21.1 C
Lefkoşa

ABD, Ay’ın navigasyon haritasını çıkarıyor

- Advertisement -

ABD Ulusal Coğrafi İstihbarat Ajansı Direktörü Tümamiral Frank Whitworth, Ay için Dünya üzerindekine benzer bir navigasyon sistemi geliştirmek üzere çalışma yaptıklarını açıkladı.

St. Louis’te düzenlenen GEOINT Konferansı’nda konuşan Whitworth, “Bugün, NASA, ABD Jeoloji Araştırma Kurumu, ABD Uzay Kuvvetleri ve Uzay Komutanlığı ile çalışarak Ay yüzeyinde gelecekteki ziyaretçilere, Dünya’daki GPS kadar doğru ve güvenli şekilde rehberlik edecek bir Ay jeodezi sistemi geliştiriyoruz.” dedi.

“Ay Referans Çerçevesi” olarak adlandırılan sistemin, GPS gibi navigasyon yeteneklerini destekleyen, kesin ve doğru enlem, boylam ve zaman verileri sağlayan Dünya Jeodezi Sistemi’nin benzer bir işlevini yerine getireceğini aktaran Whitworth, şimdilik Ay tabanlı bir sistem üzerinde çalıştıklarını ancak ileride diğer gezegenler için benzer navigasyon sistemleri geliştirmek üzere çalışmaların da yapılacağını söyledi.

Whirwoth, bu çalışmanın, ABD ve diğer ülkelerin yanı sıra ticari şirketlerin Ay’da seyahatler planlaması ve gelecekte orada bir ekonominin tesis edilmesi hayalinin parçası olduğunu ifade etti.

– Proje, Pentagon tarafından yönetiliyor

Ulusal Coğrafi İstihbarat Ajansı Kaynak ve Operasyon Yönetimi Direktörü James Griffith, ABD medyasına konuyla ilgili verdiği brifingde, söz konusu projenin, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yönetildiğini vurguladı.

Griffith, bu çalışmada asıl zorluğun Ay’da verilerin nasıl toplanacağı olduğuna işaret ederek, “Ay, Dünya’dan çok farklı bir şekilde işliyor. Hangi tür verilere ihtiyaç duyduğumuzu biliyoruz ancak o tür bir ortamda nasıl toplandığını bilmiyoruz. Çünkü araçlarımız buna göre yapılandırılmamış. Bu nedenle gerçek bir referans çerçevesi geliştirmek için çok fazla keşif çalışması yapmamız gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.

- Advertisement -

Son Haberler

Yılın ikinci asgari ücreti belirlendi

2024’ün ikinci asgari ücreti net 29 bin 640 TL...

Lefkoşa-Gazimağusa yolunda kamyon devrildi

 Lefkoşa - Gazimağusa Anayolu’nda, yönetimindeki TUZ 865 plakalı kum...

KTEB Ankara’da KKTC Büyükelçisi Korukoğlu ile görüştü

 Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği (KTEB) Yönetim Kurulu, Ankara’da KKTC...

2024 Mali Yılı Genel Bütçe (değişiklik No.2) Yasa Tasarısı oyçokluğuyla kabul edildi

Meclis Genel Kurulu'nda söz alan CTP Genel Başkanı Tufan...

Sponsor

Göz Atın

Yarkıner: Ülkenin trafiğe verdiği önemin fotoğrafı…

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner paylaşımında, bir çuval...

Meteoroloji uyardı.. Denizlerde şiddetli rüzgar bekleniyor

Meteoroloji Dairesi, denizlerde fırtınamsı rüzgar beklendiğini duyurdu. Daireden yapılan açıklamada,...

Maliye Bakanı Berova, ‘Kadir Gecesi’ nedeniyle mesaj yayımladı

Maliye Bakanı Özdemir Berova, bu akşam idrak edilecek ‘Kadir...

3 ilçede uyuşturucu operasyonu… 4 tutuklu var

Polisin dün Lefkoşa, Güzelyurt ve Gazimağusa’daki operasyonlarda yaşları 22...

Yılın ikinci asgari ücreti belirlendi

2024’ün ikinci asgari ücreti net 29 bin 640 TL olarak belirlendi. Bakan Gardiyanoğlu, işçi ve devletin oyları ile yeni asgari ücretin oy çokluğuyla belirlendiğini söyledi.  Yeni...

Lefkoşa-Gazimağusa yolunda kamyon devrildi

 Lefkoşa - Gazimağusa Anayolu’nda, yönetimindeki TUZ 865 plakalı kum yüklü kamyon araç ile batı istikametine doğru giden Ali Özçelik (E-31), dikkatsizliği ve ihmalkarlığı sonucu,...

KTEB Ankara’da KKTC Büyükelçisi Korukoğlu ile görüştü

 Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği (KTEB) Yönetim Kurulu, Ankara’da KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu ile görüştü. KTEB’ten yapılan açıklamaya göre, Ankara’da temaslarda bulunan Birlik Yönetim Kurulu, ...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz