24 C
Lefkoşa

Dünyada çocuk felci vakaları, etkin aşılama sayesinde bitme noktasına geldi

- Advertisement -

 Çocuk felci vakaları, 1988’den bu yana, dünya genelinde uygulanan etkin aşılamayla yüzde 99 azalarak neredeyse bitme noktasına geldi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Küresel Çocuk Felcini Yok Etme Girişiminin (GPEI) verilerine göre, çocuk felci, 5 yaşından küçüklerde görülen ve çocuk felci virüsünden (poliovirüs) kaynaklanan bir hastalık olarak tanımlanıyor.

Bu virüs, her 200 vaka arasında bir kişinin omuriliğine sirayet ederek dönüşü olmayan felce yol açarken, felçli hastaların yüzde 5 ila 10’u, solunum kaslarının etkilenmesi nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Çocuk felci virüsüne karşı ilk aşının öncüsü Jonas Salk’ın doğum günü 24 Ekim, her yıl “Dünya Çocuk Felci” günü olarak kutlanıyor.

Üç farklı türü bulunan çocuk felci virüsü, insan vücudu dışında uzun süre yaşamıyor.

Yıllardır süren etkin aşılama kampanyaları sayesinde bulaşacak potansiyel taşıyıcının azalmasıyla dünya genelinde vakaların görülme oranı oldukça azaldı.

Dünya Sağlık Meclisinin kararıyla 1988’de GPEI kurulduğunda, dünya genelinde yılda yaklaşık 350 bin çocuk felci vakası rapor edilirken, 2022’de bu sayı 28’e kadar geriledi.

Böylece çocuk felci vakalarında son 35 yılda yüzde 99 düşüş kaydedildi.

– Çocuk felcinin az sayıda da olsa rastlandığı iki ülke Afganistan ve Pakistan

Afganistan ve Pakistan, çocuk felci vakalarının hala önüne geçilemediği 2 ülke.

Çocuk felci vakalarının bildirildiği ülkelerde aşıya erişim son yıllarda Kovid-19 salgını ve bölgelerde yaşanan siyasi krizler ve çatışmalar nedeniyle zorlaştı.

Vakalar genellikle Afganistan’ın doğu bölgesi ve Pakistan’ın Hayber-Pahtunhva eyaletinin güneyiyle sınırlı olsa da bu bölgelerdeki tüm çocuklara ulaşmakta zorluklar yaşanıyor.

Bu ülkelerde hijyen, güvenlik ve sağlık sistemlerindeki sorunlar, virüsün yok edilmesi ve önlenmesine yönelik çabaları engelliyor.

Afganistan’da geçen yıl 2 çocuk felci vakası tespit edilirken, atık sularda ise 22 virüse sahip çevresel numune raporlandı.

Vakaların Hayber-Pahtunhva eyaletindeki 3 ilçede yoğunlaştığı Pakistan’da ise geçen yıl 20 çocuk felci vakası ve 43 çevresel numune görüldü.

Afganistan’da yılın başından bu yana 6, Pakistan’da ise 3 çocuk felci vakası tespit edildi.

– ABD’li doktor Salk, çocuk felcini bitirme noktasına getiren aşıyı buldu

Tarih öncesi çağlardan beri var olduğu tahmin edilen çocuk felci, 1840’ta Alman doktor Jakob Heine tarafından resmi olarak bir hastalık kabul edildi. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında sıklıkla görülen salgınlar, çocuk felcini dünyanın en korkulan hastalıklarından biri haline getirdi.

20. yüzyılın ortalarına gelindiğinde çocuk felci virüsü, dünyanın her yerinde görülüyor ve her yıl yarım milyondan fazla insanın ölümüne yol açıyor ya da onu felç ediyordu.

Tedavisi olmadığı ve salgın hastalıklar arttığı için acil bir aşıya ihtiyaç vardı. 1950’lerin başında, ilk başarılı aşı ABD’li doktor Jonas Salk tarafından bulundu. Salk, aşıyı 1953’te kendisi ve ailesi üzerinde, bir yıl sonra da Kanada, Finlandiya ve ABD’de 1,6 milyon çocuk üzerinde test etti.

Testlerin sonuçları 12 Nisan 1955’te açıklandı ve Salk’ın inaktif çocuk felci aşısı (IPV) aynı gün ruhsat aldı. 1957’ye gelindiğinde yıllık vaka sayısı 58 binden 5 bin 600’e ve 1961’de ise 161’e düşmüştü.

