21.8 C
Lefkoşa

BM Genel Kurulu, 78 yılda, tarihi kararların yanı sıra ilginç anlarıyla da hafızalara kazındı

- Advertisement -

 Her yıl 190’dan fazla dünya liderini ABD’nin New York kentinde bir araya getiren Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda, 1945 yılından bu yana tarihi şekillendiren birçok karar alınırken, zaman zaman ilginç ve sıra dışı olaylar yaşandı.

Görüşmelerde kimi zaman tartışma yaratan ifadeler kullanılıyor, kimi zaman da 15 dakika olması gereken konuşmalar saatlerce sürüyor.

AA muhabiri, 78 yıllık BM Genel Kurul görüşmelerinin ilgi çekici ve tartışmalı anlarını derledi.

– En uzun süren konuşma rekoru Küba lideri Castro’nun

BM Genel Kurulunda konuşmaların maksimum 15 dakika sürmesi istense de konuşmacının zamanı nasıl kullanacağına genellikle müdahale edilmiyor. Bu nedenle Genel Kurul’da bazı konuşmacıların kullandığı süre, dakikalar değil saatler sürüyor.

Eski Küba Devlet Başkanı Fidel Castro’nun 26 Eylül 1960’da yaptığı konuşma da bunlardan biri.

Genel Kurul’da yaklaşık 4,5 saat (269 dakika) konuşan Castro, bu konuşmada “(Dönemin ABD Başkan adayı John F.) Kennedy milyoner, cahil ve okuma yazma bilmeyen biri olmasaydı, köylülere karşı isyan edilemeyeceğini açıkça anlardı.” ifadesiyle de tarihi anlardan birine adını yazdırdı.

– Chavez, Bush’u “şeytana” benzetti

Geçen 78 yıllık süreçte birçok sert tartışmanın yaşandığı Genel Kurul’da, liderlerin diğer ülke liderlerine hakarete varan sözler sarf ettikleri ve birbirlerini suçladıkları anlar da yaşandı.

Eski Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, 2006’da yaptığı konuşmada, kendisinden bir gün önce kürsüye çıkan eski ABD Başkanı George W. Bush için İncil’de şeytan ile ilişkilendirilen kükürde atfen, “Şeytan dün buraya geldi, bugün hala kükürt kokuyor.” demesi ilginç anlardan biri olarak kayıtlara geçti. Chavez, Bush’un halefi Barack Obama döneminde ise kürsünün artık “kükürt kokmadığını” söyledi.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega’nın, 1987’de yaptığı konuşmada, ABD’yi Latin Amerika’da “isyancıları finanse etmekle” ve Nikaragua’da devlet başkanlığı yapan “Anastasio Somoza Debayle diktatörlüğünü desteklemekle” suçlaması, ABD delegasyonunun salonu terk etmesine yol açtı.

O dönem ABD’nin BM Büyükelçisi olan Vernon Walters, “Nikaragua halkı oturup onu dinlemek zorunda olabilir ama ben değilim.” dedi.

– Genel Kurul’daki diğer bazı unutulmaz konuşmalardan örnekler

Belleklere kazınan konuşmalara ve bazen de gaflara sahne olan BM Genel Kurulunda en dikkat çekici anlardan biri, 2009’da dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi’nin yaptığı yaklaşık 100 dakikalık konuşma oldu.

Kaddafi, BM Güvenlik Konseyine yönelik eleştirisini “Buna güvenlik konseyi denmemeli, terör konseyi denmeli.” sözleriyle ifade etti.

Eski Uganda Devlet Başkanı İdi Amin de 1972’de yaptığı konuşmada, eski İngiltere Başbakanı Edward Heath’i övdükten sonra, onu Adolf Hitler’le kıyaslayarak büyük bir gafa imza attı. Amin, daha sonra yanlışını düzeltmek için “Hitler değil, Winston Churchill’i kastetmiştim. Heath, Churchill’e benziyor.” ifadelerini kullandı.

– Oturumların açılış ve kapanışı İzlanda tokmağıyla yapılıyor

İzlanda’nın, 1952’de BM Genel Kurul Başkanı’na oturumları açıp kapatmak, gündemi kabul etmek ve kararları oylamada kullanmak için tokmak hediye etmesinin ardından tokmak, Genel Kurul’un simgesi haline geldi.

İzlanda’nın hediye ettiği tokmak, 1960’da İrlandalı diplomat Frederick Boland’ın, eski Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Nikita Kruşçev’i sakinleştirmeye çalıştığı sırada yanlışlıkla kırıldı.

Olayın ardından, İzlanda’dan talep edilen yeni tokmak da 2005’te kayboldu, yerine yenisi getirilmek zorunda kalındı.

– Genel Kurul açılış konuşmalarının Brezilya tarafından yapılmasının ardındaki gerçek

Brezilya, ev sahibi ülke ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi dahi olmamasına rağmen, her yıl BM Genel Kurulundaki yüksek düzeyli toplantıların düzenleneceği haftayı başlatan konuşmayı yapıyor.

