16.3 C
Lefkoşa

Brüksel’in “kedili kafesi” hayvan sahiplenmeyi özendiriyor

- Advertisement -

Belçika’nın başkenti Brüksel’in “kedili kafesi”, ziyaretçilerine hayvanları severken içlerinden bağ kurduklarını sahiplenme imkanı vererek, sokak hayvanı sorununu çözmede önemli rol oynuyor.

İlk kez İtalya’da açılan “kedili kafeler”, Avrupa’da giderek yaygınlaşıyor. Brüksel’deki kedili kafe de hayvanseverler tarafından büyük ilgi görüyor.

Kafenin önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Barındırdığı kedilerin sağlığını ve güvenliğini önceleyen kafenin çalışanları, ziyaretçileri sırayla kabul ediyor.

Girişte kedilerin kaçmaması için alınan önlemlerin dikkat çektiği kafeye sadece 10 yaş üstü çocuklar kabul ediliyor.

Birçok sevimli kedili objeyle dekore edilmiş kafenin her köşesinde kedilerin çok katlı yuvaları, oyuncakları, minderleri bulunuyor.

Ziyaretçiler, patilerle dekore edilmiş yiyecek ve içeceklerini tadarken, kucaklarına gelen kedileri sevebiliyor, mama zili çaldığında ise onları besleyebiliyor.

– Esas amacı sahiplendirmek

Belçika’daki katı yasalar sokaklarda hayvanların başıboş barınmasını yasaklıyor.

Ülkede hayvan refahı, ihlali durumunda 5 yıla kadar hapis ve 1 milyon avroya kadar cezai yaptırım öngören yasayla güvence altında bulunuyor. Hayvan haklarının, “Havyan Refahı Yasası” ile teminat altına alındığı ülkede, yeterli sayıda ve kapasitede barınak bulunmasına büyük önem veriliyor.

Hayvanseverlere keyifli saatler geçirten kafe, esas olarak sokak kedilerini sahiplendirmeyi hedefliyor. Barınaklar gibi Brüksel’in kedili kafesi de yardımseverlerin bağışlarıyla faaliyet gösteriyor, elde ettiği geliri barınaklara gönderiyor.

Sokakta hayvan bulunduğu anda polis tarafından barınaklara teslim edilmesi, barınak tarafından sahiplerinin bulunması ya da yeniden sahiplendirilmeleri gerekiyor. Söz konusu kafe de bu süreçte kolaylaştırıcı rol oynuyor.

Kedi sahiplenmek isteyenler, kafeye gelerek onlarla zaman geçiriyor, bağ kurdukları kediyi sahiplenme şansını yakalıyor.

– Kedi severken kahvelerini yudumluyorlar

19 yaşındaki İtalyan Marco la Gioia AA muhabirine yaptığı açıklamada, konseptin İtalya’dan çıkmış olmasından memnuniyet duyduğunu, kafeye birden fazla kez geldiğini, kafe ortamında kedileri sevmekten büyük keyif aldığını söyledi.

La Gioia, “Sokak kedilerini alıp buraya getiriyorlar. Partner kuruluşları vasıtasıyla buradaki her kediyi sahiplendiriyorlar. Kedi sahiplendirmeyi özendiren bu tür kuruluşlar neticesinde Belçika’da sokak kedilerine rastlamıyoruz. Bu çok iyi bir fikir.” diye konuştu.

21 yaşındaki Valentina Nava da sokak kedilerinin bulunduklarında kısırlaştırılarak bu tür kuruluşlarca sahiplenilene dek barındırılmasının sokak hayvanları sorununu çözmekte çok önemli olduğunu düşündüğünü belirtti.

– “Barınaklardan sahiplenin, pet shoplardan satın almayın” mesajı

Sivil toplum kuruluşu “Every Cat”in Başkan Yardımcısı ve kafenin işletmecisi Nathalie Dewitte de “Buradaki tüm kediler sokaktan kurtarıldı.” dedi.

Kafenin açıldığı 2017’den bu yana 200 kediyi sahiplendirdiğini ifade eden Dewitte, kafenin maskotu Popi isimli beyaz kedinin bir arabanın altından kurtarıldığını, yaralı ve simsiyah bir haldeyken bulunduğunu anlattı.