Aşılama çabalarının evrensel ve düşük maliyetli olması gerektiğini savunan Salk, IPV’yi üretmek için 6 ilaç şirketine lisans vererek formülasyon ya da üretim süreçlerinin bilgisini paylaşmaktan kar elde etmedi.

Salk, IPV’nin patentinin kime ait olduğu sorulduğunda, “İnsanlar diyebilirim. Patent falan yok. Güneşin patentini alabilir misiniz?” yanıtını verdi.

- Advertisement -

Son Haberler

Üstel: “Üyemizin takdir ettiği neyse o tecelli edecek”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı, Başbakan Ünal Üstel,...

Öğretmen sendikaları yarın Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacak

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta...

Von Der Leyen AB Komisyonu ekibini belirledi: Akdeniz’den sorumlu üyeyi Güney Kıbrıs’tan seçmedi

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, AB’yi gelecek...

“Pasha Group Girne Yarı Maratonu” için kayıtlar devam ediyor

Girne'de pazar günü yapılacak “Pasha Group Girne Yarı Maratonu”...

Sponsor

Göz Atın

İran’da sahte içki üreterek 17 kişinin ölümüne yol açan 4 kişiye idam

 İran'ın Elburz eyaletinde sahte içki dağıtımı yaparak 17 kişinin...

Taçoy kurultay tarihinin tüzüğe göre belirlenmesini istedi

 Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, Partinin...

Büyük ikramiye ‘19696’ numarasına çıktı

KKTC Piyangolar Birimi tarafından yapılan 20 Temmuz özel çekilişi...

İsrail güçleri Gazze Şeridi’nin güneyini bombaladı, çok sayıda ölü ve yaralı var

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus...

Filistin’e deniz yoluyla yardım projesinde gelişmeler bekleniyor

Güney Kıbrıs’tan Filistin’e deniz yoluyla insani yardım taşınması projesi...

Üstel: “Üyemizin takdir ettiği neyse o tecelli edecek”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı, Başbakan Ünal Üstel, ülkedeki çoğu projenin istikrarsız hükümetler döneminden yarım kalanlar olduğunu söyleyerek, 2 buçuk yıllık hükümetleri döneminde...

Öğretmen sendikaları yarın Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacak

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek için yarın saat 10.00’da Milli Eğitim Bakanlığı...

Von Der Leyen AB Komisyonu ekibini belirledi: Akdeniz’den sorumlu üyeyi Güney Kıbrıs’tan seçmedi

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, AB’yi gelecek 5 yılda yönetecek yeni komisyon üyelerini belirledi. Leyen, Güney Kıbrıs’ın talep ettiği Akdeniz sorumluluğu görevini...

“Pasha Group Girne Yarı Maratonu” için kayıtlar devam ediyor

Girne'de pazar günü yapılacak “Pasha Group Girne Yarı Maratonu” için kayıtlar devam ediyor. Girne Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, bu yıl beşincisi yapılacak Pasha Group Girne...

Dursun Özbek’ten Meritkingnews açıklaması: Askıya aldık, süreci takip ediyoruz

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, tartışılan Meritkingnews ile sponsorluk anlaşması için, "Dün akşam yeni sponsorumuzla yaptığımız anlaşmayı askıya aldık. Süreci takip ediyoruz” dedi. Galatasaray Kulübü...

Güney Kıbrıs’ta Ağustos ayı turist sayısında rekor kırıldı

Güney Kıbrıs’ta Ağustos ayı turist sayısında rekor kırıldığı bildirildi. Güney Kıbrıs’ta Ağustos ayı turist sayısında rekor kırıldığı bildirildi. Haravgi gazetesi, Rum İstatistik Dairesi’nin verilerine göre Ağustos...

2024 Yılının Son Asgari Ücreti Belirlendi: 35 Bin 180 TL Net

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 2024 yılının son asgari ücretinin Asgari Ücret Saptama Komisyonu tarafından oy birliği ile belirlendiğini duyurdu. Gardiyanoğlu, yaptığı açıklamada,...

Töre’den Ataman’a destek: 70 yılda hiçbir şey değişmedi

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Güney Kıbrıs’ta oynanan Panathinaikos, Maccabi Tel Aviv dostluk maçında açılan “Türklerden Kanlı Kıbrıs İşgali” pankartına tepki gösterdi. Meclis’ten yapılan açıklamaya göre,...

Erdoğan ABD’de BM Genel Kurulu’na katılacak

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 79’uncu Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye gidecek. Erdoğan’ın gündeminde, İsrail’in yaklaşık bir yıldır katliam gerçekleştirdiği Gazze olacak. Erdoğan, New...