25.8 C
Lefkoşa

Savaş bölgeye yayıldı… İran’dan İsrail’e füze saldırısı: Peş peşe intikam açıklamaları…

- Advertisement -

Lübnan 50 yıl içinde dördüncü kez işgal edilirken, İsrail ordusu sınır hattındaki 25 köye acil tahliye emri verdi .İsrail ordusu, İran’ın İsrail’e balistik füzeler ateşlediğini duyururken, Tel Aviv ve birçok kentte sirenler çaldı. İsrail işgal ordusu Gazze Şeridi’nden sonra günlerdir beklenen hamlesini yaptı, askerler gece yarısı karadan Lübnan’a girdi. Aynı dakikalarda Orta Doğu’nun bir başka başkentinde arka arkaya patlamalar oldu.

ALTYAPIYI HEDEF ALIRIZ

İran’ın resmi haber ajansı IRNA tarafından yayınlanan görüntülü konuşmasında Bakıri, Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail’e düzenlediği füze saldırısının ayrıntılarını anlattı.

Hamas lideri İsmail Heniyye’ye Tahran’da düzenlenen suikast sonrası ABD, Avrupa ve bazı diğer ülkelerin Gazze’de ateşkes sağlanana kadar İran’a tansiyonu yükseltmekten kaçınmaları talebinde bulunduklarını ve bu nedenle karşılık vermekten geri durdukları zor bir dönemi geride bıraktıklarını dile getiren Bakıri, İsrail’in bu dönemde de ABD’nin desteği ve yeşil ışık yakmasıyla cinayetlerini; özellikle Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile Devrim Muhafızları Ordusunun Kudüs Gücü Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın öldürülmesi başta olmak üzere Lübnan halkına yönelik saldırılarını arttırdığını belirtti.

Söz konusu duruma daha fazla tahammül etmenin mümkün olmadığını ifade eden Bakıri, Devrim Muhafızları Ordusunun füze operasyonuyla İsrail’in önemli üslerini hedef aldığını vurguladı.

İsrail’in işlediği suçlara rağmen uluslararası hukuka bağlı kalınarak sivil yerleşim bölgelerini vurmaktan kaçındıklarına ve sadece askeri üslerin hedef alındığına değinen Bakıri, “İsrail’in 3 ana hava üssü hedef alındı. Hasan Nasrallah’a saldırının başlangıç noktası Hatzerim Hava Üssü, stratejik radarlar ve tank merkezi, F 35 ve Mossad karargahı, Gazze çevresindeki personel taşıyıcılar ve askerlerinin bulunduğu Nevatim Hava Üssü hedef alındı.” dedi.

Söz konusu operasyonda vurulması mümkün olmasına rağmen İsrail rejimi ve halkının ekonomik altyapısını etkileyecek sanayi bölgelerine saldırı düzenlenmediğine dikkati çeken Bakıri, “Delirmiş İsrail’i, ABD ve Avrupa zapt etmez ve ülkemizin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırıda bulunursa, bu gece düzenlediğimiz operasyonun birkaç katı fazlasıyla cevap verir ve tüm altyapıları hedef alınır.” ifadelerini kullandı.

Bakıri, “Umut ediyoruz ki, ABD önceki tavrından vazgeçer, bu suç makinasını (İsrail’i) durdurur da bölge huzur bulur.” şeklinde konuştu.

HARRIS’TEN İRAN AÇIKLAMASI

 ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkan adayı Kamala Harris, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarına ilişkin, “İran, Orta Doğu’da istikrarsızlaştırıcı ve tehlikeli bir güç; İsrail’e yönelik bugünkü saldırısı da bu gerçeği kanıtlamaktadır.” dedi.

Harris, Beyaz Saray’da basın mensuplarına Orta Doğu’daki son durumu değerlendirdi.

İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısını kınayan Harris, “İran, Orta Doğu’da istikrarsızlaştırıcı ve tehlikeli bir güç; İsrail’e yönelik bugünkü saldırısı da bu gerçeği kanıtlamaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

İsrail’in kendini savunma hakkına vurgu yapan Harris, Tel Aviv’in kendini en iyi şekilde savunabildiğinden her zaman emin olmak istediklerini kaydetti.

Harris, “İsrail’in güvenliğine olan taahhüdüm sarsılmaz. İran’a ve İran destekli teröristlere karşı ABD güçlerini ve çıkarlarını savunmak için gereken adımları atmaktan asla tereddüt etmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

İSRAİL’DEN SALDIRI TEHDİDİ

İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee, X platformundan konuya ilişkin açıklamada bulundu.Paylaşımında Hreyk Mahallesi’ni içeren bir harita yayınlayan Adraee, haritada işaretli olan binaların sakinlerinden binaları acilen tahliye etmelerini istedi.

Diğer bir paylaşımında da Şuveyfat Amrusiye Mahallesi’ni içeren bir harita yayınlayan Adraee, haritada işaretli bina sakinlerine binaları tahliye etmeleri çağrısında bulundu. Binaların “Hizbullah tesislerine yakın olduklarını” ifade eden Adraee, binalardan en az 500 metre uzak durulması çağrısını yaptı.Adraee, İsrail ordusunun haritalarda işaretlenen söz konusu binalara kısa sürede saldırı düzenleyeceğini belirtti.

İSRAİL: LÜBNAN SALDIRISINDA KOMUTAN ÖLDÜRDÜK

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında, İran’dan Hizbullah’a silah taşımaktan sorumlu birimin komutanı Muhammed Cafer Kasir’i öldürdüğünü ileri sürdü.

