22.9 C
Lefkoşa

Cumhurbaşkanı Tatar, Hacettepe Üniversitesi’ni ziyaret etti

- Advertisement -

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Önlük Giyme Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, burada konuklara ve öğrencilere hitap etti.

Tatar’a, tören anısına Rektör Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran tarafından plaket takdim edildi.

Tatar, ayrıca üniversitede eğitim gören 9 KKTC vatandaşı öğrenci ile de tanıştı, anı fotoğrafı çektirdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, törende yaptığı konuşmada, dünyanın en kutsal mesleğini icra edecek doktor adaylarının bugün önlüklerini giyerek yeni bir yaşama adım attıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

“Giyilecek olan beyaz önlük doktorluk mesleği için ahlaklı olmanın, dürüstlüğün, aydınlığın, asaletin, saflığın, alçak gönüllü olmanın ve sorumluluk almanın yanında hastalarının dinine, diline ve ırkına bakmaksızın hizmet etmesi gerektiğinin sembolik yansımasıdır.

Göreviniz gereği giydiğiniz önlük her zaman kirlenecek ama sizler vicdanınızı temiz tutarak, hizmet aşkıyla gece gündüz insanlığa hizmet ederek, ahlaki duygularınızı canlı tutarak mesleğinizin etik değerlerine sahip çıkarak doktorluk mesleğinin her zaman bembeyaz, tertemiz yansıması olun. Yolunuz uzun ve zor ama bir o kadar da onurlu bir yürüyüş.

Çıktığınız bu yolda her engeli en iyi şekilde aşacağınızdan eminim. Bir doktor kız babası olarak sizleri canı gönülden kutluyorum.”

Cumhurbaşkanı Tatar, tarih boyu atalarının kurduğu her medeniyetin, insanlık tarihine imarethaneleri, ibadethaneleri, kütüphaneleri kadar şifahaneleri ile de damga vurduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunların en önemli yansımaları Raziler, İbni Sinalar, Nefsiler ve günümüze yansıması hiç kuşkusuz ki Aziz Sancar ve onun gibi değerli hekimlerdir.

Kıbrıs Türkü için de doktorluk mesleği sadece bir hekimlik görevini yerine getirme süreci olmamış, her dönem doktorlarımız toplumumuza önderlik etmiştir. Zor zamanların güçlü insanları hekimlerimiz, Kıbrıs’ta yüz yılı aşkın sürdürdüğümüz varlık mücadelesinde canı pahasına özgürlük ve vatan savunmasında toplumumuza önderlik etmiş, mücadelenin içinde yer almıştır.  

Bunların en bariz örnekleri Çanakkale Savaşında görev alan eski yüksek mahkeme başkanlarımızdan Sayın Taner Erginel’in babası Dr. Mehmet Ali Erginel, Kıbrıs Türkü doktor arkadaşları  Çanakkale savaşında Tabip subay olarak yer almış, Atatürk’le aynı cephede hastalara bakmıştır. Aynı şekilde Birinci dünya savaşı başladığında Osmanlı Devleti’nin adaya gelemeyeceğini anlayan Dr. Hüseyin Behiç, Dr. Esat ve arkadaşları adada İngilizlere karşı mücadele etmiştir. Aynı şekilde, Dr. Hafız Cemal, Mehmet Aziz Bey ve Dr. Alpay Kelami, Dr. Alpay Kelami, Dr. Şemsi Kazım, Dr. Adil Naimoğlu, Dr. Kaya Bekiroğlu, Dr. Burhan Nalbantoğlu, Dr. Ayten Berkalp, Dr. Niyazi Manyera, Dr. Sezai Sezgin, Dr. Sezai Sezgin, Dr. Ali Niyazi Fikret, Dr. Aydın Sennaroğlu, 21 Aralık 1963 ve 20 Temmuz 1974 sürecinde de görev yapan Dr. Tahsin Bilginer’le birlikte Dr. Derviş Eroğlu, Dr. Erdoğan Mirata ilk akla gelenler isimlerdir.”

Tatar, Kıbrıs Türk halkının milli mücadele yılları lideri Dr. Fazıl Küçük’ün de tıp doktoru olmanın ötesinde halkın moral ve motivasyonunu yüksek tutacak çalışmalar yaptığını, kurduğu gazeteyle toplumsal birlikteliği sağlayarak ortak cumhuriyette iki eşit halktan birisi olarak yer almalarını sağladığını vurguladı.

1963 sonrasında ise yokluk yoksulluk içerisinde Rum-Yunan saldırılarına göğüs germeye çalışan Kıbrıs Türk halkına sadece liderlik etmediğini, maddi manevi tüm varlığını bu uğurda harcamaktan çekinmediğini ifade eden Tatar, şöyle devam etti:

“Kısacası doktorlarımız her dönem sadece şifa olmamış, umudun ve özgürlüğün de yansıması olmuştur.

İşte siz böyle bir kültürün yeni nesil temsilcileri olmaya aday bireylersiniz. Sizden önce gelen büyüklerinizi mutlak suretle araştırın. Araştırın ki çıktığınız bu yolda hem sizlere ışık hem de ilham kaynağı olsun. Giyeceğiniz beyaz önlükle sadece şifa dağıtmayacak, umudun ve huzurun rengini de taşıyacaksınız. Bu nedenle çok çalışmalı, modern tıbbın araç gereçlerini ve bilimsel gelişmeleri yakından takip ederek gelenekten geleceğe ışık olmalısınız. Hepinize bu kutsal süreçte Başarılar diliyorum.

