17.8 C
Lefkoşa

6’ncı Serdarlı Babutsa Kültür ve Sanat Festivali başladı

- Advertisement -

6’ncı Serdarlı Babutsa Kültür ve Sanat Festivali dün akşam kortejle yürüyüşüyle başladı.

Festivalin açılışında yapılan konuşmalarda, festivallerin ülke tanıtımı ve yerli değerlerin gelecek nesillere aktarılmasının önemi dile getirildi.  

Festival Pazar akşamı Türkiye’nin ünlü rock şarkıcısı Haluk Levent konseriyle sona erecek.

Festivalde Kortej yürüyüşünün ardından Geçitkale – Serdarlı Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun folklor gösterisi yer aldı.

-Kasım

Açılış konuşmasını yapan Geçitkale – Serdarlı Belediyesi Başkanı Halil Kasım, “Cittaslow üyesi olan belediyemizin gelişmesini sağlayarak özelde bölge halkına genelde ise tüm ülkeye hizmet vermekte kararlıyız” dedi.

Kasım, festivalin en son 2019’da yapıldığını ve pandemi nedeniyle bu yıla kadar ara vermek durumunda kaldıklarını söyledi.

Kültürel mirasa sahip çıkmak ve nesilden nesile yayılmasını sağlamak amacıyla her yıl düzenlenen festivalin önemine dikkat çeken Kasım, festival süresince bölge halkının eğlenceli vakit geçirmesini hedeflediklerini kaydetti.

Üç gün boyunca sürecek festivalin her gün dolu dolu etkinliklerle süreceğini dile getiren Kasım, “kültürümüzü tanıtma amacıyla kurulacak stantlarda küçük esnafımız yöresel ürünlerini satışa sunacak, yiyecek içecek satışlarının yanı sıra festival alanında bir birinde özel sanatçılarımız da halkımıza şarkılarını söyleyecek.” şeklinde konuştu.

Cittaslow üyesi olan belediyenin daha da gelişmesini sağlayarak özelde bölge halkına genelde ise tüm ülkeye hizmet vermekte kararlı olduklarını belirten Kasım, festivalin bölge halkına hayırlı olmasını diledi ve katılım gösterip kendilerine destek olan tüm misafirlere ve özelikle festivali geçekleştirmelerinde kendilerine sponsor olan firmalara teşekkür etti.

-Üstel

Başbakan Ünal Üstel de, festivallerin ülkenin geleneksel etkinliklerinden olduğunu ifade ederek, festivallerin pandemi sonrası yeniden başladığını, Geçitkale-Serdarlı Belediyesi’nin organize ettiği festivalin de buna güzel bir örnek olduğunu belirtti.

Hükümet reformu sayesinde belediyelerin birleştiğini, eskiden sıkıntıları olan belediyelerin artık hem gençlere istihdam hem de altyapı yatırımlarını yapabildiğini kaydeden Üstel, bu açıdan doğru bir iş yapmış olmanın memnuniyetini yaşadıklarını söyledi.

-Töre

Meclis Başkanı Zorlu Töre de, Geçitkale’nin zamanında düşmana geçit vermediğini, Serdarlı’nın da adı gibi direndiğini ifade ederek, bir zamanlar her ikisi de sancak sahibi olan iki ayrı belediyenin, bugün tek isim altında faaliyet gösterdiklerini anımsattı.

Belediyeler Yasası’nın çok zor şartlar altında geçtiğini, engellemelere karşı sabahlara kadar direndiklerini ve UBP’nin hükümet ortakları ile Belediyeler Yasası’nı geçirdiklerini kaydeden Töre, Cumhuriyet Meclisi’nin halka en iyisini sağlamak adına Anavatan Türkiye ile birlikte çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Töre, Babutsa ürününün önemine de değinerek, ülkede 18 çeşit babutsa ürünü tespit edildiğini, bunların tescili için çalışma yapıldığını vurgulayarak, ürünlerde hastalık bulunduğunu, ancak arsız bir ağaç olan babutsanın her koşulda yetişebildiğini belirtti.

-Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Geçitkale – Serdarlı Belediyesi’nin KKTC’deki en önemli belediyelerden biri olduğunu dile getirerek, Kuzey Mesarya bölgesine has kültürü ve değerleri bulunduğunu vurguladı.

Tatar, KKTC’nin pandemi ve deprem sonrası önüne bakmak durumunda olduğunu vurgulayarak, kültür değerlerinin, turizm potansiyeli yüksek olan KKTC için öneminin ayrı olduğunu belirtti.

Tatar, babutsanın önemli bir ürün olduğunu, tarım çalışmaları ve suyun verimli kullanımı sayesinde halkın refahının artacağı, tüm bölgelerde tarım, çiftçi ve hayvancının da buna bağlı olarak gelişeceğini söyledi.

Hakız kısıtlamalara rağmen halkın var olduğunu ve üretmeye devam edeceğini de ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, halka ve gençlere refah sağlamak ve Anavatan ile kopmaz bağların zarar görmemesi için çalışmaya devam edeceklerini de kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, hükümetteki yeni bakanlara da başarılar diledi.

-Festival Programı…

Festival süresince Geçitkale-Serdarlı Belediyesi Halk Dansları Topluluğu, Geçitkale Serdarlı Belediyesi Minik ve Yıldızlar Halk Dansları, Gönendere Kültür ve Sanat Derneği Master Halk Dansları ve Akandere Dans ve Ateş Grubu gösterilerini sunacak.

Festivalde, Grup Feslikan, Grup Frekans, Murat Mermer&Grup SOS, “Şirin” ve Grup SOS ile kapanışta Türkiye’nin ünlü rock şarkıcısı Haluk Levent sahne alacak.

- Advertisement -

Son Haberler

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde...

Sponsor

Göz Atın

Maliye Bakanı Berova, KİÜ heyetini kabul etti

 Maliye Bakanı Özdemir Berova, Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) heyetini...

Brent petrolün varil fiyatı 85,16 dolar

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 85,16 dolardan işlem görüyor. Dün...

Gıda denetim sonuçları açıklandı..1 üründe limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi

Tarım Dairesi, 12-18 Mayıs tarihleri arasında ithal ve yerli...

Töre, Bahar Esintileri Sanat Derneği’ni kabul etti

Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Bahar Esintileri...

İki kişi uyuşturucudan tutuklandı

Lefkoşa ve Girne’de iki kişi uyuşturucudan tutuklandı. Yapılan...

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan okulun genel sekreteri ve hissedarlarından S.G., ve okulun uluslararası ofis sorumlusu A.S., devam...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21 Eylül Cumartesi günü yapılacak 23’üncü Olağan Kurultay için hazırlıklarda son aşamaya gelindiğini açıkladı. Hasipoğlu yaptığı yazılı...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz. Siyaset kurumunun da yapıcı ve mutedil yaklaşması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliğince...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi. Törene, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına Tuğgeneral Mehmet Ali Akbaş,...

Arıklı: “Gazilerimiz birlik ve bütünlüğümüzün teminatıdır”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Gaziler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, gazilerin, ülkenin birlik ve bütünlüğünün teminatı olduğunu söyledi. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Bakan Arıklı, Gaziler...

Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti. Kültür Dairesi Müdürü Şirin...

KTÖS ve KTOEÖS, Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek için Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı. Eylemde...

Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi

Sevilen sayılan isim Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi.  Bilginoğlu'nun vefatı başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerini yasa boğdu.  Mehmet Bilginoğlu, yarın Tanpınar Camisi'nde kılınacak öğle namazına müteakip...

“Cemile Yardımı” alanların maaşlarına yüzde 19,19 artış yapıldı

Bakanlar Kurulu, Cemile yardımı kapsamında maaş alan 5 kişinin maaşlarına 1 Eylül 2024 itibarıyla yüzde 19,19 oranında zam yapılmasına karar verdi. Bakanlar Kurulu, Maliye Bakanlığı'na...