Ordunun X platformundaki hesabından yapılan yazılı açıklamada, Beyrut’ta düzenlenen hava saldırısında, İran’dan ve onun ajanlarından Lübnan’daki Hizbullah’a savaş malzemeleri taşımaktan sorumlu “4400. Birim” komutanı Kasir’in öldürüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, Kasir’in “Hizbullah’ın en önde gelen liderlerinden, İran-Hizbullah-Suriye terör ekseninde aktif taraflardan ve İran rejimine yakın bir kişi” olduğu vurgulandı.

Ordunun açıklamasında, Kasir’in, stratejik savaş malzemelerinin Lübnan’daki Hizbullah’a aktarılmasına yönelik yüzlerce operasyonu sevk ve idare ettiği, Hizbullah’ın hassas füze projesinin geliştirilmesini ve örgütün iç cepheyi ve İsrail’deki diğer hedefleri hedef alan saldırı yeteneklerinin geliştirilmesini yönettiği aktarıldı.

Hizbullah’tan konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

- Advertisement -

Son Haberler

Hellim konusu ve Kıbrıslı Türk üreticilere verilen destek konusu..

Kıbrıs’ta üretilen hellimin Menşe İsmi Korumalı Ürün (MİK-PDO) patenti...

Emekli Subaylar Derneği 34 yaşında

KKTC Emekli Subaylar Derneği, 34’üncü kuruluş yıldönümünü kutluyor. Dernek yöneticileri...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde alabora olan teknedeki 50 yolcu öldü

 Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusundaki Kuzey Kivu eyaletinde bulunan Kivu...

İsrail, Şam’ı vurdu: Nasrallah’ın damadı ve İran Devrim Muhafızları üyesi öldürüldü

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın damadı Hasan Kasir ve İran...

Sponsor

Göz Atın

Suriye’nin kuzeyinde 6 terörist etkisiz hale getirildi

Suriye’nin kuzeyindeki Barış Pınarı bölgesine saldırı hazırlığında olduğunu tespit...

Cumhurbaşkanlığı’nda elektrik konusuyla ilgili toplantı yapıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Genel...

KKTC’de “Göç Merkezi” oluşturuluyor

Türkiye Cumhuriyeti (TC)  ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)...

Sevil Emirzade’nin ‘Con Rifat’ adlı belgesel oyunu, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Kitap Satın Alma Listesi’nde

Araştırmacı-tiyatro oyun yazarı Sevil Emirzade’nin Con Rifat adlı belgesel...

AKEL: “Kıbrıs sorununun gidişatı tehlikeli ve endişe verici”

Barış Harekâtının ikinci aşamasının 49’uncu yıldönümü vesilesiyle açıklama yayımlayan...

Hellim konusu ve Kıbrıslı Türk üreticilere verilen destek konusu..

Kıbrıs’ta üretilen hellimin Menşe İsmi Korumalı Ürün (MİK-PDO) patenti almasının ardından bu patentle üretim yapma hakkı elde eden üç Kıbrıslı Türk üreticinin henüz AB’ye...

Emekli Subaylar Derneği 34 yaşında

KKTC Emekli Subaylar Derneği, 34’üncü kuruluş yıldönümünü kutluyor. Dernek yöneticileri ve bazı üyeler bu çerçevede Lefkoşa Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Dernekten yapılan açıklamada,...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde alabora olan teknedeki 50 yolcu öldü

 Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusundaki Kuzey Kivu eyaletinde bulunan Kivu Gölü'nde alabora olan teknede yolculuk eden en az 50 kişi hayatını kaybetti. Ulusal basındaki haberlere göre,...

İsrail, Şam’ı vurdu: Nasrallah’ın damadı ve İran Devrim Muhafızları üyesi öldürüldü

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın damadı Hasan Kasir ve İran Devrim Muhafızları Ordusu üyesi Mecid Divani, Suriye’nin başkenti Şam’a düzenlenen İsrail hava saldırısında öldü. İsrail’in dün...

Gazeteci Güneri Cıvaoğlu’na veda

Bir süredir kanser tedavisi gören gazeteci Güneri Cıvaoğlu, 85 yaşında hayatını kaybetti. Cıvaoğlu, Milliyet Gazetesi binasının önünde düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Beşiktaş'ta tedavi...

Gök bilimciler, yapay zekâdan faydalanarak üçlü yıldız sistemini keşfetti

Gök bilimciler, yapay zekâdan yararlanarak ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu'nun (TESS) verileriyle "benzersiz" üçlü yıldız sistemini keşfetti. Science...

Bilim insanları, meyve sineğinin tam kapsamlı beyin haritasını çıkardı

Bilim insanları, daha önce çok sayıda araştırmanın konusu olan meyve sineğinin tam kapsamlı beyin haritasını çıkardı. The New York Times gazetesinin haberine göre, bilim insanları,...

İtalya’da kalkış öncesi motorunda yangın çıkan uçaktaki yolcular tahliye edildi

İtalya'da Brindisi-Torino seferini yapmak üzere havalanmaya hazırlanan Ryanair'e ait yolcu uçağında çıkan yangın nedeniyle yolcular acilen tahliye edildi. İtalyan basınındaki haberlere göre, güneydeki Brindisi kentinden...

LTB Başkanı Harmancı Güney Lefkoşa’da Cyprus Forum’a katıldı

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Güney Lefkoşa’da başlayan “Cyprus Forum” konferansının açılış etkinliğine katılarak bir konuşma yaptı.  LTB’den verilen bilgiye göre Harmancı konuşmasında Güney...