20.8 C
Lefkoşa

İsveç’in NATO’ya katılım protokolü TBMM’de görüşülecek

- Advertisement -

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen ile videokonferans sistemiyle görüşme yaptı.

Kurtulmuş, dün yapılan görüşmede, TBMM ile İsveç parlamentosu arasında dostane ilişkilerin geliştirildiğini, karşılıklı ziyaretlerle bu ilişkilerin daha ileriye götürülmesini istediklerini ifade etti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, iki ülkenin tarihi ve köklü ilişkileri bulunduğunu, bunun yakın dönemde stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini belirtti.

İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin süreci başından beri büyük bir titizlikle takip ettiğini dile getiren Kurtulmuş, süreci en kısa zamanda sonlandırmayı ümit ettiklerini söyledi.

İsveç’in NATO’ya üyeliğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’ni kendisine ulaşmasının ardından hemen imzalayarak TBMM Dışişleri Komisyonuna gönderdiğini belirten Kurtulmuş, bu konuda hazırlanan kanun teklifinin bu hafta içinde Komisyonda ele alınmasının beklendiğini ifade etti.

Kurtulmuş, teklifin Komisyondan geçmesi halinde TBMM Genel Kurulunda görüşüleceğini ve milletvekillerinin hür iradeleriyle nihai kararın verileceğini dile getirdi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç’in bu süreçte söz verdiği, özellikle “terörle mücadeleye destek verilmesi”, “İslam’ın kutsallarına karşı yapılan saldırılara müsamaha gösterilmemesi” konularında olumlu bir yaklaşım içinde hareket edileceğine inançlarının tam olduğunu da belirtti.

Dinlerin kutsallarına karşı yapılan saldırının, ifade özgürlüğü ya da örgütlenme özgürlüğü kapsamında görülemeyeceğini vurgulayan Kurtulmuş, Kur’an-ı Kerim’in yakılmasının, siyasi gösteri olmasının ötesinde nüfusu 2 milyara yaklaşan Müslümanların tamamına karşı yapılmış açık bir saldırı, insanların inançlarına hakaret etme konusunda açık bir insanlık suçu olduğunu ifade etti.

Kurtulmuş, İsveç’te bu tür davranışlara müsaade edilmemesi ve özellikle İslam ve Türkiye karşıtı çevrelere, dost İsveç yöneticilerinin müsamaha göstermemesi temennisini dile getirdi.

PYD/YPG ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütlerine karşı verilen mücadelede de birlikte hareket edilmesini isteyen Kurtulmuş, Finlandiya’dan olduğu gibi İsveç’ten de terör örgütlerine müsamaha gösterilmemesini beklediklerini belirtti.

Türkiye-AB ilişkilerinin de ele alındığı görüşmede Kurtulmuş, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde İsveç’in desteklerini beklediklerini söyledi.

– İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları

İsrail’in Gazze Şeridi ve Filistin’in şehirlerine yönelik saldırılarının ele alındığı görüşmede Kurtulmuş, Gazze’deki saldırılar nedeniyle her 10 dakikada bir çocuğun öldüğü derin bir insanlık dramıyla karşı karşıya olunduğunu belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ekibinin bütün uluslararası kuralları hiçe sayarak, uluslararası hukukun bütün umdelerini yerle bir ederek, vicdan ve insanlık duygularını berhava ederek çok açık bir katliamı Gazze Şeridi’nde sürdürdüğünü dile getiren Kurtulmuş, hiçbir gerekçenin çocukların, yaşlıların, kimsesizlerin, sivillerin böylesine büyük bir asimetrik savaş içinde katledilmesini meşru göremeyeceğini bildirdi.

Gazze için uluslararası camianın sesini yükseltmesi gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, Gazze’de acil bir ateşkes ve insani yardım koridorunun kurulmasının temin edilmesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa’daki siyasi gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Kurtulmuş, aşırı sağcı, faşist, İslam karşıtı, yabancı düşmanı küçük siyasi oluşumların Avrupa’nın ana akım siyasetini zehirlediğini de kaydetti.

Norlen de İsveç parlamentosu için Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunu ve işbirliğinin kapsamını genişletmeyi dört gözle beklediklerini ifade etti.

Norlen, TBMM Başkanı Kurtulmuş’u İsveç’e davet etti ve kendisini İsveç parlamentosunda ağırlamaktan memnuniyet duyacağını söyledi.

- Advertisement -

Son Haberler

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk...

Sponsor

Göz Atın

KKTC’de “Göç Merkezi” oluşturuluyor

Türkiye Cumhuriyeti (TC)  ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)...

Naci Talat anılıyor

Cumhuriyetçi Türk Partisi eski genel sekreterlerinden Naci Talat ölümünün...

Türkiye A Milli Futbol Takımı yarı final için Hollanda karşısında

Türkiye A Milli Futbol Takımı, 2024 Avrupa Şampiyonası çeyrek...

Hellimdeki süt kotasıyla ilgili yeni bir kararname yayınlandı

Güney Kıbrıs Tarım Bakanı Maria Panayotu’nun, Menşe İsmi Korumalı...

Panama’da uyuşturucu operasyonlarında 2,3 tondan fazla kokain ele geçirildi

Orta Amerika ülkesi Panama'da uyuşturucu kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonlarda...

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan Lefkoşa - Gazimağusa ana yolu yeniden trafiğe açıldı. Kazada 23 yaşındaki sürücü yaralandı. Polis Basın Subaylığından...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında meydana gelen trafik kazası sebebiyle geçici olarak trafiğe kapatıldı. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, kaza...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel Kurulda, Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 1 Ekim Salı günü başlayan yeni yasama...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk hafta müsabakalarıyla başlayacak. Sezonun açılış maçında Galatasaray Daikin, VakıfBank'ı konuk edecek. Burhan Felek Vestel Voleybol Salonu'nda...

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, “Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı.

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, "Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik (Akıllı) Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı. DEMİRHAN - BALIKESİR KAVŞAĞINA BÜYÜK...

“ADA 74” 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşıyacak

 ANTSO Denizcilik, bünyesine kattığı “Ada 74” gemisiyle, Anamur ile Girne arasında hava koşullarından etkilenmeden 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığına başlayacağını duyurdu. ANTSO Denizcilikten...

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok’u ziyaret etti

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok'u ziyaret etti. Konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kırok şu ifadeleri...

Serhatköy alt geçidi ile Mevlevi çemberi arası trafiğe kapatılacak

Kıbrıs Türk Motosiklet Kurumu tarafından 6 Ekim Pazar günü Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda “Motosiklet Drag Yarışı” düzenleniyor. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, yarış, 08.00-20.00 saatleri arasında,...

Eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2,53

İstatistik Kurumu, eylül ayı hayat pahalılığı oranını yüzde 2,53 olarak açıkladı. İstatistik Kurumu'nun yayımladığı verilere göre, eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2.53, bir önceki...