Dewitte, Popi’nin bulunduktan sonra kısırlaştırıldığını, aşılandığını, çip takıldığını ancak Moris isimli en yakın arkadaşı ile birlikte sahiplendirileceği için 2 yıldır beklediğini kaydetti.

Kedileri en yakın arkadaşlarından ayırmadan birlikte sahiplendirmeye özen gösterdiğini vurgulayan Dewitte, bu nedenle bazılarının uzun süre kafede kaldığını söyledi.

Dewitte, “barınaklardan sahiplenin, pet shoplardan satın almayın” mesajını sosyal medya ve internet siteleri üzerinden kampanyalar yaparak yaydıklarını belirterek, kısırlaştırma, çipleme ve sahiplendirmenin sokak hayvanları sorununu çözmede etkili yöntemler olduğunu ifade etti.

- Advertisement -

Son Haberler

KKTC, Antalya 2024 Turizm Fuarı’nda yerini aldı

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, yurt...

TUSAŞ’a terör saldırısı: 5 şehit, 2’si ağır 22 yaralı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Ankara'nın...

Erdoğan TUSAŞ’taki terör saldırısını kınadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BRICS Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Putin...

Ankara’da TUSAŞ tesisine terör saldırısı: 4 can kaybı, 14 yaralı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan...

Sponsor

Göz Atın

4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı hastaneye kaldırıldı

4’üncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yaşadığı rahatsızlık sonucu hastaneye kaldırıldı. 4’üncü...

Çanakkale’deki orman yangınında 1251 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi

 TC İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çanakkale'deki orman yangınıyla mücadele...

 Mutfağı ateşe verdi, 7 metre yükseklikten atladı

 Polis, Gazimağusa’da pazar sabahı erken saatlerde bir apartman dairesinde...

Sterlin 34.95, euro 30.10 TL’den işlem görüyor

 KKTC’de serbest piyasada sterlin 34.95TL, euro 30.10, ABD Doları...

KKTC, Antalya 2024 Turizm Fuarı’nda yerini aldı

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, yurt dışı turizm tanıtma ve pazarlama çalışmaları kapsamında, 23-25 Ekim 2024 tarihleri arasında Antalya’da yapılan, Antalya...

TUSAŞ’a terör saldırısı: 5 şehit, 2’si ağır 22 yaralı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saldırıda şehit sayısının 5'e...

Erdoğan TUSAŞ’taki terör saldırısını kınadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BRICS Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Putin Erdoğan’la görüşmesinde TUSAŞ’a yapılan terör saldırısını kınayarak, taziye dileklerini iletti....

Ankara’da TUSAŞ tesisine terör saldırısı: 4 can kaybı, 14 yaralı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısında 4 kişi şehit oldu, 14 kişi yaralandı. Terör saldırısını gerçekleştiren 2...

Zaroğlu: “Büyükyılmaz’ın sisteme atfen kullandığı sözleri çarpıtılarak yanlış yorumlanmıştır”

 Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bertan Zaroğlu, diğer Genel Başkan Yardımcısı Turan Büyükyılmaz’ın “bir TV kanalında sisteme atfen kullandığı...

Ziya Öztürkler’in Meclis Başkanı seçildiğine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı

 UBP Milletvekili Ziya Öztürkler’in Cumhuriyet Meclisi Başkanı seçildiğine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Meclis’in 7 Ekim 2024 tarihli İkinci Birleşimin, 18 Ekim 2024 tarihli Beşinci,...

TUSAŞ’taki terör saldırısına siyasilerden art arda tepkiler

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine yönelik terör saldırısı düzenlendi. Saldırıda 4 kişinin şehit olduğu ve 14 kişinin...

TUSAŞ tesislerine terör saldırısı

TUSAŞ'ın Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. Saldırı sonrası maalesef şehit ve yaralılarımız bulunmaktadır" açıklamasında...

Şampiyon Meleklerin aileleri yurda döndü

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görüşülen İsias Otel davasının dördüncü duruşmasının ardından Şampiyon Meleklerin aileleri, bugün öğle saatlerinde yurda döndü. Dün görüşülen davada mahkeme...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz