18.9 C
Lefkoşa

Nijer Cumhurbaşkanı Bazum ülkesindeki cunta yönetimine karşı yardım istedi

- Advertisement -

Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, ülkesindeki cunta yönetiminin gönderilmesi için uluslararası toplum ve ABD’den yardım isteyerek darbenin dünya için “yıkıcı sonuçlar” doğuracağını kaydetti.

Öte yandan ülkede 26 Temmuz’da darbe yapan askeri cunta, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Nijer’e askeri operasyon düzenlemesi halinde üye ülkelerden birine saldıracaklarını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Bazum, Washington Post gazetesi için “Ülkem saldırı altında ve ben de esir alındım” başlıklı bir makale kaleme aldı.

Nijer’in, demokrasiyi yıkmaya çalışan askeri cuntanın saldırısı altında olduğuna dikkati çeken Bazum, kendisinin de keyfi şekilde esir alınan ve hapsedilen yüzlerce Nijerliden biri olduğunu yazdı.

Bazum, “Bu darbe girişimi Nijerliler için bir trajedi olsa da başarılı olması halinde sınırlarımızın çok ötesinde yıkıcı sonuçlar doğuracak.” değerlendirmesinde bulunarak, ABD ve tüm uluslararası toplumu, ülkesinde anayasal düzenin yeniden tesisine yardım etmeye çağırdı.

Cumhurbaşkanı Bazum, darbecilerin, “Nijer’in terörle mücadelede başarısız olduğu ve ABD ile Avrupalı müttefiklerin ülkeye zarar verdiği” iddiasını yalandı.

Mali ve Burkina Faso’da art arda yaşanan darbeler sonrası Batı’nın Sahel’deki en önemli müttefiki haline gelen Nijer’de, Fransa’nın 1500 ve ABD’nin de yaklaşık 1000 askeri bulunuyor.

– Cuntadan ECOWAS’a “saldırı” tehdidi

Öte yandan ülkede 26 Temmuz’da darbe yapan askeri cunta, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Nijer’e askeri operasyon düzenlemesi halinde üye ülkelerden birine saldıracaklarını duyurdu.

“Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP)” Sözcüsü Amadou Abdramane, devlet televizyonundan yeni bir bildiri okudu.

Bildiride, Nijer’in Paris, Abuja, Lome ve Washington büyükelçilerinin görevine son verildiği duyuruldu.

Halka, casuslar ve yabancı ülkelerin ordularına karşı dikkatli olunması çağrısında bulunulan bildiride, şüpheli her türlü hareketin yetkililere ihbar edilmesi istendi.

Bildiride, Fransa ile imzalanan tüm askeri iş birlikleri ve protokollerin de feshedildiği kaydedildi.

Cunta, ECOWAS’a da yeni bir tehditte bulundu. Bildiride, “ECOWAS, Nijer’e askeri müdahalede bulunursa, dostlarımız (Gine, Mali, Burkina Faso) hariç üye ülkelerden birine ani bir saldırı düzenleriz.” ifadesi kullanıldı.

– Cuntaya verilen süre daralıyor

ECOWAS, 30 Temmuz’da, askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için bir hafta süre vermişti.

ECOWAS, bu süre zarfında taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu.

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmişti.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS’ı uyarmıştı. Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu.

Diğer yandan Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya da üyesi oldukları ECOWAS’ın askeri müdahalesini destekleyeceklerini açıklamıştı.

– Nijer’deki darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

- Advertisement -

Son Haberler

CTP: “Yanlış diplomatik hamlelerin kabul edilmemesinden BM’yi sorumlu tutmak kabul edilemez”

 Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), "yanlış diplomatik hamlelerin kabul edilmemesinden,...

Engelliler Haftası…

 Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği'nden bir heyet Engelliler Haftası...

Hava tahmin raporu

Hava sıcaklığının iç kesimlerde 36 dereceyi bulması, pazartesi ise...

Malya Şehitliği yenilendi

Güney Kıbrıs’ta bulunan ve yıllar içinde yıpranan Malya Şehitliği’nin...

Sponsor

Göz Atın

Cumhurbaşkanı Tatar, Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu heyetini kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Milli Savunma Üniversitesi Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu...

İzcan, 2024 yılının ülkeye barış ve huzur getirmesini diledi

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, 2024...

Önce bordür taşına sonra karşıdan gelen araca çarptı

Gazimağusa’da dün akşamüstü yaşanan trafik kazasında sürüş ehliyeti sınıfı...

Pile’de gelişme yok

Pile’deki çalışmaların durmasından 13 gün geçmiş olmasına karşın çalışmaların...

Rum polisi 4 insan kaçakçısını yakaladı

Rum polisinin dün düzenlediği operasyonda, deniz yoluyla insan kaçakçılığı...

CTP: “Yanlış diplomatik hamlelerin kabul edilmemesinden BM’yi sorumlu tutmak kabul edilemez”

 Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), "yanlış diplomatik hamlelerin kabul edilmemesinden, Birleşmiş Milletleri (BM) ve BM Genel Sekreteri Guterres’i doğrudan temsil eden kişisel temsilcisini sorumlu tutmanın...

Engelliler Haftası…

 Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği'nden bir heyet Engelliler Haftası nedeniyle Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek’i ziyaret etti. Bakanlık'tan verilen bilgiye göre, Dinçyürek, bugün yapılan görüşmede...

Hava tahmin raporu

Hava sıcaklığının iç kesimlerde 36 dereceyi bulması, pazartesi ise yer yer yağmur bekleniyor. Meteoroloji Dairesinden verilen bilgiye göre, 24 Mayıs’a kadar hava genellikle parçalı bulutlu,...