20.8 C
Lefkoşa

Letimbiotis: Müzakerelerin yeniden başlaması noktasında somut bir şey ortaya çıkmadı

- Advertisement -

Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, BM Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca’nın ziyareti sırasında müzakerelerin yeniden başlaması noktasında somut bir şeyin ortaya çıkmadığını belirtti.

Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, “Kathimerini” gazetesinde yer alan söyleşisinde, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ile Hloraka’da meyadana gelen olaylardan söz etti.

Letimbiotis, Siyasi ve Barış İnşa İşleri ile Barış Operasyonlarından Sorumlu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca’nın ziyaretinden somut bir sonucun çıkıp çıkmadığı sorusu üzerine, Jenca’nın müzakerelerin yeniden başlaması ve özel temsilci atanması perspektifini tetkik etmek için geldiğini belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, Rum tarafının hazır olduğunu bir kez daha yinelediğini belirten Letimbiotis, somut bir şeyin ortaya çıkmadığı, Hristodulidis’in New York’a gitmesinin beklenmesi gerektiğinden bahsetti.

Jenca’nın Pile konusunda görüşünün sorulması üzerine Letimbiotis, Birleşmiş Milletlerin, Güvenlik Konseyi ve Genel Sekreter düzeyinde düşüncelerini yoğun ve net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Jenca ile görüşmenin özellikle müzakerelerin yeniden başlaması perspektifinin yaratılması çabalarıyla ilgili olduğunu söyleyen Letimbiotis, istenilen şeyin, müzakerelerin nasıl başlayacağı noktası olduğunu da ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın, Jenca ve Stewart’ın Pile’ye yol yapımını olumlu karşıladığını söylemesi ve bu konuyu yeni bir sınır kapısının açılmasıyla ilişkilendirmesinin sorulması üzerine Letimbiotis, Tatar’ın açıklamalarını yorumlamayacağını, Güvenlik Konseyi’nin açıklamasının net olduğunu, bununla birlikte Stewart’ın içinde hareket edebileceği çerçeveyi çizdiğini belirtti.

“Türklerin Pile’deki yolun yapılacağından bahsetmesinin ve bunun nasıl durdurulacağının” sorulması üzerine Letimbiotis, görev yetkilerine göre sorumluluğun UNFICYP’te olduğunu söyledi.

Pile konusunda çözüm bulunması yönünde BM’nin çabalarının ne aşamada olduğu sorusu üzerine ise Letimbiotis, durumun tırmanmasının önlenmesi için BM’nin çaba sarf ettiğini ifade etti.

HLORAKA

Hloraka’da yaşananlara yönelik bir soru üzerine Letimbitos, Baf’a bağlı Hloraka’da, geçtiğimiz hafta köy sakinlerinin mültecilerin bölgeden gönderilmesi talebiyle düzenlediği protesto ve aynı gece maskeli kişilerin Suriyelilerin evlerine saldırması olaylarına ilişkin siyasi sorumluluğun bulunmadığını ifade etti.

Letimbiotis, polisin ve polis müdürünün sorumluğunun bulunup bulunmadığı sorusu üzerine her şeyin değerlendirme altında olduğunu, olayların ilk gününden itibaren her şeyin araştırıldığını söyledi.

Bu yaşananların organize olduğuna dair bir kanıt yoksa, kıyın (pogrom)için herhangi bir nedenin olamayacağını söyleyen Letimbiotis, toplum içerisinde yabancılara karşı bir hezeyanın da olmadığını savundu.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in bu ay içerisinde bakanlara ilişkin ilk değerlendirmeyi yapacağı şeklindeki açıklamasının anımsatılması üzerine Letimbiotis, bakanların değerlendirilmesinin günlük bazda olduğunu bununla birlikte Hristodulidis’in gerekli görmesi halinde değişiklik yapmasının da anayasal hakkı olduğunu ifade etti.

Letimbiotis bir başka soru üzerine DİSİ gibi siyasi bir dinamiğin hükümete katılmasının olumlu bir unsur olacağını da belirtti.

- Advertisement -

Son Haberler

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk...

Sponsor

Göz Atın

İran’da çığ altında kalan 5 dağcıdan 2’sinin cesedine ulaşıldı

İran'ın Loristan eyaletine bağlı Ezna kentinde cuma  sabahı tırmanışa...

KTOEÖS 54. Olağan Genel Kurulu yapıldı

 Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), 54. Olağan...

TC Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile KKTC Milli Arşiv Dairesi arasında iş birliği protokolü imzalandı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile KKTC Milli...

Güneyde siber korsanlar tehditlerini yerine getirerek kişisel bilgileri sızdırdı

Güney Kıbrıs’ta bazı devlet kurumlarının sistemlerine giren siber korsanlar,...

Brent petrolün varil fiyatı 85,16 dolar

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 85,16 dolardan işlem görüyor. Dün...

Lefkoşa Gazimağusa anayolu trafiğe tekrar açıldı…

Kum yüklü kamyonun devrilmesi nedeniyle trafiğe geçici olarak kapatılan Lefkoşa - Gazimağusa ana yolu yeniden trafiğe açıldı. Kazada 23 yaşındaki sürücü yaralandı. Polis Basın Subaylığından...

Gazimağusa Lefkoşa ana yolu Lefkoşa gidiş yönü geçici olarak trafiğe kapatıldı

Gazimağusa - Lefkoşa anayolu, Lefkoşa gidiş istikameti, Pirhan yakınlarında meydana gelen trafik kazası sebebiyle geçici olarak trafiğe kapatıldı. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, kaza...

Meclis Genel Kurulu pazartesi günü toplanıyor… Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Ekim Pazartesi günü toplanıyor. Genel Kurulda, Başkanlık Divanı Seçimleri yapılacak. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 1 Ekim Salı günü başlayan yeni yasama...

Vodafone Sultanlar Ligi’nde 41. sezon yarın başlayacak

Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi'nin 41. sezonu yarın oynanacak ilk hafta müsabakalarıyla başlayacak. Sezonun açılış maçında Galatasaray Daikin, VakıfBank'ı konuk edecek. Burhan Felek Vestel Voleybol Salonu'nda...

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, “Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı.

Değirmenlik Akıncılar Belediyesi, "Mağusa Yolu Demirhan Balıkesir Kavşağı Dinamik (Akıllı) Sinyalizasyon Projesi Mal ve Hizmet Alımı” ihalesini tamamladı, imzalar atıldı. DEMİRHAN - BALIKESİR KAVŞAĞINA BÜYÜK...

“ADA 74” 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşıyacak

 ANTSO Denizcilik, bünyesine kattığı “Ada 74” gemisiyle, Anamur ile Girne arasında hava koşullarından etkilenmeden 12 ay kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığına başlayacağını duyurdu. ANTSO Denizcilikten...

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok’u ziyaret etti

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer Çatalköy Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok'u ziyaret etti. Konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kırok şu ifadeleri...

Serhatköy alt geçidi ile Mevlevi çemberi arası trafiğe kapatılacak

Kıbrıs Türk Motosiklet Kurumu tarafından 6 Ekim Pazar günü Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda “Motosiklet Drag Yarışı” düzenleniyor. Polis Basın Subaylığından verilen bilgiye göre, yarış, 08.00-20.00 saatleri arasında,...

Eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2,53

İstatistik Kurumu, eylül ayı hayat pahalılığı oranını yüzde 2,53 olarak açıkladı. İstatistik Kurumu'nun yayımladığı verilere göre, eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2.53, bir önceki...