26.9 C
Lefkoşa

Avrupa Konseyi ve AB öncülüğünde, Müslüman karşıtı ayrımcılıkla mücadele için toplantı düzenlendi

- Advertisement -

Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından organize edilen toplantıda, uluslararası toplumdan birçok temsilci dünya genelinde artan Müslüman karşıtı ayrımcılıkla mücadeleyi görüşmek için ilk kez bir araya geldi.

Avrupa Konseyi ve AB Komisyonu tarafından 14-15 Mart’ta Fransa’nın Strazburg kentinde organize edilen Müslüman Karşıtı Nefretle Mücadele Koordinasyon Toplantısı’nın sonuç bildirisi yayımlandı.

Aralarında AB’nin 16 üye ülkesi, Birlemiş Milletler (BM), İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), AB Komisyonu, İsviçre, Kanada, İngiltere, ABD ve Türkiye gibi ülkeler ve kuruluşların temsilcileri, dünya genelinde yayılan Müslüman karşıtı nefreti görüşmek üzere ilk kez buluştu.

Toplantının açılışını yapan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, “Müslümanlara yönelik ön yargıları, ayrımcılığı ve hatta şiddeti durdurmak için kendi araçlarımızı kullanarak mümkün olan her şeyi yapmalı ve diğer tüm Avrupalılar gibi her Müslümanın da güvenliğini, emniyetini ve onurunu sağlamak için yapılması gereken her şeyi birlikte çalışarak yapmalıyız.” ifadelerini kullandı.

– Kadınlar ve kız çocukları Müslüman karşıtı ayrımcılığın hedefinde

Bildiride Müslüman karşıtı nefretle mücadelede sivil toplum, eğitim ve medyanın kilit rol oynadığı belirtilerek, genç nesillere “bir arada yaşama bilinci” kazandırmak için eğitim sisteminin bu doğrultuda düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

Müslüman karşıtı nefret ve ayrımcılığın din, ulusal, etnik köken ve cinsiyet gibi diğer faktörlerle kesişimsel ilişki içinde olduğunun aktarıldığı bildiride, özellikle Müslüman kadınlar ve kız çocuklarının bu nefretin hedefi olduğu ve eğitim, istihdam, spor ve kültür alanlarında artan şiddet ile dışlanma riski altında bulunduğu kaydedildi.

Müslüman, Yahudi, Filistinli ve İsraillilere yönelik ayrımcılık, nefret ve ırkçılığın, Orta Doğu’daki güncel olaylar nedeniyle körüklendiği belirtilen bildiride, “Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğü hakkına sahiptir ve hiç kimse dini mensubiyeti nedeniyle ayrımcılığa, düşmanlığa veya şiddete maruz kalmamalıdır.” ifadeleri yer aldı.

Bildiride, ayrıca, Müslümanlara yönelik her türlü nefret ve ayrımcılıkla mücadelede uluslararası işbirliği ve koordinasyona duyulan ihtiyaca işaret edildi.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Hayvan üreticileri, “İsias Otel” davası nedeniyle eyleme üç gün ara verdi…

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Adıyaman’da görüşülecek İsias Otel...

NATO ve AB selin vurduğu Slovenya’ya yardım gönderiyor

NATO ve Avrupa Birliği (AB), sel felaketinin yaşandığı Slovenya'ya...

24. TÜRKSOY Opera Günleri’ne Opera Sanatçısı Havva Özdemirağ da katılıyor

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) geleneksel etkinliklerinden olan ve...

K.T. Barolar Birliği’nden kadına yönelik şiddetle mücadeleye karşı etkinlik

Kıbrıs Türk Barolar Birliği, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve...

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Önal: “Türkiye meşru müdafaa hakkını kullanmaya devam edecektir”

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal,...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...