Bu kutsal meslekte isim yapmış, toplumuna şifa yanında dalga dalga umut ve özgürlük yaymış Raziler, İbni Sinalar, Nefsileri, Kıbrıs Türkü’nün zor zamanlarında ışığı olan Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Milli Mücadele yıllarında halkımıza önderlik eden Dr. Hüseyin Behiç, Dr. Esat, Unutmayın hepiniz birer Aziz Sancar, hepiniz milli mücadele yıllarımızdaki korkusuz, cesur ve yürekli bir doktor olan Dr. Ayten Berkalp’siniz.

Işığımız hiç sönmesin, önlüğünüzün onuru, ahlakı, mesleğinizin etik değeri hiç kirlenmesin. Yolunuz aydınlık olsun. Hepinize başarılar diliyorum.”

- Advertisement -

Son Haberler

Üstel: “Üyemizin takdir ettiği neyse o tecelli edecek”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı, Başbakan Ünal Üstel,...

Öğretmen sendikaları yarın Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacak

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta...

Von Der Leyen AB Komisyonu ekibini belirledi: Akdeniz’den sorumlu üyeyi Güney Kıbrıs’tan seçmedi

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, AB’yi gelecek...

“Pasha Group Girne Yarı Maratonu” için kayıtlar devam ediyor

Girne'de pazar günü yapılacak “Pasha Group Girne Yarı Maratonu”...

Sponsor

Göz Atın

Ünlü Alman rock grubu Mad Max, yardım konseri için KKTC‘ye geliyor…

Almanya’nın en köklü rock gruplarından Mad Max, Türkiye’de yaşanan...

Tijen Yücelen TAK’a veda etti

Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) idari ve mali işler alanında...

21. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Müzik Festivali, Fazıl Say ve Genco Erkal’ı ağırlayacak

 Kuzey Kıbrıs Müzik Derneği'nin organizasyonunda bu yıl 21’incisi düzenlenecek...

Gazimağusa’da aydınlatma altyapısını genişletme çalışmaları yapılıyor

 Gazimağusa Belediyesi, “daha aydınlık bir Mağusa” hedefi ile çalışmalarına...

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, 1 Temmuz’da törenlerle kutlanacak

 Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 98. yıl dönümü 1 Temmuz...

Üstel: “Üyemizin takdir ettiği neyse o tecelli edecek”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı, Başbakan Ünal Üstel, ülkedeki çoğu projenin istikrarsız hükümetler döneminden yarım kalanlar olduğunu söyleyerek, 2 buçuk yıllık hükümetleri döneminde...

Öğretmen sendikaları yarın Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacak

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek için yarın saat 10.00’da Milli Eğitim Bakanlığı...

Von Der Leyen AB Komisyonu ekibini belirledi: Akdeniz’den sorumlu üyeyi Güney Kıbrıs’tan seçmedi

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, AB’yi gelecek 5 yılda yönetecek yeni komisyon üyelerini belirledi. Leyen, Güney Kıbrıs’ın talep ettiği Akdeniz sorumluluğu görevini...

“Pasha Group Girne Yarı Maratonu” için kayıtlar devam ediyor

Girne'de pazar günü yapılacak “Pasha Group Girne Yarı Maratonu” için kayıtlar devam ediyor. Girne Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, bu yıl beşincisi yapılacak Pasha Group Girne...

Dursun Özbek’ten Meritkingnews açıklaması: Askıya aldık, süreci takip ediyoruz

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, tartışılan Meritkingnews ile sponsorluk anlaşması için, "Dün akşam yeni sponsorumuzla yaptığımız anlaşmayı askıya aldık. Süreci takip ediyoruz” dedi. Galatasaray Kulübü...

Güney Kıbrıs’ta Ağustos ayı turist sayısında rekor kırıldı

Güney Kıbrıs’ta Ağustos ayı turist sayısında rekor kırıldığı bildirildi. Güney Kıbrıs’ta Ağustos ayı turist sayısında rekor kırıldığı bildirildi. Haravgi gazetesi, Rum İstatistik Dairesi’nin verilerine göre Ağustos...

2024 Yılının Son Asgari Ücreti Belirlendi: 35 Bin 180 TL Net

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 2024 yılının son asgari ücretinin Asgari Ücret Saptama Komisyonu tarafından oy birliği ile belirlendiğini duyurdu. Gardiyanoğlu, yaptığı açıklamada,...

Töre’den Ataman’a destek: 70 yılda hiçbir şey değişmedi

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Güney Kıbrıs’ta oynanan Panathinaikos, Maccabi Tel Aviv dostluk maçında açılan “Türklerden Kanlı Kıbrıs İşgali” pankartına tepki gösterdi. Meclis’ten yapılan açıklamaya göre,...

Erdoğan ABD’de BM Genel Kurulu’na katılacak

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 79’uncu Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye gidecek. Erdoğan’ın gündeminde, İsrail’in yaklaşık bir yıldır katliam gerçekleştirdiği Gazze olacak. Erdoğan, New...