Atın

Lefkoşa-Gazimağusa yolunda kamyon devrildi

 Lefkoşa - Gazimağusa Anayolu’nda, yönetimindeki TUZ 865 plakalı kum...

30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla TC Lefkoşa Büyükelçiliği bahçesinde resepsiyon düzenlendi

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları çerçevesinde Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nde...

Pakistan’da bombalı terör saldırısında 7 kişi öldü

Pakistan'ın Belucistan eyaletinde düzenlenen bombalı terör saldırısında, aralarında bir...

Tufan Erhürman: Güvenlik sorunlarımız artıyor, gelen insanlara insan onuruna yaraşır barınma olanakları sunamıyoruz

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman sosyal medya hesabından yaptığı...

TDP Lefke bölgesinde ziyaretlerde bulundu

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Zeki Çeler ve...

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan Lefkoşa - Gazimağusa ana yolu yeniden trafiğe açıldı. Kazada 23 yaşındaki sürücü yaralandı. Polis Basın Subaylığından...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında meydana gelen trafik kazası sebebiyle geçici olarak trafiğe kapatıldı. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, kaza...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel Kurulda, Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 1 Ekim Salı günü başlayan yeni yasama...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk hafta müsabakalarıyla başlayacak. Sezonun açılış maçında Galatasaray Daikin, VakıfBank'ı konuk edecek. Burhan Felek Vestel Voleybol Salonu'nda...

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, “Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı.

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, "Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik (Akıllı) Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı. DEMİRHAN - BALIKESİR KAVŞAĞINA BÜYÜK...

“ADA 74” 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşıyacak

 ANTSO Denizcilik, bünyesine kattığı “Ada 74” gemisiyle, Anamur ile Girne arasında hava koşullarından etkilenmeden 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığına başlayacağını duyurdu. ANTSO Denizcilikten...

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok’u ziyaret etti

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok'u ziyaret etti. Konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kırok şu ifadeleri...

Serhatköy alt geçidi ile Mevlevi çemberi arası trafiğe kapatılacak

Kıbrıs Türk Motosiklet Kurumu tarafından 6 Ekim Pazar günü Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda “Motosiklet Drag Yarışı” düzenleniyor. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, yarış, 08.00-20.00 saatleri arasında,...

Eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2,53

İstatistik Kurumu, eylül ayı hayat pahalılığı oranını yüzde 2,53 olarak açıkladı. İstatistik Kurumu'nun yayımladığı verilere göre, eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2.53, bir önceki...