27.7 C
Lefkoşa

Anket: İsraillilerin çoğunluğu Gazze savaşını kaybettiklerine inanıyor

- Advertisement -

Yüzde 86’sı Gazze Şeridi yakınlarında yaşamayı reddediyor ve yüzde 35’i göç etmeyi düşünüyor.

İsrail’in Gazze Şeridi’ni izole etme, Lübnan’daki savaştan yararlanma ve savaşı İran’a yayma tehditleri karşısında İsraillilerin çoğunluğu hala Hamas’a karşı zafer kazanılamayacağına inanıyor.

Bu çoğunluk, bir ankette İsrail’in “savaşta kaybettiğine” ya da böyle bir sorunun cevabını bilmediklerini ifade ederken, İsraillilerin ezici bir çoğunluğu savaş bittiğinde Gazze Şeridi yakınlarında ve “İsrail” sınırında yer alan Yahudi kasabalarında yaşamayı reddettiklerini” vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın İsrail kamu radyosu “Kan”dan aktardığı dün (Pazar) yayınlanan anketin sonuçları, İsraillilerin yüzde 27’sinin İsrail’in Gazze’deki savaşı kazandığına inandığını, yüzde 35’inin ise İsrail’in savaşı kaybettiğini söylediğini belirtirken, ankete katılanların geri kalanı, yani yüzde 38’i sorunun cevabını kesin olarak bilmediğini ifade etti.

Sonuçlar daha derinlemesine incelendiğinde, İsrail’in savaştaki sonucuna ilişkin belirsizliğin, ezici ve tam bir zaferden bahseden Binyamin Netanyahu liderliğindeki iktidarda bulunan sağ koalisyon partilerinin seçmenleri arasında da yaygın olduğu ve yüzde 47’lik bir kesimin İsrail’in kazandığını söylediği görülmektedir.

Muhalefetin yüzde 48’i İsrail’in bu savaşı kaybettiğini düşünüyor.

Ankete göre İsraillilerin yalnızca yüzde 14’ü savaşın bitiminden sonra Gazze Şeridi’ni çevreleyen kasabalardan birinde yaşamayı kabul ederken, yüzde 86 gibi ezici bir çoğunluk bölgede yaşamayı reddettiğini vurguladı.

Ankette İsrail vatandaşları ile Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı saldırının ve İsrail’in buna tepki olarak başlattığı savaşın kurbanları arasındaki ilişkinin boyutu belirlenmeye çalışıldı. İsraillilerin yüzde 12’si bir aile üyesini ya da yakın arkadaşını kaybettiğini, yüzde 36’sı savaşta ya da Hamas saldırısı sırasında öldürülen birini tanıdığını söyledi.  Bu da İsraillilerin yüzde 48’inin savaşla doğrudan bağlantılı olduğu ve savaşın sonuçlarından etkilendiği anlamına geliyor.

Maariv gazetesinin, savaşın İsrailliler üzerindeki etkisine ilişkin bir kamuoyu araştırmasının sonuçlarını yayınlaması dikkat çekici; bu anketin sonuçları, nüfusun üçte birinden biraz fazlasının bir yıldır devam eden savaş nedeniyle ülkeyi terk etme olasılığını düşündüğünü gösteriyor. Çünkü İsrail’in varlığına yönelik gerçek bir tehlike olduğuna ya da akıbetini bilmediklerine, İsrail’in yaşanması hoş bir ülke olmadığına inanıyorlar.

Sonuçlar, yüzde 35’inin İsrail’den göç etme olasılığını araştırdığını (kalıcı göç üzerine çalışan yüzde 24 ve geçici göç üzerine çalışan yüzde 11 dahil), yüzde 65’i ise bu fikir üzerinde çalışmadığını belirtti.

Yüzde 47’si çocuklarının İsrail’de yaşamasını “çok istediğini”, yüzde 26’sı “istediğini” söylerken, yüzde 21’i çocuklarının İsrail’de yaşamasını istemediğini vurgulamış ve yüzde 6’sı ise bu sorunun cevabını bilmediğini söylemiş.

Anket verilerinin analizi, İsrail’de yaşamaktan memnun olanların yaşlı, dindar, Haredi ve koalisyon partisi seçmenleri olduğunu, İsrail’de yaşamaktan memnun olmayanların ise 30-44 yaş aralığındaki kişiler, genç çiftler ve muhalefet partisi seçmenleri olduğunu gösteriyor.

