20.4 C
Lefkoşa

Zelenskiy’den sürpriz NATO karargahı ziyareti

- Advertisement -

 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın yapıldığı NATO karargahına “sürpriz” ziyarette bulundu.

Şubat 2022’de Rusya ile ülkesi arasındaki savaşın başlamasından sonra NATO’yu ilk kez ziyaret eden Zelenskiy’i karargahın girişinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg karşıladı.

Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in temsil ettiği NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Zelenskiy, gelecek kışın ülkesi için en büyük sınamalardan biri olacağını vurguladı.

Zelenskiy, NATO ülkelerinin savunma bakanlarıyla Ukrayna’nın önceliklerini ele alacaklarını ifade etti.

Önceliklerinin hava savunma sistemi olduğunu belirten Zelenskiy, “Hava savunma sistemlerini enerji ağını, tahıl geçiş rotalarını korumak için topraklarımızın somut coğrafi noktalarına konuşlandırmamız lazım.” diye konuştu.

Zelenskiy, “Uzun menzilli füzeler ya da uzun menzilli silahlar, adına ne dediğimiz fark etmez, önemli olan nasıl elde edeceğimiz.” dedi.

Odaklarının “her bir günü kurtarıp savunmaya nasıl devam edecekleri” olduğuna işaret ederek, “Burada mesele mühimmat.” ifadesini kullandı.

– Stoltenberg: Desteğimiz sürecek

Stoltenberg ise Rusya’ya karşı yürüttüğü savaşta Ukrayna’ya desteklerinin süreceğini söyledi.

ABD öncülüğündeki Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısında yaklaşık 50 ülkenin temsilcisinin toplanacağını, Ukrayna’ya yeni desteklerin verileceğini aktaran Stoltenberg, ayrıca NATO-Ukrayna Konseyi’nin toplanacağını bildirdi.

Stoltenberg, Ukrayna’ya hava savunma, topçu sistemleri ve mühimmat desteği gerektiğinin altını çizerek, bugün müttefiklerden yeni destek açıklamaları beklediklerini kaydetti.

“Putin’in yine kışı savaş silahı olarak kullanmaya hazırlandığını görüyoruz.” diyen Stoltenberg, Rusya’nın enerji sistemlerine saldırısının önlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin silah ve mühimmat üretimini artırdığını, şu anda artışı sağlayacak 2,4 milyar dolarlık yeni sözleşme bulunduğunu, üretimi sürekli olarak artırdıklarını bildirdi.

– Zelenskiy alkışlarla karşılandı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, gazetecilere açıklama yaptıktan sonra NATO karargahında toplantıların yapılacağı bölüme yürürken, bu bölümde toplanan NATO çalışanları tarafından alkışlarla karşılandı.

– Gündemde; Ukrayna, Kosova, İsrail-Filistin var

Stoltenberg, iki gün sürecek NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda, terör örgütü DEAŞ’ın geri dönmesini engellemeyi amaçlayan NATO’nun Irak’taki eğitim misyonunu, gerginliğin arttığı Kosova’daki NATO Barış Gücünü (KFOR), ayrıca dün Baltık Denizi’nde Finlandiya ile Estonya arasındaki boru hattında meydana gelen hasarı ele alacaklarını aktardı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Önemli olan, bunun nasıl meydana geldiğini ortaya çıkarmak. NATO’nun kritik altyapılarına kasıtlı bir saldırı olduğu kanıtlanırsa, bu ciddi bir durum olur ve NATO’dan birlik içinde kararlı bir karşılık bulur.” dedi.

– İsrail Savunma Bakanı Gallant, brifing verecek

Toplantının yarınki bölümüne, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın video konferansla katılacağını aktaran Stoltenberg, Gallant’ın İsrail’deki son gelişmeler hakkında bilgi vereceğini söyledi.

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin İsrail’deki sivillere yönelik saldırıları kınadığını ifade ederek, Gallant’tan son durumla ilgili brifing alacaklarını kaydetti.

- Advertisement -

Son Haberler

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk...

Sponsor

Göz Atın

Büyükelçi Serim: Büyükelçilik olarak Şampiyon Meleklerimizin ailelerinin yanındayız

 Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim “Büyükelçilik olarak...

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği: “Verem taramasında PPD testi şart”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, ülkede son dönemde tanı almış...

Euro 29,80, sterlin 34,65, dolar 27,25 liradan işlem görüyor

KKTC’de serbest piyasada Euro 29,80, sterlin 34,65 dolar ise...

Kolombiya’daki otoyolda toprak kayması sonucu ölenlerin sayısı 39’a yükseldi

Kolombiya'nın Choco yönetim bölgesindeki otoyolda 13 Ocak'ta meydana gelen...

Küçük: “KKTC, jeostratejik açıdan Türk dünyasının Akdeniz’deki güvenli limanıdır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne Milletvekili Dr. Hasan Küçük,...

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan Lefkoşa - Gazimağusa ana yolu yeniden trafiğe açıldı. Kazada 23 yaşındaki sürücü yaralandı. Polis Basın Subaylığından...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında meydana gelen trafik kazası sebebiyle geçici olarak trafiğe kapatıldı. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, kaza...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel Kurulda, Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 1 Ekim Salı günü başlayan yeni yasama...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk hafta müsabakalarıyla başlayacak. Sezonun açılış maçında Galatasaray Daikin, VakıfBank'ı konuk edecek. Burhan Felek Vestel Voleybol Salonu'nda...

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, “Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı.

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, "Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik (Akıllı) Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı. DEMİRHAN - BALIKESİR KAVŞAĞINA BÜYÜK...

“ADA 74” 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşıyacak

 ANTSO Denizcilik, bünyesine kattığı “Ada 74” gemisiyle, Anamur ile Girne arasında hava koşullarından etkilenmeden 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığına başlayacağını duyurdu. ANTSO Denizcilikten...

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok’u ziyaret etti

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok'u ziyaret etti. Konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kırok şu ifadeleri...

Serhatköy alt geçidi ile Mevlevi çemberi arası trafiğe kapatılacak

Kıbrıs Türk Motosiklet Kurumu tarafından 6 Ekim Pazar günü Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda “Motosiklet Drag Yarışı” düzenleniyor. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, yarış, 08.00-20.00 saatleri arasında,...

Eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2,53

İstatistik Kurumu, eylül ayı hayat pahalılığı oranını yüzde 2,53 olarak açıkladı. İstatistik Kurumu'nun yayımladığı verilere göre, eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2.53, bir önceki...