22.9 C
Lefkoşa

Güney Kıbrıs “güvenlik kapısı”….yabancıların ve İsraillilerin kabulü

- Advertisement -

 Çalkantılı Orta Doğu bölgesinde yaşanan çarpışmaların, geniş bölgedeki güvenlik ve istikrarı etkileyecek sonuçları da beraberinde getireceği, bu bağlamda  Güney Kıbrıs’ın, güvenlik kapısını teşkil etmesinin mümkün olduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Çalkantılı Komşuda Güvenlik Kapısı-Kıbrıs Savaş Bölgesinden Vatandaşların Taşınması İçin Köprü Oluyor” başlıklı haberinde, her krizin, sorunlarla birlikte fırsatlar da yarattığını belirterek Güney Kıbrıs’ın, Sudan’daki olayların ardından ikinci kez, geniş Orta Doğu bölgesindeki güvenliğin korunmasında yardımcı ve  güvenli transit taşıma merkezi olarak işlev göstermesinin mümkün olduğunu yazdı.

Güney Kıbrıs, Hamas ile İsrail arasında yaşanmakta olan çarpışmalar nedeniyle İsrail’den tahliye edilecek yabancı uyrukluların kabulü ve ülkelerine geri gönderilmeleri için “ESTİA” kod isimli tahliye planını devreye soktuğunu anımsatan gazete, Rum Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Theodoros Gotsis’in açıklamasına dayanarak, geçtiğimiz iki gün içerisinde, Portekiz hava kuvvetlerine ait C-180 uçaklarıyla, İsrail’den Güney Kıbrıs’a, 8’i Kıbrıs vatandaşı olan toplam 160 kişinin taşındığını belirtti.

Habere göre Gotsis, Avusturya’nın da askeri uçaklarla İsrail’den vatandaşlarının taşınması için başvuru yaptığını ve ilk uçuşun dün akşam için planlandığını ifade etti.

Gotsis, Güney Kıbrıs aracılığıyla 2 bin yabancı uyruklu kişinin ülkelerine geri gönderildiğini de ifade etti.

-Oren Anolik

Gazete aynı haberinin içerisinde İsrail’in Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Oren Anolik’in, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in “yaralı kişilerin, Güney Kıbrıs’taki hastanelerinde tedavi görmesi için komşu ülkeye sunduğu yardımdan” bahseden açıklamasını yorumladı.

Anolik, bu önerinin çok olumlu olduğunu, Güney Kıbrıs ile olan stratejik ilişkilerine önem verdiklerini de belirtti.

Anolik, gerekmesi halinde Güney Kıbrıs’tan yardım alma fırsatına sahip olmaktan minnet duyduklarını, gelecek planları içerisinde bu durumun göz önünde bulundurulacağını ifade etti.

-Giriş kapıları hazır

Fileleftheros gazetesi “Yabancıların Kabulü İçin Tüm Giriş Kapıları Hazır” başlıklı bir başka haberinde ise Güney Kıbrıs’taki tüm giriş kapılarının, İsrail’den ayrılmak isteyen yabancı uyruklarının kabulü için hazır olduğunu yazdı.

Larnaka Havalimanı ve Limasol Limanı’nın ardından dün de Baf Havalimanı’nın seferber edildiğini yazan gazete Ay.Napa marinasının da savaş bölgesinden gelen özel tekneleri de kabul etmeye başladığını belirtti.

Habere göre, Güney Kıbrıs’ın yardımını isteyen ilk ülke Portekiz oldu. Potekiz’in talebi üzerine üç uçuşla birlikte yaklaşık 200 kişi Güney Kıbrıs’a geldi.

Rum İçişleri Bakanı Konstantinos Yoannu dün yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi’nin, elverdiğince yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

ESTİA planının gelişim halinde olduğunu söyleyen Yoannu devlet birimlerinin, Ukrayna durumunda olduğu gibi, göçmenlerin gelişini karşılamaya hazır olduğunu ifade etti.

-Ay.Napa marinasına özel tekneler gelmeye başladı  

Gazete aynı haberinin içerisinde İsrail’den ilk özel teknelerin dün Ay.Napa marinasına geldiğini yazdı.

