37.8 C
Lefkoşa

EHHD: “İçinden geçtiğimiz bu kriz dönemlerinde akıl sağlığı hizmetlerine ihtiyaç daha da artmıştır”

- Advertisement -

Evrensel Hasta Hakları Derneği (EHHD) toplumdaki her bir bireyin, kim olduğu ve nerede bulunduğundan bağımsız olarak, en iyi düzeyde bir akıl sağlığı seviyesine sahip olma hakkına sahip olduğunu hatırlattı.

Dernekten 10 Ekim “Dünya Akıl Sağlığı Günü” dolayısıyla yayımlanan mesajda, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bu yılki 10 Ekim temasını “Akıl Sağlığı Evrensel Bir İnsan Hakkıdır” olarak belirlediği kaydedildi.

-“Akıl Sağlığı Yasasındaki ibareler insan haklarına aykırı ve onur kırıcı”

Ülkedeki Akıl Sağlığı Yasasının ivedilikle çağdaşlaştırılması ve günün ihtiyaçlarına cevap verir duruma getirilmesinin gerekli olduğu kaydedilen mesajda, damgalanma ve ayırımcılığın insan haklarına aykırı ve asla kabul edilemez olduğu da belirtildi.

Mesajda ayrıca, KKTC’de etkin bir sağlık sistemi geliştirilmesi ve nitelikli akıl sağlığı hizmetlerine ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, KKTC’de, akıl sağlığı bozukluklarının ortaya çıkmasını önleyen, erken teşhis eden ve akıl sağlığı sorunu yaşayan bireylerin iyileştirilmesini ve bu kişilerin topluma kazandırılmasını sağlayan etkin ve kaliteli bir akıl sağlığı hizmeti bulunmadığına da vurgu yapıldı.

Mesajda, akıl hastalığı ve zihinsel engeli bulunan bireylere yönelik bakım ve sağlık hizmetlerinin yetersizliğine de dikkat çekilerek bu kişilerin ihmal edildiği yakınlarınınsa ciddi sıkıntılar çektiği kaydedildi.

-“İlaç, çağdaş ekipman ve acil hizmetler yok”

EHHD tarafından 2020 yılında yayımlanan rapora da atıfta bulunulan mesajda, uzmanlarla yapılan görüşmeler sayesinde elde edilen verilere göre, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi için kullanılan ilaçlarla ilgili sorunlar bulunduğu ifade edildi.

TMS (Transkraniyal Manyetik Stimülasyon) gibi yeni tedavi yöntemlerinin yanı sıra, yeni nesil ilaçların da hastalara sağlanmadığı vurgulanan mesajda, bunun yanı sıra Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi içerisinde alkol ve madde bağımlılığı tedavisine yönelik tam donanımlı bir birim bulunmadığı da hatırlatıldı.

EHHD mesajında, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde mesai sonrası hizmetler için bir acil servis bulunmadığı, hastaların genel hastanelerin acil servislerine başvurduğu, bunun da hem hasta ve hasta yakınlarını hem de acil serviste görev yapan personeli zorlayıcı durumlara sebebiyet verdiği aktarıldı.

KKTC’de en büyük ikinci yatak kapasitesine sahip olan ve psikiyatri alanında tek olan hastanede kan tahlillerinin yapılacağı bir laboratuvar bulunmadığı da belirtilen mesajda, bunun için hastaların Devlet Hastanesi’ne yönlendirildiğine işaret edildi.

-“Uzun, orta ve kısa vadeli planlamalar yapılmalı”

Mevcut akıl sağlığı hizmetlerinin birçok birey için tam iyileşme sağlayamadığına da değinilen mesajda, önleyici hizmetlerinse yetersiz veya hiç olmadığı ifade edildi.

Mesajda ayrıca şunlara yer verildi:

“Tarama çalışmaları yapılmamaktadır. Akıl hastaları için uygun bakım tesisleri bulunmamaktadır. Damgalamayı azaltıcı ve akıl sağlığı ve hastalıklarına yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılmamaktadır. Akıl hastalığı bulunan bireylerin topluma karışması ve üretkenliklerinin desteklenmesi adına kolaylaştırıcı programlar bulunmamaktadır.

Akıl hastalıklarının ortaya çıkmasını önlemeye yönelik alınabilecek tedbirler arasında sayılan stresle başa çıkma yöntemleri ve problem çözme becerilerinin öğretilmesini, akıl hastalıkları ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarını kapsayan psikiyatrik sağlamlılık çalışmaları ve damgalanmanın önlenmesine yönelik çalışmalar ivedilikle hayata geçirilmelidir.

Eğitim Bakanlığı ve Sosyal Hizmetler Dairesi gibi ilgili diğer paydaşların da dahil edildiği bir ‘Ulusal Akıl Sağlığı Politikası’ oluşturulmasına acilen ihtiyaç vardır. Unutulmamalıdır ki, koruyucu hizmetler sağlık bütçesindeki harcamaların ciddi anlamda azalmasına ve tedavi hizmetlerinin yükünün azalmasına neden olan en önemli sağlık hizmeti ayağını oluşturmaktadır.

