24 C
Lefkoşa

Oğuz: Çiftçilere verilen destekler haziran ayı içerisinde ödenecek

- Advertisement -

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Kabulde Bakanlık Müsteşarı Emirali Deveci, Bakanlık Müdürü Mehmet Ercilasun ve Tarım Dairesi Müdürü Reşat Değirmenci hazır bulundu.

Toplantıda girdi maliyetlerinin artması, arpa buğday fiyatlarının belirlenmesi, teşvikler, kuraklık çalışmalarının hızlanması, don ve yağışlardan zarar gören ekim alanlarının çiftçiye olumsuz etkisi konuları ele alındı.

– Nizam: Arpa ve buğday fiyatlarının belirlenmeli

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam ülkede üretim rekoltesinin düştüğüne dikkat çekerek, sürdürülebilir tarım yapısı altında arpa ve buğday fiyatlarının belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Üreticileri üretimden koparmadan ne yapabilirizi düşünmek gerektiğini dile getiren Nizam, arpa konusunda sübvasiye yapılmasını talep etti. Nizam, Tarım Bakanlığının daha önceki yıllarda üreticilerin yaşaması için çok yüksek miktarlara ithal ettiği arpayı düşük maliyetlere sattığını da hatırlattı. Bugüne kadar çiftçiye herhangi bir sübvanse yapılmadığına dikkat çeken Nizam, çiftçinin üretimden koparılmaması için desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

Nizam, çiftçiye kaliteli sertifikalı tohum getirilmesini, bakanlığın sübvasiye vererek üretimin desteklenmesi gerektiğini savundu.

TÜK Ambarlarının ithal arpalarla doldurulduğunu ve ambarların kapasitesinin yetersiz olduğuna parmak basan Nizam, tohumluk arpaların ambarlarda korunarak saklanmasının da çok önemli olduğunu kaydetti. Ambarlardaki sıkıntıların bir an önce giderilmesini talep eden Nizam, ürün çıkacak bölgelerdeki, bölge ambarlara tohumluk alınmasını da talep etti. Ayni zamanda tohumlukların iyi korunması gerektiğe vurgu yapan Nizam, geçtiğimiz yıl bir çok üreticinin tohumluk yönünden zarar gördüğünü ve ekilen tohumların çimlenmeyerek üreticiye zarar olarak geri döndüğünü söyledi.

Beşparmak Arpası için TÜK ile yapılan sözleşmeye de değinen Nizam, bu yıl doludan dolayı zarar gören üretici arpasından tohumluk olarak verim alamadıklarını da belirtti.

Kuraklık çalışmalarında her yıl tartışma yaşandığına dikkat çeken başkan Nizam, kuraklık çalışmalarının hızlanması gerektiğine değindi.

– Oğuz: Girdi maliyetleri ile hasattan elde edilecek ürün doğrultusunda hareket edilecek

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Oğuz, geçtiğimiz yıl da bu yıl da çiftçinin yüzünün gülmediğini belirterek, sorunun ortak sorun olduğuna dikkat çekti. Ürün kaybından dolayı çiftçilerinizden gelen şikayetler çerçevesinde Genel Tarım Sigortası Fonu ile Çiftçiler Birliği’nin uyum içerisinde çalışma yürütüldüğünün altını çizdi.

Çiftçinin korunması ve üretime devam etmesinin elzem bir konu olduğuna vurgu yapan Oğuz, girdi maliyetleri ile hasattan elde edilecek ürün doğrultusunda hareket edileceğini söyledi.

Ülkede belli dengeler olduğunu hatırlatan Oğuz, arpa fiyatının sadece çiftçiyi ilgilendiren durum olmadığını, sektördeki dengelerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Ülke içerisinde oluşan maliyetlere göre hareket edileceğini belirten Oğuz, tarım ve hayvancılıkta günlük politikalar değil sürekliliği olan politikalar belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Çiftçilerin bu dönemi en az zararla kapatması için gerekli çalışmaları yapacaklarını da belirten Oğuz, kurak etkisinin de baz alınacağını ifade etti.

Bakan Oğuz çiftçiye verilen akaryakıt ve elektrik destek ödemelerinin Haziran ayı içerisinde gerçekleşeceğinin de bilgisini verdi.