Habere göre marinaya, dün öğleden sonra, İsrail’den, içerisinde çoğunluğu kadın ve çocuk olan 65 İsrailli ve Avrupa vatandaşının bulunduğu iki tekne geldi.

Ay.Napa Marina Müdürü Kostas Fitiris, gemilerin ihtiyacı olan tüm desteği sağlayacaklarını ifade etti.

-Larnaka Havalimanı da hazır

Haravgi gazetesi İsrail’de ortaya çıkan olağan üstü durumun ardından, İsraillilerin ve yabancıların  Larnaka Havalimanı’nın da tamamıyla hazır olduğunu yazdı.

Gazete Larnaka Havalimanının binlerce yolcuya hizmet etmek için hazır olduğunu belirtti.

-İsrail’den yaralıların kabulü

Alithia gazetesine göre, Rum Devlet Sağlık Hizmetleri Örgütü (OKİPİ) Basın Sözcüsü Haralambos Harilau, İsrail’den yaralıların veya hastaların kabulü konusunda Güney Kıbrıs’taki hastanelerin de hazır olduğunu söyledi.

Habere göre, Rum Haber Ajansı KİPE’ye açıklamalarda bulunan Harilau, hastaların veya yaralıların İsrail’den taşınmasının ihtiyaç duyulması durumunda iki ülke arasında imzalanan ikili anlaşmanın devreye sokulacağını ifade etti.

Harilau, imzalanan anlaşmanın, kitlesel felaketler veya büyük kayıplara neden olan başka olaylar karşısında karşılıklı hasta teatisini de öngördüğünü anımsattı.

- Advertisement -

Son Haberler

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk...

Sponsor

Göz Atın

Sanatçı Kenan Işık, Ankara’da son yolculuğuna uğurlandı

Oyuncu ve sunucu Kenan Işık, son yolculuğuna uğurlandı. Geçirdiği beyin...

ABD tarihinin en yaşlı başkanı olan Biden 82 yaşına girdi

 ABD tarihinin en yaşlı başkanı olan Joe Biden bugün...

Güney Kore’de ana muhalefet lideri Lee Jae-myung bıçaklı saldırıya uğradı

Güney Kore'de ana muhalefetteki Demokratik Parti'nin lideri Lee Jae-myung'un,...

Meclis’te Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan Akıllı Ulaşım Sistemleri Projesi’ne yönelik protokol kabul edildi

 Cumhuriyeti Meclis Genel Kurulu’nun bugün saat 14.00 itibarıyla başlayan...

Yarın Anneler Günü…

Anneler Günü, yarın günü kutlanıyor. Her yıl mayıs ayının ikinci...

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan Lefkoşa - Gazimağusa ana yolu yeniden trafiğe açıldı. Kazada 23 yaşındaki sürücü yaralandı. Polis Basın Subaylığından...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında meydana gelen trafik kazası sebebiyle geçici olarak trafiğe kapatıldı. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, kaza...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel Kurulda, Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 1 Ekim Salı günü başlayan yeni yasama...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk hafta müsabakalarıyla başlayacak. Sezonun açılış maçında Galatasaray Daikin, VakıfBank'ı konuk edecek. Burhan Felek Vestel Voleybol Salonu'nda...

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, “Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı.

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, "Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik (Akıllı) Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı. DEMİRHAN - BALIKESİR KAVŞAĞINA BÜYÜK...

“ADA 74” 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşıyacak

 ANTSO Denizcilik, bünyesine kattığı “Ada 74” gemisiyle, Anamur ile Girne arasında hava koşullarından etkilenmeden 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığına başlayacağını duyurdu. ANTSO Denizcilikten...

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok’u ziyaret etti

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok'u ziyaret etti. Konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kırok şu ifadeleri...

Serhatköy alt geçidi ile Mevlevi çemberi arası trafiğe kapatılacak

Kıbrıs Türk Motosiklet Kurumu tarafından 6 Ekim Pazar günü Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda “Motosiklet Drag Yarışı” düzenleniyor. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, yarış, 08.00-20.00 saatleri arasında,...

Eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2,53

İstatistik Kurumu, eylül ayı hayat pahalılığı oranını yüzde 2,53 olarak açıkladı. İstatistik Kurumu'nun yayımladığı verilere göre, eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2.53, bir önceki...