20.8 C
Lefkoşa

KKTC’de bu gece yarısından itibaren 4.5 G devreye giriyor

- Advertisement -

 Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından açılan ihaleyi kazanan Kuzey Kıbrıs Turkcell, bu gece yarısı 4,5G hizmeti vermeye başlıyor.

Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin sorularını yanıtlayan Kuzey Kıbrıs Turkcell Müdürü Murat Küçüközdemir, 4,5G teknolojisi ile internet hızının 10 kata kadar artacağını söyledi.

“6 Eylül’ü 7 Eylül’e bağlayan gece düğmeye basıyoruz. 3G hizmet alan tüm müşteriler otomatik olarak 4,5G’ye geçecek” diyen Küçüközdemir, telefon ayarları konusunda sorun yaşayan müşterilerin, müşteri hizmetlerinden yardım alabileceğini ifade etti.

Küçüközdemir telefonların ve sim kartların 4,5G’ye uyumlu olup olmadığının da kontrol edilmesi gerektiğini hatırlattı.

Şu anki abonelerinin yüzde 90’ının akıllı telefon kullandığını belirten Küçüközdemir, telefonların yüzde 80’inin sim kartlarının 4,5G’yi desteklediğini belirtti.

– “Hızı 10 kata kadar artırıyoruz”

4,5G’nin getireceği değişiklikler hakkında da konuşan Küçüközdemir, “4,5G ile birlikte hızı 10 kata kadar artırıyoruz” dedi. 3G teknolojisi ile veri kullanım oranlarının ortalama 5 GB olduğunu, bu rakamın 4,5G ile 15 GB’ye çıkacağını açıklayan Küçüközdemir, yolculuk esnasında video izlemenin, online görüşmeye katılmanın kolaylaşacağını anlattı.

Küçüközdemir, yapılan yatırımların boyutunu şu şekilde açıkladı:

“2023 sonu itibariyle 12 milyon dolar lisans ödemesi yapmış olacağız. Toplamda ise 16,5 milyon dolar + KDV lisans ödemesi yapacağız. İşin bir de yatırım kısmı var. Normalde operatörler cirolarının beşte birini her yıl yatırıma dönüştürür. Biz bu sene 3’te birini yatırıma dönüşüyoruz. Bu önümüzdeki yıllarda da devam edecek…”

Lefkoşa’da yoğun yerlere daha fazla yatırım yaptıklarını da dile getiren Küçüközdemir, e-sim gibi teknolojilerle daha fazla kişinin 4,5G hizmetinden faydalanabileceğini de ekledi.

Küçüközdemir, bu yatırımların müşterilerin faturalarına ek bir ücret getirmeyeceğini, sadece enflasyon oranında fiyat ayarlaması yapacaklarını kaydetti, kampanyalarla 4,5G kullanımı teşvik edeceklerini ekledi.

-Elektrik kesintileri sırasında yaşanan sıkıntılar 

Elektrik kesintileri sırasında 3G’de yaşanan sorunlar hakkındaki bir soru üzerine Küçüközdemir, Kuzey Kıbrıs Turkcell şebekelerinin elektrik kesintilerine karşı yedekli olduğunu ancak, kesintiler sırasında şebekeler aşırı yüklendiği için sorunlar yaşandığını anlattı.

Küçüközdemir, evlerdeki modemlerin yedek güç kaynağı ile çalıştırılması halinde kablosuz ev internetlerinden yararlanmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Öte yandan 4,5G teknolojisi sonrası bu tür sorunların daha az yaşanacağını söyleyen Küçüközdemir, önümüzdeki süreçte “Super Box” adlı mobil altyapı sunan bir ürünle 100 MB’a kadar hizmet sunacaklarını da kaydetti.

4,5G’nin hem iş hayatında hem de sosyal yaşamda önemli eksiklikleri gidereceğine işaret eden Küçüközdemir, bu teknolojiyle örneğin dijital göçebelerin (expat) ülkeye gelebileceği bir ortam yaratılacağını belirtti.

“Dijital göçebeler gittikleri ülkelerin hem ekonomisine katkı sağlıyor hem de bir ekosistem yaratılmasına yardımcı oluyor” diyen Küçüközdemir, 4,5G ile yaşanacak gelişmelerin, teknoloji ihracatının önünü de açacağını söyledi.  

Konuşmasında 5G konusundaki çalışmalara da değinen Küçüközdemir, bunun için fiber altyapı konusuna kesin bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti, bu çerçevede hükümet ve hem kamuda hem de özel sektördeki paydaşların birlikte çalışmasının önemine işaret etti.

- Advertisement -

Son Haberler

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk...

Sponsor

Göz Atın

Telsim Freezone 10. Liselerarası Müzik Yarışması Birincisi Namık Kemal Lisesi’ne ödülleri takdim edildi

Telsim’in Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde düzenlediği Telsim Freezone...

KKTC Ülkü Ocakları Genel Başkanı Arıcı, Meclis Başkanı Töre’yi eleştirdi

 KKTC Ülkü Ocakları Genel Başkanı Fatih Arıcı, Cumhuriyet Meclisi...

Töre, Meclis Başkanlık Divanı heyetiyle birlikte Ankara’da…

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türkiye Büyük Millet Meclisi...

“Yaz Kupası” yapıldı

Taekwondo Karate Judo Aikido Federesayonu tarafından organize edien “Yaz...

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan Lefkoşa - Gazimağusa ana yolu yeniden trafiğe açıldı. Kazada 23 yaşındaki sürücü yaralandı. Polis Basın Subaylığından...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında meydana gelen trafik kazası sebebiyle geçici olarak trafiğe kapatıldı. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, kaza...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel Kurulda, Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 1 Ekim Salı günü başlayan yeni yasama...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk hafta müsabakalarıyla başlayacak. Sezonun açılış maçında Galatasaray Daikin, VakıfBank'ı konuk edecek. Burhan Felek Vestel Voleybol Salonu'nda...

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, “Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı.

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, "Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik (Akıllı) Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı. DEMİRHAN - BALIKESİR KAVŞAĞINA BÜYÜK...

“ADA 74” 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşıyacak

 ANTSO Denizcilik, bünyesine kattığı “Ada 74” gemisiyle, Anamur ile Girne arasında hava koşullarından etkilenmeden 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığına başlayacağını duyurdu. ANTSO Denizcilikten...

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok’u ziyaret etti

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok'u ziyaret etti. Konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kırok şu ifadeleri...

Serhatköy alt geçidi ile Mevlevi çemberi arası trafiğe kapatılacak

Kıbrıs Türk Motosiklet Kurumu tarafından 6 Ekim Pazar günü Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda “Motosiklet Drag Yarışı” düzenleniyor. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, yarış, 08.00-20.00 saatleri arasında,...

Eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2,53

İstatistik Kurumu, eylül ayı hayat pahalılığı oranını yüzde 2,53 olarak açıkladı. İstatistik Kurumu'nun yayımladığı verilere göre, eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2.53, bir önceki...