Sektöre bir bütün olarak bakılması gerektiğine dikkat çeken Oğuz, Tarım Dairesi’nin gerekli çalışmaları tamamlayarak bir fiyat ortaya çıkardığını anlattı. Oğuz, Tarım Dairesi’nden çıkan sonuçlar doğrultusunda bakanlığın da ön gördüğü fiyatların önümüzdeki günlerde değerlendirilerek açıklanacağını bildirdi.

- Advertisement -

Son Haberler

Üstel: “Üyemizin takdir ettiği neyse o tecelli edecek”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı, Başbakan Ünal Üstel,...

Öğretmen sendikaları yarın Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacak

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta...

Von Der Leyen AB Komisyonu ekibini belirledi: Akdeniz’den sorumlu üyeyi Güney Kıbrıs’tan seçmedi

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, AB’yi gelecek...

“Pasha Group Girne Yarı Maratonu” için kayıtlar devam ediyor

Girne'de pazar günü yapılacak “Pasha Group Girne Yarı Maratonu”...

Sponsor

Göz Atın

KTOEÖS ve Meral-Vedat Ertüngü Lisesi velileri Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı… 

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Meral -Vedat...

YDP, kan bağışı kampanyası başlattı

Yeniden Doğuş Partisi (YDP), ülkedeki kan stoklarının azalması nedeniyle...

Erdoğan, Kazakistan dönüşünde vurguladı: “Netanyahu bizim için muhatap değil artık. Onu sildik, attık…”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Netanyahu hiçbir şekilde...

Tüketiciler Derneği, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nı eleştirdi

Tüketiciler Derneği, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na "tüketici sorunları ve...

Türk Devletleri Teşkilatından deprem sonrası acil durum tatbikatı

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Bakü yakınlarındaki Alat Limanı'nda kaza...

Üstel: “Üyemizin takdir ettiği neyse o tecelli edecek”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı, Başbakan Ünal Üstel, ülkedeki çoğu projenin istikrarsız hükümetler döneminden yarım kalanlar olduğunu söyleyerek, 2 buçuk yıllık hükümetleri döneminde...

Öğretmen sendikaları yarın Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacak

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek için yarın saat 10.00’da Milli Eğitim Bakanlığı...

Von Der Leyen AB Komisyonu ekibini belirledi: Akdeniz’den sorumlu üyeyi Güney Kıbrıs’tan seçmedi

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, AB’yi gelecek 5 yılda yönetecek yeni komisyon üyelerini belirledi. Leyen, Güney Kıbrıs’ın talep ettiği Akdeniz sorumluluğu görevini...

“Pasha Group Girne Yarı Maratonu” için kayıtlar devam ediyor

Girne'de pazar günü yapılacak “Pasha Group Girne Yarı Maratonu” için kayıtlar devam ediyor. Girne Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, bu yıl beşincisi yapılacak Pasha Group Girne...

Dursun Özbek’ten Meritkingnews açıklaması: Askıya aldık, süreci takip ediyoruz

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, tartışılan Meritkingnews ile sponsorluk anlaşması için, "Dün akşam yeni sponsorumuzla yaptığımız anlaşmayı askıya aldık. Süreci takip ediyoruz” dedi. Galatasaray Kulübü...

Güney Kıbrıs’ta Ağustos ayı turist sayısında rekor kırıldı

Güney Kıbrıs’ta Ağustos ayı turist sayısında rekor kırıldığı bildirildi. Güney Kıbrıs’ta Ağustos ayı turist sayısında rekor kırıldığı bildirildi. Haravgi gazetesi, Rum İstatistik Dairesi’nin verilerine göre Ağustos...

2024 Yılının Son Asgari Ücreti Belirlendi: 35 Bin 180 TL Net

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 2024 yılının son asgari ücretinin Asgari Ücret Saptama Komisyonu tarafından oy birliği ile belirlendiğini duyurdu. Gardiyanoğlu, yaptığı açıklamada,...

Töre’den Ataman’a destek: 70 yılda hiçbir şey değişmedi

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Güney Kıbrıs’ta oynanan Panathinaikos, Maccabi Tel Aviv dostluk maçında açılan “Türklerden Kanlı Kıbrıs İşgali” pankartına tepki gösterdi. Meclis’ten yapılan açıklamaya göre,...

Erdoğan ABD’de BM Genel Kurulu’na katılacak

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 79’uncu Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye gidecek. Erdoğan’ın gündeminde, İsrail’in yaklaşık bir yıldır katliam gerçekleştirdiği Gazze olacak. Erdoğan, New...