Ankete katılanların yüzde 66’sı İsrail’in yaşanması keyifli bir ülke olduğuna inanırken, yüzde 33’ü İsrail’in yaşanması güzel bir ülke olmadığına inanıyor. Yüzde 49’u kişisel güvenlik hissettiğini, yüzde 23’ü bunu hissetmediğini, yüzde 26’sı ise kişisel güvenlik durumunun ortalama olduğunu belirtti.

Yüzde 41’i İsrail’in güvenli olduğundan her açıdan emin olduğunu söylerken, yüzde 30’u kendini güvensiz hissediyor ve yüzde 27’si İsrail’in güvenlik seviyesini ortalama olarak değerlendiriyor.

- Advertisement -

Son Haberler

UBP, Meclis başkanlığı için adayını değiştirdi…Fakat Evren’de red oy aldı…

UBP, Meclis başkanlığı için adayını değiştirdi. Yeni aday Kutlu...

Son dakika…Engin Polat’a hapis cezası

Geçtiğimiz aylarda kara para aklama suçlamasıyla tahliye olan Engin...

Erdoğan’dan 7 Ekim paylaşımı: “Hitler nasıl durdurulduysa Netanyahu da durdurulacaktır”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Unutulmamalıdır ki İsrail 1...

Çevre Koruma Dairesi, çöp atan araç sürücüsüne ceza kesti

 Başbakan Yardımcılığı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı'na bağlı...

Sponsor

Göz Atın

3’ünün sürücüsü alkollü 4 kaza, 7 yaralı…

 Ülkede dün ve bugünün ilk saatlerinde meydana gelen  3’ünün...

Pentagon, Irak’taki İran destekli milis gruplara ait 3 tesisi vurduklarını duyurdu

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, ABD askeri güçlerinin Irak'ta...

“III. Atatürk’ün Çocukları Resim Sergisi” açıldı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen “III. Atatürk’ün Çocukları Resim...

Yeşilırmak’ta iş kazası… 

 Yeşilırmak’ta dün 11.30 sıralarında yapımı devam eden inşaatın ikinci...

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Bakan Fidan ile ortak basın toplantısında konuştu

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, "Kıbrıs sorununun tarifi, Rum tarafının...

UBP, Meclis başkanlığı için adayını değiştirdi…Fakat Evren’de red oy aldı…

UBP, Meclis başkanlığı için adayını değiştirdi. Yeni aday Kutlu Evren idi. Fakat Evren'de red oy aldı. Meclis oturumuna ara verildi.

Son dakika…Engin Polat’a hapis cezası

Geçtiğimiz aylarda kara para aklama suçlamasıyla tahliye olan Engin Polat, komşularını darp ettiği iddiasıyla yargılandığı davada hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Engin Polat'a "komşularını darp etme"...

Erdoğan’dan 7 Ekim paylaşımı: “Hitler nasıl durdurulduysa Netanyahu da durdurulacaktır”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Unutulmamalıdır ki İsrail 1 yıldır uyguladığı, halen de devam etmekte olduğu bu soykırımın bedelini er ya da geç ödeyecektir....

Çevre Koruma Dairesi, çöp atan araç sürücüsüne ceza kesti

 Başbakan Yardımcılığı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı'na bağlı Çevre Koruma Dairesi, sosyal medyada yola çöp attığı görülen UP 531 plakalı araç sürücüsüne cezai...

Zorlu Töre dördüncü turda da seçilemedi…

Cumhuriyet Meclisi başkanlık seçiminde dördüncü turda da salt çoğunluk sağlanamadı. Meclis Başkanlık adaylığı için UBP’nin Zorlu Töre’yi aday göstermesinin ardından oylama işlemi başladı. Dördüncü turda...

35 ölümlü kaza, 36 ölüm

Polis Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre, 2024’te ölümle sonuçlanan 35 trafik kazasında, 36 kişi hayatını kaybetti. Kazaların en büyük nedeni aşırı hız ve alkollü...

Hava hafta boyunca Ilık ve nemli olacak… Sıcaklık 30 – 33 derece dolaylarında

Ülke hafta boyunca alçak basınç sistemiyle ılık ve nispeten nemli hava kütlesinin etkisi altında olacak. Meteoroloji Dairesi’nin 8-14 Ekim tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre,...

İsrail’in 367 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de can kaybı 41 bin 909’a yükseldi

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 39 artarak 41 bin 909'a çıktı. Gazze'deki Sağlık...

6. Kültürlerin Kaynaşması etkinliği Derya Uluğ konseriyle sona erdi

 İskele Belediyesi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen "Kültürlerin Kaynaşması" etkinliği, şarkıcı Derya Uluğ'un konseriyle bitti. İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, etkinlikte stant açanlara, katılım gösteren...