22.9 C
Lefkoşa

Akdeniz’de deniz suyu kış ortasında iki aydır sıcak hava dalgasına maruz kalıyor

- Advertisement -

İklim değişikliğinin etkisiyle son yıllarda özellikle karada görülen yüksek hava sıcaklıklarının ardından Akdeniz’de su sıcaklığındaki artış da dikkati çekti.

İspanya’nın doğusundaki Balear Adaları Gözlem Sistem Evinin (SOCIB) verilerine göre, son 60 günde Batı Akdeniz’deki ortalama deniz suyu sıcaklığının 15,5 santigrat derece olarak ölçüldüğü, 1982-2015 yıllarında aynı dönemdeki ortalamanın 14,1 olduğu bildirildi.

SOCIB uzmanlarından Melanie Juza, İspanyol basınına yaptığı açıklamada, son 60 gündür Akdeniz’in hem batısı hem de doğusunda sıcak hava dalgasının denizde devam ettiğini, Doğu Akdeniz’deki sıcaklıkların Temmuz 2023’ten bu yana rekor üstüne rekor kırdığını söyledi.

Akdeniz’de 2023’te toplam 212 gün sıcak hava dalgasının görüldüğünü aktaran Juza, iklim değişikliğinin etkisiyle Akdeniz’deki bu sıcaklık artışlarının daha yaygın hale geleceğini savundu.

“Sıcaklığı artan deniz suyunun buharlaşması okyanusun tuzluluğunu da artırıyor.” diyen Juza, bunun “biyoçeşitlilik kayıplarını artıracağını ve okyanusun sunduğu temel hizmetlerin, balıkçılık ve turizm gibi sektörlerin olumsuz yönde etkilenmesine neden olacağını” vurguladı.

İspanya Meteoroloji Enstitüsünde uzman Cayetano Torres de “Akdeniz’deki deniz suyu sıcaklığındaki artış iklim değişikliğinin çok net bir göstergesi.” dedi.

Torres, “Verilere baktığımızda 2023’te normale kıyasla ortalama 3 derece ya da anormal durumlarda 5,5 dereceye kadar artan sıcaklıklar gördük. Bu inanılmaz bir şey ve suyun çok fazla radyasyon biriktirdiğinin bir kanıtı.” şeklinde konuştu.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Mahkumların ürettikleri el işleri kermeste sergilendi, satışa sunuldu..

Merkezi Cezaevi’nde bulunan tutuklu ve hükümlüler, cezaevi müdürlüğünün sağladığı...

Girne-Tatlısu ana yolunda ölümlü kaza… Araçla motosiklet çarpıştı, motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

 Girne-Tatlısu ana yolunda dün gece meydana gelen kazada, alkollü...

Lefkoşa-Girne ana yolunda kaza: “Araç su kanalına düştü, 4 kişi yarandı”

Lefkoşa-Girne ana yolunda meydana gelen kazada yoldan çıkan araç...

Girne’de sahte para tedavüle süren kişi tutuklandı

 Girne’de 13 adet 100’lük banknotlardan oluşan toplam 1300 Euro...

Girne Arkın Group Fest 23 kapsamında dün üç dalda etkinlik düzenlendi

Girne Arkın Group Fest 23 kapsamında, dün el sanatları,...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...