25.9 C
Lefkoşa

ECOWAS, Nijer’deki cuntaya 1 hafta süre tanıdı

- Advertisement -

 Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Nijer’de 26 Temmuz’da yönetime el koyan askeri cuntaya, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u serbest bırakması ve Bazum’un görevine tekrar başlaması için 1 hafta süre verdi.

Nijerya’nın başkenti Abuja’da Nijer gündemiyle yapılan olağanüstü ECOWAS Zirvesi sona erdi.

ECOWAS Komisyonu Başkanı Omar Touray, zirve sonrası basına yaptığı açıklamada, ECOWAS ülkelerinin, Nijer’e tüm hava ve kara sınırlarını kapattığını ve Nijer’in Batı Afrika Devletleri Merkez Bankasındaki (BCEAO) varlıklarının dondurulduğunu duyurdu.

Touray, Nijer’de meşru muhatabın Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum olarak belirlendiğini ve cuntanın hiçbir şekilde tanınmayacağını belirtti.

Cuntaya Cumhurbaşkanı Bazum’un serbest bırakılması ve görevine dönmesi için 1 hafta süre verildiğini vurgulayan Touray, “Bu süre zarfında ECOWAS’ın talepleri yerine getirilmezse askeri müdahale de dahil her türlü seçeneği değerlendireceğiz.” dedi.

Öte yandan Nijer’deki cuntayla arabuluculuk faaliyetleri yürütmesi için Çad Cumhurbaşkanı Mahamat İdris Deby​​​​​​​ görevlendirildi.

– Nijer’deki darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nun “sırdaşı” olarak bilinen ve Abdourahmane ismiyle de anılan Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu.

Bazum, 26 Temmuz’dan bu yana şahsi konutunda tutuluyor.

- Advertisement -

Son Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı...

İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı

 İstatistik Kurumu Haziran enflasyonunu yüzde 4.48 olarak açıkladı. Açıklamaya...

Sponsor

Göz Atın

Folk-Der 24. Kültür ve Sanat Günleri gerçekleştirildi

Lefkoşa Folklor Derneği’nin (Folk-Der) 24’üncü kez düzenlediği Kültür ve...

Trafik denetimleri… 4 araç sürücüsü tutuklandı, 31 araç ise trafikten men edildi

Polis, ülke genelinde trafik denetimleri gerçekleştirdi. Denetimlerde 4 araç...

Mecliste geçici öğretmen alımları ve eğitimdeki sorunlar da gündeme taşındı

 Meclis Genel Kurulu'nda, CTP Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın, “İstatistik...

Cumhurbaşkanlığı, Limasol’da çıkan orman yangın için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yardım teklifi yapıldığını kamuoyuyla paylaştı

 Cumhurbaşkanlığı, Limasol'da Ay. Mama-Kalohor arasındaki sarp mevkide çıkan orman...

UBP, AK Parti ve Yeni Azerbaycan Partisi arasında “iş birliği anlaşması” imzalandı

Ulusal Birlik Partisi (UBP), AK Parti ve Yeni Azerbaycan...

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü…Tatar: “Çok samimi ve yararlı bir görüşme yapma fırsatı buldum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şuşa’da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılmak üzere Şuşa’ya gelen...

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu’nda GKRY’nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Raporu'nda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sığınmacılara yönelik muamelesini eleştirerek, GKRY'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. AA muhabiri, BM Genel...

Erdoğan açıkladı: “KKTC’ye Devlet Bahçeli ile gideceğiz”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla KKTC’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le birlikte gidip gitmeyeceklerine ilişkin, "KKTC’ye MHP Genel Başkanı...