21.8 C
Lefkoşa

Kuros: Ülkemizdeki yabancı düşmanlığı şiddet olaylarında ilk kez bu kadar aciz hissettim

- Advertisement -

Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Kiriakos Kuros, ülkede mülteci sorununa karşı düzenlenen ancak yabancı düşmanı şiddet olaylarına ilişkin yaptığı açıklamda, “Ülkemizdeki bu tür olaylar konusunda ilk kez bu kadar aciz hissettim” dedi.

Limasol’da Cuma gecesi mülteci sorununa karşı düzenlenen ancak yabancı düşmanı şiddet olaylarına dönüşen eylemin hem siyasi hem diplomatik boyut kazandığı bildirildi.

Fileleftheros “faşist unsurlar” olarak tabir ettiği saldırganların, turistik amaçlarla Limasol’a giden yabancılara da saldırdığını, bu nedenle, adını vermediği bir Arap ülkesinin Rum Dışişleri Bakanlığı’na nota verdiğini bildirdi. Politis nota veren adap ülkesinin Kuveyt olduğuna dair bilgi edindiğini haber verdi.

“İLK KEZ BU KADAR ACİZ HİSSETTİM”

Gazeteye göre, Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Kiriakos Kuros, bir Arap ülkesinin büyükelçisinin nota verdiğini, cuma gecesi saldırıya uğrayan ve biri tekerlekli sandalyede oturur halde eli alçıya alınmış görünen kişilerin fotoğrafıyla yaptığı sosyal medya paylaşımında açıkladı. Kuros “bir Arap ülkesinin büyükelçisinin girişimine muhatap oldum, ülkemizdeki bu tür olaylar konusunda ilk kez bu kadar aciz hissettim” vurgusunu yaptı.

Hangisi olduğunu açıklamadığı Arap ülkesinden kişilerin sadece turistik amaçlarla gittikleri Limasol’da saldırıya uğradıklarını, birinin durumunun ağır olduğunu belirten Kuros, turistlerin saldırı sonrasında “korku içerisinde” apar topar ülkelerine geri döndüklerini, bir daha gelip gelmeyeceklerinden şüpheli olduğunu belirtti.

Kuros, “Daha kötüsü ülkelerine döndüklerinde bizim için ve bunca yıldır turistik lokasyon olarak reklamını yaptığımız misafirperverliğimiz, kültürümüz için ne diyecekler” diye sorduğu paylaşımında, “Bu kadar hezeyana dönüşmesine müsaade etmemeliydik. Bu tehlikeli ‘yılan yumurtasının’ nasıl ve nerede kuluçkalandığını bulmalıyız” ifadelerine yer verdi.

“POLİS GENEL MÜDÜRÜ VE ADALET BAKANI’NIN KOLTUĞU SALLANIYOR”

Limasol’daki olaylardan “sinirlenen” Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristoduldis’in Polis Genel Müdürü ve Adalet Bakanı’na birer muhtıra gönderdiği bilgisini veren gazete, her ikisinin de koltuğunun sallanmakta olduğunu, akıbetlerinin önümüzdeki dönemde belli olacağını yazdı.

Aynı gazete “Durun, Biz Kıbrıslıyız” başlıklı haberinde ise, Cuma gecesi Limasol’un Molu sahil kesiminde kaos ve korku sahneleri yaşayan vatandaşların, kadınların, çocukların ve dükkan sahiplerinin artık binlerce turist ağırlanan kentte kendilerini güvende hissetmediklerini yazdı.

“40-50 MASKELİ SALDIRGANA ‘DURUN, BİZ KIBRISLIYIZ’”

Gazete meydana gelen zararın büyük ölçüde giderildiğini ancak Molu’daki olaylara şahit olanların psikolojik travma ve korkuyu hep yaşayacaklarını vurguladı. Gazeteye göre, bölgede oteli olan Kostas Hristoduldis “holiganlar” tanımlaması yaptığı maskeli saldırganların 40-50 kişi olduğunu, lobisinde fotoğraf çeken bir kişiyi görünce otele saldırdıklarını, saldırganlara “durun biz Kıbrıslıyız” demek zorunda kaldıklarını anlattı. Yaşananlardan utanç duyduğunu belirten Hristodulidis holiganların bir Rum kadın ve iki çocuğuna da saldırdıklarını, Rum polisinin yetersiz kaldığını, kontrolü daha olayların başında kaybettiğini kaydetti.

Olaylar sırasında bir Rumla evli ve çocukları olan Dao isimli Vietnamlı kadına ait dükkâna da zarar verildiği hatırlatılan haberde, Dao’ya Rum Sosyal Yardım Müsteşarlığı’ndan mali yardım  (16 bin Euro) verileceğini, vatandaşların da yardım için aralarında para topladığı kaydedildi.