Evrensel Hasta Hakları Derneği, yukarıda belirtilen konularda iyileştirilmeler yapılabilmesi için gerekli yasal değişiklikler, ihtiyaç duyulan kadrolara ilgili personelin görevlendirilmesi, altyapı ve ilaç eksikliklerinin giderilmesi ve yeni nesil ilaçlar ve tedavi yöntemlerinin kullanılabilmesi için gerekli bütçenin ayrılması konusunda ısrarcı olacaktır. Derneğimiz, toplumun çağdaş bir akıl sağlığı hizmeti alabilmesi için gerekenlerin yapılıp yapılmadığını izlemeye, raporlamaya ve sorunları ve sonuçları kamuoyu ile paylaşmaya devam edecektir.”

- Advertisement -

Son Haberler

İsrail’in 290 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de can kaybı 39 bini geçti

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze...

Mehmet Şimşek: “Enflasyon beklentileri hedefimize yakınsıyor”

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerinin...

Camdan sarkarak hayatlarını tehlikeye attılar: Araç sürücüsüne ceza

Tatlısu-Geçitkale yolunda, seyir halindeki araçtaki yolcuların, aracın camlarından sarkarak...

“20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Fotoğraf Sergisi” açıldı

 Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) ve Enformasyon Dairesi’nin fotoğrafçılarının fotoğrafları...

Sponsor

Göz Atın

Polis haberleri… 67 ve 84 yaşlarında iki kişi hayatını kaybetti

Lefkoşa’da sakin 67 yaşındaki Salih Vatan, “kalp yetmezliği ve...

İsrail ordusu Gazze’deki Cibaliya Mülteci Kampı’nı bombaladı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nı bombaladığı,...

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, YÖDAK Başkanı Turgay Avcı’yı istifa etmeye çağırdı

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, son gelişmeleri dikkate alarak, Yükseköğretim Planlama...

Brent petrolün varili 79,41 dolar

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 79,41 dolardan işlem görüyor. Dün...

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği genel kurul sonrası görev dağılımı yaptı

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği, olağan genel kurul...

İsrail’in 290 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de can kaybı 39 bini geçti

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 290 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde...

Mehmet Şimşek: “Enflasyon beklentileri hedefimize yakınsıyor”

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerinin hedeflere yakınsadığını bildirerek, "Temmuzda aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış olmasını beklemekle birlikte yıllık enflasyonda...

Camdan sarkarak hayatlarını tehlikeye attılar: Araç sürücüsüne ceza

Tatlısu-Geçitkale yolunda, seyir halindeki araçtaki yolcuların, aracın camlarından sarkarak tehlike yaratan görüntüleri üzerine Polis harekete geçti. Araç sürücüsüne 6 bin 785 TL para cezası...

“20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Fotoğraf Sergisi” açıldı

 Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) ve Enformasyon Dairesi’nin fotoğrafçılarının fotoğrafları arasından seçilen 100’e yakın fotoğrafın sergilendiği “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Fotoğraf Sergisi”, Doğu...

Hava sıcaklığında birkaç derecelik düşüş bekleniyor… 

Hava sıcaklığının birkaç derecelik düşüşle 38-41 derece dolaylarında seyretmesi bekleniyor. Meteoroloji Dairesi’nin 23-29 Temmuz tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre, bölge alçak basınç sistemiyle sıcak ve...

Çavuşoğlu: “Türkiye’deki devlet üniversitelerine kayıt yaptıran KKTC vatandaşı öğrenciler, artık okul harcı ücreti ödemeyecek”

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, A-Level sonuçları ile Türkiye Cumhuriyeti devlet üniversitelerinde kaydı olan ve 2024-2025 öğretim yılı için yeni kayıt yaptıracak olan KKTC...

10 yıl aradan sonra yeniden KKTC’den Polis Akademisi’ne öğrenci gönderiliyor

Polis Genel Müdürlüğü kadrolarında yer alan “Polis Çavuşu” kadrosunda görev yapmak amacıyla, 10 yıl aradan sonra yeniden “2024-2025 öğretim yılı için Türkiye Cumhuriyeti Polis...

Trump’tan Biden’ın çekilme kararına ilk yorum: ‘Sahtekar Joe zaten başkan olmaya uygun değildi’

Trump'tan Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesine sert bir yorum geldi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski başkanı ve yaklaşmakta olan seçimlerde Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Donald Trump,...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “KKTC’de gerekirse deniz üssü kurarız”

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kıbrıs'a deniz üssü inşa edilmesi planlarına dair bir soru üzerine, 'Gerekirse deniz üssü ve deniz yapılarını Kuzey'de...