17.8 C
Lefkoşa

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Gürak’ı kabul etti

- Advertisement -

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak’ı kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Ersin Tatar, kabulde yaptığı konuşmada, seçildikten sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği gibi TC Genel Kurmay Başkanı olduktan sonra Orgeneral Metin Gürak’ın da ilk ziyaretini KKTC’ye yapmasının önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Orgeneral Metin Gürak’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesi gerçekleştirdiğini ziyaretinin de ayrı bir anlamı olduğunu ifade etti.

Kıbrıs’ta İngiliz İdaresi döneminde Türk Silahlı Kuvvetlerin, Kıbrıs Türkleri’nin askeri eğitim alması ve Türk Mukavemet Teşkilatı’nın örgütlenmesi konusunda çalışmaları olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkleri’nin direnerek var olmasında büyük katkıları olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs’taki garantörlük hakkını ilk kez 1964 yılında Erenköy Direnişi’nde hava harekatıyla kullandığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı’nın ise bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

KKTC’nin yapmak istediği Pile-Yiğitler Yolu hakkında Birleşmiş Milletler’in gösterdiği tepkiye değinen Cumhurbaşkanı Tatar, “Pilot Cengiz Topel öldürüldüğünde ve köylerde Türkleri öldürdükleri katliamlar yapıldığında, Birleşmiş Milletler nerdeydi” diye sordu.

Pile’deki vatandaşların mağduriyetini gidermek ve insani bir amaç için yol yapmak istediklerini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Rumlar’ın Pilede yol, bina ve üniversite yaptığını ancak Türkler yol yapmak isteyince tepki gösterildiğini, ortada bir çifte standart olduğunu, karşı tarafın amacının Pile’deki Türk nüfusu azaltıp, karma köyü, tamamen Rum köyü yapmak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti olan KKTC’nin, mavi vatanda, petrol, doğalgaz ve diğer güvenlik meseleleri ile statüsünün yükseldiğini belirterek, Kıbrıs’ta bir anlaşma olursa KKTC’nin anlaşmanın bir parçası olacağını vurguladı.

Kıbrıs’ta yeni siyaseti belirlerken, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile her zaman istişare içinde olduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, kendisinin Cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye ile uyum içinde olduklarını kaydetti.

Müzakere masasına egemen eşitlik ve eşit statünün kabulü ile oturulacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, geçmişte federal temelde çözüm için görüşmeler yapıldığında, masadan kalkarken tavizler verildiğini, son yapılan görüşmelerde Rumlar’a harita verildiğini, kendisi cumhurbaşkanı seçildikten sonra bu haritayı bulamadığını vurguladı.

Kıbrıs Türk tarafının Annan Planı’na ‘evet’ dediğini anca Kıbrıs Rum tarafının ‘hayır’ demesine rağmen Avrupa Birliği’ne tek taraflı alındığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, söz verilmesine rağmen Kıbrıs Türklerine uygulanan ambargoların kaldırılmadığını kaydetti.

Kıbrıs Türkleri’nin arkasında Türkiye ve Türk dünyası olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olduktan sonra statüsünün yükseldiğini ifade etti.

Orgeneral Metin Gürak  da kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye için Kıbrıs’ın milli bir dava olduğunu belirterek, her zaman Kıbrıs Türkleri’nin yanında olduklarını, Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam edeceklerini ve haklı davayı desteklediklerini dile getirdi.

Orgeneral Metin Gürak, Pile’de tamamen insani ihtiyaçlar ile başlatılan yol yapım çalışmalarına karşı BM Barış Gücü’nün gösterdiği tarafsızlık ilkesine aykırı tutumun kabul edilemez olduğunu, ayrıca Limasol’da Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi’ne yapılan menfur saldırıyı şiddetle kınadığını belirtti.

Orgeneral Metin Gürak konuşmasının devamında, Genel Kurmay Başkanı olduktan sonra ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye gerçekleştirdiğini söyleyerek, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler başta olmak üzere tüm Türk Halkı’nın selamlarını getirdiklerini kaydetti.

- Advertisement -

Son Haberler

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde...

Sponsor

Göz Atın

Trafiğe bir can daha

Büyükkonuk-Kaplıca ana yolunda Jeep araç ile turistik otobüsün karıştığı...

KTOEÖS bu sabah Değirmenlik Lisesinde uyarı grevi ve basın açıklaması yaptı

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) bu sabah...

Haciavraam “Bir 50 yıl daha dayanabileceğimiz tezi tamamen yanlış”

Sözde “Omorfo (Güzelyurt) Belediye Başkanı Viktoras Haciavraam, “zaman geçtikçe...

Türkiye Cumhuriyeti’nden Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 100 bin ABD Doları bağış

Türkiye Cumhuriyeti, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 100 bin ABD Doları...

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan okulun genel sekreteri ve hissedarlarından S.G., ve okulun uluslararası ofis sorumlusu A.S., devam...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21 Eylül Cumartesi günü yapılacak 23’üncü Olağan Kurultay için hazırlıklarda son aşamaya gelindiğini açıkladı. Hasipoğlu yaptığı yazılı...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz. Siyaset kurumunun da yapıcı ve mutedil yaklaşması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliğince...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi. Törene, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına Tuğgeneral Mehmet Ali Akbaş,...

Arıklı: “Gazilerimiz birlik ve bütünlüğümüzün teminatıdır”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Gaziler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, gazilerin, ülkenin birlik ve bütünlüğünün teminatı olduğunu söyledi. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Bakan Arıklı, Gaziler...

Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti. Kültür Dairesi Müdürü Şirin...

KTÖS ve KTOEÖS, Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek için Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı. Eylemde...

Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi

Sevilen sayılan isim Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi.  Bilginoğlu'nun vefatı başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerini yasa boğdu.  Mehmet Bilginoğlu, yarın Tanpınar Camisi'nde kılınacak öğle namazına müteakip...

“Cemile Yardımı” alanların maaşlarına yüzde 19,19 artış yapıldı

Bakanlar Kurulu, Cemile yardımı kapsamında maaş alan 5 kişinin maaşlarına 1 Eylül 2024 itibarıyla yüzde 19,19 oranında zam yapılmasına karar verdi. Bakanlar Kurulu, Maliye Bakanlığı'na...