Taylor Swift, Billie Eilish ve Dua Lipa fiziksel albümleri en iyi satış yapan sanatçılar arasında yer alırken, vinil kopyalar popülerliğini korumaya devam ediyor.
Official Charts Company ve BPI’ın yeni istatistikleri, 2024’ün ilk yarısında İngiltere’de 8.044.760 adet satılan CD, plak ve kaset gibi fiziksel müzik albümü satışlarında yüzde 3,2’lik bir artış olduğunu ortaya koydu. Bu, 2004 yılında dijital müzik platformlarının patlamasından bu yana fiziki albüm satışlarının ilk kez yükseldiğine işaret ediyor.
Toplam fiziki albüm satışları, yüzde 2,6’lık bir artışla 163,4 milyon adede ulaştığı 2004 yılından bu yana bir önceki yıla göre artış kaydetmezken, geçtiğimiz yıl 12 aylık sonuç yüzde 1,1 düşüş gösteriyordu. 2023 yılında ise aynı orta noktada fiziki albüm büyümesi hala negatifti (-%0,3).
Plak satışlarında yaşanan patlamaya rağmen fiziki albümler son yıllarda henüz pozitif büyüme görmedi ancak CD hala birim bazında baskın format. Fiziki albüm satışlarında büyük düşüşler görülse de bu durumun 2024’te değişebileceği düşünülüyor.
Vinil plak satışları, ilk altı ayda yıllık yüzde 12,4 artışla 3.052.498 adede ulaşarak, bir kez daha fiziki albüm satışlarında itici güç olmaya devam ediyor. CD satışları ise yılın ilk yarısında yüzde 1,5 düşüşle 4.911.845 adede geriledi. Bu rakam yaklaşık 75.000 satışlık bir kayıp anlamına gelse de, son yıllara kıyasla düşüşte önemli bir yavaşlamaya işaret ediyor ve CD satışlarının yeniden canlanmaya hazırlandığını gösteriyor olabilir.
Yarı yıl analizi için Music Week’e konuşan BPI CEO’su Jo Twist, “15 yıldan uzun bir süre önce vinil plak satışlarının yeniden artmaya başlamasından bu yana kompakt disk eski fiziksel formatın gölgesinde kaldı. Bu nedenle yıllar süren önemli düşüşlerin ardından CD pazarının potansiyel olarak yeniden yükselişe geçtiğini görmek sevindirici,” dedi.
“Plak şirketleri sayesinde, müzikseverler artık en sevdikleri sanatçıların albümlerini dinlemek için her zamankinden daha fazla seçeneğe sahip; kitlesel pazara yayılan yayın akışından, yayın akışıyla tamamlayıcı bir ilişki içinde olan ve yaratıcı ile tüketici arasında var olan özel bağı güçlendirmeye yardımcı olan bir dizi fiziksel formata kadar,” diyen Twist, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çok sevilen formata (plak) yönelik talepler, her gün müzik dinleyen ama aynı zamanda sevdikleri müziğe fiziki formatlarda da sahip olmayı seven daha genç ve daha çeşitli tüketiciler de dahil olmak üzere, yaklaşık 20 yıldır istikrarlı bir şekilde arttı.” 2024’te fiziki albüm satışlarında yaşanan artışın büyük bir kısmı, 2024’ün ilk altı ayında 254.241 kopya satarak en büyük katkıyı sağlayan Taylor Swift’in ‘The Tortured Poets Department’ albümüne dayanıyor.
En çok fiziksel satış yapan ilk beş albüm arasında 48.540 kopya satan Rod Stewart ve Jools Holland’ın ortak albümü ‘Swing Fever’; 46.982 kopya ile Liam Gallagher ve John Squire’ın kendi adlarını taşıyan albümü; 45.434 kopya ile Billie Eilish’in ‘Hit Me Hard And Soft’; 42.352 kopya ile The Last Dinner Party’nin ilk albümü ‘Prelude To Ecstasy’ yer alıyor.
Dua Lipa’nın yeni albümü ‘Radical Optimism’ ise fiziksel satışlarda altı numarada yer alırken, sadece plak satışları baz alındığında ilk altı ay için beş numaraya yükseldi.
Bu haber, plak satışlarının bu yılki yükselişini takip ediyor. Nisan ayında plak satışları, Record Store Day ve ‘The Tortured Poets Department’ın aynı hafta piyasaya sürülmesi sayesinde son 30 yılın en yüksek haftalık toplam satışına ulaştı. Official Charts Company’den alınan verilere göre, bu iki etkinlik 269.134 adet plak ve 37.656 adet single olmak üzere toplam 306.791 adet plak satılmasını sağladı.
İngiltere dışında da, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi ülkelerde, CD’lere kıyasla plak güçlü bir konumda. Müzik piyasası gelirlerinde aslan payını “streaming” oluşturuyor olsa da fiziki albümler yükselişte.
Fransa’da fiziki albüm satışları, kayıtlı müzik satışlarının küçük ama önemli bir çeyreğini temsil ediyor. SNEP (Syndicat national de l’édition phonographique) 2023 için hazırlanan yıllık raporunda, geçtiğimiz yıl elde edilen 815 milyon euronun yüzde 24’ünün neredeyse eşit paylarla sırasıyla 97 milyon euro ve 94 milyon euro olmak üzere CD ve plaktan geldiğini belirtti -ki bu da 2022’ye kıyasla yüzde 5,5’lik bir artış anlamına geliyor.
Fransa’da geçen yıl, daha pahalı olan 5,5 milyon plağa kıyasla 2023’te 10,5 milyon CD satıldı. CD alıcılarının yüzde 43’üne kıyasla plak alıcılarının yarısından fazlası (yüzde 54) 35 yaşın altında.
SNEP, bu “dinamik” fiziki satışların, geniş bir bağımsız plak dükkânı ağıyla tamamlanan Fnac, Leclerc ve Cultura gibi zincirlerle Fransa’ya özgü “hala güçlü ve atipik” bir dağıtım ağının sonucu olduğunu belirtti.
ABD’de ise RIAA (Recording Industry Association of America) rakamlarına göre, geçtiğimiz yıl satılan 43 milyon vinil plak ile bu format CD’yi (37 milyon) geride bıraktı. CD’lerin 537 milyon dolarlık satışına karşılık plak satışları 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Ayrıca, 2023 yılında ABD’de yarım milyon kaset satıldı.
Fiziki müzik albümü satışları, ABD’deki 2023 gelirlerinin yüzde 11’ini oluştururken, dijital platfomlar yüzde 84 ile hakimiyetini sürdürüyor.