27.8 C
Lefkoşa

Beyaz Saray, Kuzey Kore’yi “Rusya’ya silah sağlamanın sonuçları olacağı” konusunda uyardı

- Advertisement -

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Kuzey Kore’nin Ukrayna’daki savaşta kullanması için Rusya’ya silah sağlamasının “sonuçları” olacağını ve yalnızca ABD değil diğer ülkelerin de tepkileriyle karşılaşacağını söyledi.

​​​​​​​Kirby, başkent Washington’daki Yabancı Basın Merkezi’nde, Kuzey Kore ile Rusya arasındaki silah görüşmeleri iddialarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kuzey Kore’nin Rusya’ya ciddi miktarda silah sağlayıp sağlamadığına ilişkin “toptan satış yapıldığına dair bilgileri olmadığını” belirten Kirby, Pyongyang’ın “Rus ordusuna büyük çaplı mühimmat sağladığını görmedik. Wagner’e bazı roketler ve topçu mühimmatı sağladığını biliyoruz. Bu da aylar önceydi.” ifadesini kullandı.

John Kirby, Moskova ile Pyongyang’ın herhangi bir yasa dışı silah anlaşmasına varması durumunda bunu gündeme getirmekten çekinmeyeceğini dile getirdi.

ABD’nin konuyla ilgili Kuzey Kore’yle doğrudan iletişim kurmadığını aktaran Kirby, ABD’nin, müttefikleriyle bu konuda aktif diyalog içinde olmadığını çünkü “Pyongyang ve Moskova arasında silahlarla ilgili herhangi bir anlaşma yapılmadığını” belirtti.

Kirby, Kuzey Kore’nin Rusya’ya silah sağlamasının “sonuçları” olacağını ve ABD ile diğer ülkelerin tepkileriyle karşılaşacağını vurguladı.

– Rusya’nın Kuzey Kore ile silah karşılığı gıda anlaşması yapmak istediği iddiası

Beyaz Saray, martta Rusya’nın Kuzey Kore ile silah karşılığı gıda anlaşması yapmak istediğini gösteren istihbarat topladığını öne sürmüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 29 Temmuz’daki açıklamasında, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Kuzey Kore’ye silah almak için gitmiş olabileceğini açıklamıştı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da dün, Kuzey Kore’nin Rusya’ya silah sağlaması durumunda “bedelini ödeyeceği” konusunda uyarmıştı.

The New York Times’ın ABD’li yetkililere dayandırdığı haberde, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un bu ay Rusya’yı ziyaret edeceği ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile “Ukrayna’daki savaşta Moskova için daha fazla silah sağlamak ve farklı alanlarda askeri işbirliği olasılıklarını ele almak üzere” bir araya geleceği öne sürülmüştü.

- Advertisement -

Son Haberler

Kaya’dan Lefke çöp depolama alanındaki yangınla ilgili açıklama

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, 10 gündür belediyenin kontrolünde...

CTP Milletvekili Şahiner: “Emrullah Turanlı’ya yeni vergi muafiyeti yolda”

Anamuhalefet partisi CTP’nin Lefke milletvekili Salahi Şahiner, iş insanı...

Hava tahmin raporu

Hava sıcaklığı hafta boyunca 38-41 derece dolaylarında olacak. Meteoroloji Dairesi’nin...

Buse Savaşkan 2 Ağustos’ta yarışacak

2024 Paris Olimpiyatları’nda Türkiye adına yüksek atlama branşında yarışacak...

Sponsor

Göz Atın

KTSYD 41 yaşında… 

Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği (KTSYD) Başkanı Necati Özsoy,...

Lefkoşa’da seyir halindeki araç tamamen yandı

Lefkoşa-Gazimağusa ana yolu Şanko işletmesi karşısında 17.30 civarında seyir...

Hindistan’da aşırı yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymalarında 16 kişi öldü

Hindistan'da aşırı yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymalarında...

Lefkoşa’da korkutan patlama!

Lefkoşa Küçükkaymaklı'daki bir emlak ofisinde patlama meydana geldi! Bölgede...

DAÜ-SEN: “Kolay diploma da en az sahte diploma kadar ciddi bir sorun…Ülkede örnekleri var… ”

 Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) kolay diplomanın da...

Kaya’dan Lefke çöp depolama alanındaki yangınla ilgili açıklama

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, 10 gündür belediyenin kontrolünde bulunan Lefke çöp depolama alanında yürütülen ıslah çalışmalarının ardından minimum seviyeye getirilen yangının bugün yeniden...

CTP Milletvekili Şahiner: “Emrullah Turanlı’ya yeni vergi muafiyeti yolda”

Anamuhalefet partisi CTP’nin Lefke milletvekili Salahi Şahiner, iş insanı Emrullah Turanlı’ya yeni vergi muafiyetinin "yolda olduğunu” savundu. Şahiner, “Hukuku yok saymak,  vurguna doymamak,  yolsuzluklara kılıf...

Hava tahmin raporu

Hava sıcaklığı hafta boyunca 38-41 derece dolaylarında olacak. Meteoroloji Dairesi’nin 9-15 Temmuz arasındaki süreye ilişkin hava tahmini raporuna göre bölge, alçak basınç sistemi ile sıcak...