25.9 C
Lefkoşa

ABD’nin yerleştirme programına başvuran 840 bin Afgan halen ülkelerinde bekliyor

- Advertisement -

ABD’nin Afganistan’daki işgali esnasında yardım eden kişileri kapsayan yeniden yerleştirme programına başvuran 840 binden fazla Afgan halen ülkelerinde bekliyor.

ABD’nin ülkeden çekilmesinden ve Taliban’ın yeniden iktidara gelmesinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen halen Afganistan’daki müttefiklerine yardım etmeyi amaçlayan yerleştirme programındaki zorluklar sürüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı müfettişinin hazırladığı yerleştirme programı ve zorluklara ilişkin rapor yayımlandı.

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinden bu yana özel göçmen vizesine başvuranların sayısında hızlı artış olduğuna işaret edilen raporda, Dışişleri Bakanlığının Afganlara yönelik özel göçmen vizelerinin daha iyi işlemesi için adımlar attığı belirtildi.

Ekim 2021’de yaklaşık 30 bin olan başvuru sayısının Aralık 2022’de yaklaşık 155 bine çıktığı kaydedilen raporda, bu sayıya başvuru yapanların aile üyelerinin dahil olmadığı ifade edildi.

Raporda, Bakanlığın bu yılın nisan ayı itibarıyla özel vize programına başvuran 840 bin kişi ve aile üyelerinin Afganistan’da beklediğini tahmin ettiği belirtildi.

Programa başvuran herkesin kabul edilmediği vurgulanan raporda, Bakanlığın başvuru sahiplerinin yaklaşık yüzde 50’sinin gerekli niteliklere sahip olmadığını bildirdiği aktarıldı.

– 34 bin vize verildi

Raporda, Ocak 2021-Ağustos 2023 döneminde başvuranlara ve aile üyelerine yaklaşık 34 bin vize verildiği ve önceki yıllara kıyasla vize sayısında önemli artış olduğu kaydedildi.

Bakanlığın başvuruları hızlandırmak amacıyla daha fazla personel aldığı, başvuru sahipleri konusunda Pentagon ile koordineli çalıştığı ve bazı zorunlulukları kaldırdığı ifade edilen raporda ancak sürecin hızlanması için daha pek çok şeyin yapılabileceği bildirildi.

Özel göçmen vize programı, ABD’nin işgali esnasında ABD güçleriyle yan yana çalışan ve önemli risklerle karşı karşıya kalan Afganlara yardım etmek amacıyla 2009 yılında başlatıldı. Benzer bir program, Iraklılar için de düzenlenmişti.

Ancak sürecin çok yavaş ilerlediği ve bu durumun başvuru sahiplerini tehlikeli belirsizlik içinde bıraktığı yönündeki eleştiriler sürüyor.

ABD, Taliban’ın Ağustos 2021’de Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından 100 binden fazla Afganistan vatandaşını tahliye ederek ülkeden çekilmişti.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

BM: Gazze halkı ölüm, yıkım ve hastalık çemberinde yaşıyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı...

2023’te yaklaşık 660 milyon liralık bozuk para cebe girdi

Geçen yıl 781 milyon 492 bin 300 adet madeni...

Cumhurbaşkanı Tatar, ölümlerinin 18’inci yılında Miroğlu ve Özgür’ü andı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) eski Genel...

Başpiskopos Yeorgios: “Halkın mücadele ruhu korunmalı”

Rum Kilisesi Başpiskoposu Yeorgios, Kilisenin, halkın mücadele ruhunu korumakla...

“Tatar için Türk lobisi” iddiası

 Fileleftheros gazetesi, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, mart ayı içerisinde Almanya’yı...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...