“ORTAM HALEN PATLAYICI VE YABANCILARA YÖNELİK SALDIRILAR DEVAM EDİYOR”

Politis ise “Şiddete Panzehir Dayanışma ‘Patlaması’… Kıbrıs Toplumu Maskelilere Karşı Kalkan Kaldırıyor” başlıklı manşet haberinde Rum toplumunun, “aşırı sağcı maskelilerin, ırkçı şiddet saldırılarının kurbanlarına güçlü bir dayanışma mesajıyla cevap vereceğini” yazdı

Gazete, Cuma gecesi yaşananları “mültecilere karşı pogrom”  olarak nitelediği haberinde belediyenin cumartesi günü olayların izlerini silmeye çalıştığını ancak cumartesi gecesi yabancı uyruklu üç paket servis elemanının saldırıya uğraması, motosikletlerinin kırılması, dövülmeleri ve cep telefonlarının çalınması ile “ortamın halen patlayıcı olduğunun ve yabancılara yönelik saldırıların sürdüğünün ortaya çıktığını” kaydetti.

Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü’nün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımı aktaran gazete, saldırıya uğrayan turistlerin Kuveytli,  nota veren Arap ülkesinin de Kuveyt olduğu yolunda bilgi edindiğini kaydetti.

“KIBRIS GEÇMİŞTE FAŞİST, FANATİK BİR AZINLIK TARAFINDAN YERLE BİR EDİLDİ”

Politis, AKEL ve Sol parti tarafından bu akşam saat 19.00’da Limasol’da “aşırı sağ ve faşizm karşıtı” bir protesto yürüyüşü gerçekleştirileceğini, yoğun katılım çağrısı yapılan eylem için Güney Kıbrıs’ın çeşitli yerlerinden otobüsler kaldırılacağını yazdı.

Haravgi, bu akşamki karşı-protesto yürüyüşüyle ilgili haberini manşetten “Demokrasi ve İnsanlık Değerleri İçin Gür Mesaj… AKEL Bu Akşam Limasol’da Diikitiriu (Karargâh) Meydanı’nda Kitlesel Seferberlik Düzenliyor”  başlığıyla verdi.

Gazete AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu’nun bu akşam düzenlenecek kitlesel eylemle ilgili açıklamasında “Kıbrıs geçmişte faşist, fanatik bir azınlık tarafından yerle bir edildi. Aynı şeyin yeniden olmasına müsaade edemeyiz” dediğine dikkat çekti.

Alithia Arap ülkesi büyükelçisinin nota verdiğini, saldırıya uğrayan turistlerin, yüzleri kapatılmış fotoğrafıyla birlikte birinci sayfasından “Limasol’da Hezeyan… Yaralılar Arasında Arap Turistler Var” başlığıyla aktardı.

- Advertisement -

Son Haberler

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde...

Sponsor

Göz Atın

Brent petrolün varil fiyatı 81,17 dolar

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 81,17 dolardan işlem görüyor. Dün...

Döviz kurları

 KKTC’de serbest piyasada sterlin 43,25 TL, dolar 33,19 TL,...

11 Temmuz Basın Günü Salı günü kutlanıyor

 Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından çıkarılan ilk Türkçe gazete...

Berova, TC Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile bir araya geldi

Başbakan Ünal Üstel'in resmi temasları çerçevesinde Ankara da bulunan...

KTÖS Başkanı Baybora: “Tarikatlara ve gerici faaliyetlere karşı mücadelemiz sürecek”

 Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Mustafa Baybora, “kararlı...

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan okulun genel sekreteri ve hissedarlarından S.G., ve okulun uluslararası ofis sorumlusu A.S., devam...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21 Eylül Cumartesi günü yapılacak 23’üncü Olağan Kurultay için hazırlıklarda son aşamaya gelindiğini açıkladı. Hasipoğlu yaptığı yazılı...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz. Siyaset kurumunun da yapıcı ve mutedil yaklaşması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliğince...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi. Törene, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına Tuğgeneral Mehmet Ali Akbaş,...

Arıklı: “Gazilerimiz birlik ve bütünlüğümüzün teminatıdır”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Gaziler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, gazilerin, ülkenin birlik ve bütünlüğünün teminatı olduğunu söyledi. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Bakan Arıklı, Gaziler...

Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti. Kültür Dairesi Müdürü Şirin...

KTÖS ve KTOEÖS, Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek için Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı. Eylemde...

Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi

Sevilen sayılan isim Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi.  Bilginoğlu'nun vefatı başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerini yasa boğdu.  Mehmet Bilginoğlu, yarın Tanpınar Camisi'nde kılınacak öğle namazına müteakip...

“Cemile Yardımı” alanların maaşlarına yüzde 19,19 artış yapıldı

Bakanlar Kurulu, Cemile yardımı kapsamında maaş alan 5 kişinin maaşlarına 1 Eylül 2024 itibarıyla yüzde 19,19 oranında zam yapılmasına karar verdi. Bakanlar Kurulu, Maliye Bakanlığı'na...