Eski BM Protokol Şefi Desmond Parker, 1955’teki 10. BM Genel Kurulundan bu yana devam eden bu uygulamanın nedenini, “Eski zamanlarda, ilk konuşmayı kimse yapmak istemediğinde, Brezilya her zaman ilk konuşmayı yapmayı teklif ederdi. Böylece Genel Kurul’da ilk konuşma hakkını kazandı.” şeklinde açıkladı.

Parker, konuşmacılar için liste açıldıktan sonra adını yazdırmakta hızlı davranan ülkenin konuşma sırasında öne geçtiğini aktararak “Hızlı olan kazanır.” ifadesini kullandı.

Genel Kurul’da konuşma sırası alfabetik olarak gitmiyor. Brezilya’dan sonra söz alan ev sahibi ABD’nin ardından, konuşma sırası tüm üye devletler için temsil düzeyine, konuşma talebi bulunduğu zamana ve coğrafi denge gözetilerek diğer bazı kriterlere dayanıyor.

– Oturma düzeninin kendine özgü kuralı var, resmi seremoni yok

Genel Kurul’da oturma düzeninin de kendine özgü kuralı bulunuyor. Genel Sekreter, tüm üye devletlerin isimlerinin yer aldığı şapkadan rastgele bir üye devletin ismini seçiyor.

Seçilen ülke, sağ taraftaki ilk koltukta oturmaya hak kazanıyor ve ardından oturma düzeni alfabetik sıraya göre devam ediyor.

Parker, bunun amacının fırsat eşitliği ve eşit dağılımı sağlamak için herhangi bir ülkenin her yıl aynı yerde oturmasını engellemek olduğunu kaydetti.

Görüşmelere katılan çok sayıda lider ve delegasyon olduğundan resmi karşılama töreni yapılmasının mümkün olmadığını söyleyen Parker, Protokol ve İrtibat Servisi’nden bir ya da iki görevlinin devlet ve hükümet başkanlarını karşıladığını belirtti.

– BM Genel Kurulunda yaşan diğer olay ve enstantaneler

Endonezya, Malezya ile yaşanan anlaşmazlığın üzerine 1965’te BM’den ayrılmak için mektup sunan ilk ve tek ülke oldu.

Genel Kurul’un en küçük misafiri 2018’de dönemin Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in 3 aylık bebeği oldu.

Kovid-19 salgını nedeniyle BM Genel Kurulu tarihinde ilk kez 2020’de çevrim içi oturum düzenlendi.

Bu yıl 78’incisi düzenlenecek BM Genel Kurulu oturumunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk gün konuşma yapacak.

19-26 Eylül’de yapılacak oturuma 190 ülkeden üst düzey katılım olması bekleniyor.

- Advertisement -

Son Haberler

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde...

Sponsor

Göz Atın

Döviz kurları…

Serbest piyasada dolar 32,25, euro 35,07 İngiliz sterlini ise...

Maliye Bakanı Berova, Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği heyetini kabul etti

Maliye Bakanı Özdemir Berova, suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi ile...

Polis, Derinya Kapısı’nın yarın 08.30-17.00 saatleri arasında geçişlere kapatılacağı bilgisini paylaştı

Polis, Güney Kıbrıs’ta elektrik hatlarında yapılacak çalışmalar nedeniyle yarın...

Savaşan: “Dünya Sağlık Turizmi Konseyi iş birliğiyle güçleniyor”

Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Dönem Başkanı Dr. Ahmet Savaşan,...

Tarım Dairesi sebze-meyve denetim sonuçlarını açıkladı

Tarım Dairesi, 27 Ekim – 2 Kasım tarihleri arasında...

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan okulun genel sekreteri ve hissedarlarından S.G., ve okulun uluslararası ofis sorumlusu A.S., devam...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21 Eylül Cumartesi günü yapılacak 23’üncü Olağan Kurultay için hazırlıklarda son aşamaya gelindiğini açıkladı. Hasipoğlu yaptığı yazılı...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz. Siyaset kurumunun da yapıcı ve mutedil yaklaşması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliğince...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi. Törene, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına Tuğgeneral Mehmet Ali Akbaş,...

Arıklı: “Gazilerimiz birlik ve bütünlüğümüzün teminatıdır”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Gaziler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, gazilerin, ülkenin birlik ve bütünlüğünün teminatı olduğunu söyledi. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Bakan Arıklı, Gaziler...

Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti. Kültür Dairesi Müdürü Şirin...

KTÖS ve KTOEÖS, Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek için Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı. Eylemde...

Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi

Sevilen sayılan isim Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi.  Bilginoğlu'nun vefatı başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerini yasa boğdu.  Mehmet Bilginoğlu, yarın Tanpınar Camisi'nde kılınacak öğle namazına müteakip...

“Cemile Yardımı” alanların maaşlarına yüzde 19,19 artış yapıldı

Bakanlar Kurulu, Cemile yardımı kapsamında maaş alan 5 kişinin maaşlarına 1 Eylül 2024 itibarıyla yüzde 19,19 oranında zam yapılmasına karar verdi. Bakanlar Kurulu, Maliye Bakanlığı'na...