17.8 C
Lefkoşa

“Ay.Demet” sınır kapısında yaşanan sıkınıtılar… “Kötülüğün kaynağı” part time personel

- Advertisement -

 Binlerce Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve yabancı vatandaşın kuyruklarda saatlerce beklediği Ay.Demet sınır kapısının, “eziyet ve çile”  kapısı haline dönüştüğü belirtildi. 

Politis gazetesi “Barikat: Yeni Gecikmelerle Geçişleri Engelliyorlar-Ay.Demet’te Maksatlı Eziyetten Bahseden Vatandaşların Öfkesi ve Protestoları” başlıklı haberinde, Ay.Demet sınır kapısında yaşanan sıkıntılara yer verdi. 

Gazete vatandaşların, kuzeye ve kuzeyden güneye yönelik geçişlerde saatlerce kuyrukta beklemesi nedeniyle öfkeli olduğunu, sorunların çözümlenmesi yerine sürekli yenilerinin çıktığı yönünde de şikayetlerde bulunarak, kasıttan bahsettiklerini yazdı. 

Habere göre bazı vatandaşlar ise yaşanan eziyeti, akaryakıt almak için kuzeye geçilmesini önlemek amacıyla hükümetin bir çabası olarak nitelendiriyor.

Gazete kendi elde ettiği bilgilere dayanarak, “kötülüğün kaynağının”, geçişler sırasında  verileri (kimlik kartı, pasaport) kontrolü ile yükümlü olan Nüfus ve Muhaceret Dairesi’nin kadrolu  personel yerine, yaklaşık bir ay önce istihdam ettiği part time personel yerleştirmesi olduğunu belirtti. 

Kadrolu personelin, Nüfus ve Muhaceret Dairesi tarafından eksiklik gözlemlenen yerlere nakledildiğini belirten gazete, yine yapılan şikayetlere bağlı olarak part time çalışanların bir aylık eğitimin ardından bu görevlere aktarıldığını yazdı.

Bunlardan bazılarının, ya bilgisayar bilmediğini, ya da çok az bildiğini, buna bağlı olarak da sınır kapılarındaki hizmetlerin etkilendiğini yazan gazete,  bazı kişilerin güvenlik konusunu da gündeme getirerek bu görevin tecrübeli personel gerektirdiğinden söz ettiğini belirtti. 

Habere göre, sınır kapısında yaşanan sıkıntılar gün boyu devam ederken part time personelin yalnız kaldığı akşam saatlerinde ise bu durum daha da kötüleşiyor.

Geçiş için kuyrukta bekleyen, isminin baş harfleri A.E. olan kişi gazeteye yaptığı açıklamada, durum ile alakalı olarak “sabrın taştığını” , halka eziyet çektirildiğini, kuzeye geçmek için 40 dakikaya ihtiyaç duyulmaması gerektiğini belirtti. 

İsmi belirtilmeyen bir başka vatandaş, bunun halkın kuzeye geçmesinin önlenmesi için hükümet tarafından yöntemli bir şekilde yapıldığını söyledi. 

Üçüncü bir vatandaş ise  sorunun, eylül ayı başı itibarıyla arttığını söyledi. Personel değişikliği nedeniyle bu sorunun yaşandığını kendisine söylemeleri üzerine ise aynı vatandaş, bu gecikmenin olmaması için yeni çalışanların adaptasyonun aşamalı bir şekilde yapılması gerektiğine dikkati çekti. 

Rum İçişleri Bakanlığından bir yetkili gazeteye yaptığı açıklamada, bir önceki hükümetin bakanlar kurulunun 8/6/2022 tarihli  kararının ardından Nüfus ve Muhaceret Dairesi’nin, sınır kapılarına part time personel yerleştirme sürecini ileriye götürdüğünü belirtti. 

Kararın,  bu yıl da hayata geçirildiğini belirten İçişleri Bakanlığı yetkilisi,  3/7/2023 tarihinden itibaren Derinya  sınır kapısına, 1/9/2023 itibarıyla Lefkoşa bölgesindeki sınır kapılarına part time personel yerleştirildiğini ifade etti. 

Aynı kaynak, yeni personelin sınır kapılarına yerleştirilmesinden önce eğitimden geçtiklerini, bu personelin, yerinde eğitim ve destek için de önceki personelle paralel çalıştığını  söyledi. 

Aynı kaynak açıklamasında , artan geçişler nedeniyle zaman zaman sorun çıkan sınır kapılarında, mevcut personelin artırıldığını, ayrıca durumun sürekli değerlendirildiğini ifade etti. 

Gazete haberinde, bir önceki hükümet döneminde  part time personel alım sürecine ilişkin bilgilere de yer verdi. 

- Advertisement -

Son Haberler

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde...

Sponsor

Göz Atın

Barcelona’dan Arda Güler planı

Barcelona Kulüp Başkanı Joan Laporta, Katalan televizyonu TV3'deli Onze adlı...

“Sıfır Atık Çöp Toplama Maratonu”

 Çevre bilincini artırmak ve farkındalık yaratmak amacıyla Başbakan Yardımcılığı,...

Erenköy direnişinin 59’uncu yıldönümü

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Celal Bayar, Erenköy...

Onar Özel Temsilci, Çınar GYÖ ve İki Taraflı Teknik Komiteler Koordinatörü oldu

Cumhurbaşkanı Özel Temsilciliği görevine Güneş Onar; Güven Yaratıcı Önlemler...

2023-2024 sezonu sponsorlukları açıklandı

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Yönetim Kurulu, Süper Lig...

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan okulun genel sekreteri ve hissedarlarından S.G., ve okulun uluslararası ofis sorumlusu A.S., devam...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21 Eylül Cumartesi günü yapılacak 23’üncü Olağan Kurultay için hazırlıklarda son aşamaya gelindiğini açıkladı. Hasipoğlu yaptığı yazılı...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz. Siyaset kurumunun da yapıcı ve mutedil yaklaşması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliğince...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi. Törene, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına Tuğgeneral Mehmet Ali Akbaş,...

Arıklı: “Gazilerimiz birlik ve bütünlüğümüzün teminatıdır”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Gaziler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, gazilerin, ülkenin birlik ve bütünlüğünün teminatı olduğunu söyledi. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Bakan Arıklı, Gaziler...

Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti. Kültür Dairesi Müdürü Şirin...

KTÖS ve KTOEÖS, Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek için Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı. Eylemde...

Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi

Sevilen sayılan isim Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi.  Bilginoğlu'nun vefatı başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerini yasa boğdu.  Mehmet Bilginoğlu, yarın Tanpınar Camisi'nde kılınacak öğle namazına müteakip...

“Cemile Yardımı” alanların maaşlarına yüzde 19,19 artış yapıldı

Bakanlar Kurulu, Cemile yardımı kapsamında maaş alan 5 kişinin maaşlarına 1 Eylül 2024 itibarıyla yüzde 19,19 oranında zam yapılmasına karar verdi. Bakanlar Kurulu, Maliye Bakanlığı'na...