21.3 C
Lefkoşa

Hindistan Başbakanı Modi’nin Moskova ziyareti ne anlama geliyor?

- Advertisement -

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana ilk kez Moskova’yı ziyaret ederek, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Batı’nın dikkatle izleyeceği bu ziyaret, iki ülke arasında artan stratejik yakınlaşmaya işaret ediyor.

Geçtiğimiz günlerde bir kez daha Hindistan Başbakanı olarak yemin ederek üçüncü dönemine başlayan Narendra Modi, ilk yurt dışı ziyaretini Rusya’ya gerçekleştirmek üzere Pazartesi günü Moskova’ya gidecek ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek.

Başbakan Modi, iki gün sürecek Moskova ziyaretinin ardından Avusturya’ya geçecek.

Modi’nin yeni dönemindeki ilk yurtdışı ziyaretine, dış politika önceliği açısından Hindistan’ın komşularından başlayacağı düşünülüyordu ancak tercihini Rusya’dan yana kullandı.

Beş yıl sonra ilk Moskova ziyareti

Hindistan Başbakanı beş yıl sonra ilk kez Moskova’yı ziyaret edecek. Bu ziyaret, Putin’in Batılı ülkelere karşı diplomatik destek ve askeri ittifak arayışı içinde olduğu bir döneme denk geliyor.

Rus haber ajansı TASS’ın aktardığına göre, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Pazar günü verdiği röportajda Batılı ülkelerin Hindistan Başbakanı Modi’nin Rusya’ya yapacağı ziyareti “yakından takip ettiğini ve kıskançlıkla” izlediğini söyledi.

Peskov, “Kıskanıyorlar ve yakından takip ediyorlar. Yakından takip etmeleri, buna çok önem verdikleri anlamına geliyor. Ve yanılmıyorlar, çok önem verilmesi gereken bir [görüşme],” dedi.

Peskov Salı günü yaptığı açıklamada da Putin ve Modi arasında yapılacak görüşmede “gündemdeki tüm konuların” görüşüleceğini belirtmişti.

Rusya-Ukrayna krizine bakış

Modi’nin Moskova ziyareti, 2022 yılında Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana ilk kez gerçekleşecek.

Putin ve Modi görüşmesinde Ukrayna krizi açısından önemli noktalara temas edilmesi bekleniyor.

Dış politikasında çoklu işbirlikleri kurmayı hedefleyen Modi yönetimindeki Hindistan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Moskova yönetimini açıkça kınamayı reddetmiş, ve bu tutumu Batılı ülkeler tarafından hoş karşılanmamıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) de Rusya’yı kınayan oylamalarda defalarca çekimser kaldı.

Rusya ve Hindistan arasında 1971 yılında imzalanan dostluk anlaşmasından bu yana güçlü bağları bulunuyor.

Hindistan, askeri teçhizat konusunda büyük ölçüde Kremlin’e bağımlı.

Ukrayna savaşından bu yana Delhi, Moskova için kilit bir ticaret ortağı. Bunun en önemli göstergesi, Batılı ülkelerin itirazlarına rağmen Hindistan’ın ham Rus petrolünü indirimli fiyatlara almayı sürdürmesi. Bu da Batı ülkelerin izolasyonu ile karşı karşıya kalan Rusya açısından önemli bir cankurtaran.

Modi, Putin ile son olarak, 2022’de Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİO) Zirvesi’nde oturum aralarında görüştü.

2023’te Hindistan’ın dönem başkanlığında düzenlenen G-20 zirvesine Putin katılmayacağını bildirmişti. Zirvenin sonunda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin kınandığına dair bir sonuç bildirgesi yayınlanmıştı. Putin’in ardından Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’de zirveye katılmayacağını açıklamıştı.

Rusya ve Çin arasında yakınlaşma

Rusya, 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinden bu yana Batı ile yaşanan gerginliklerin Hindistan’ın stratejik rakibi Çin ile daha yakın temaslar kuruyor. Rusya ve Çin’in yakınlaşması, Çin ile Himalayalar’da sınır anlaşmazlığı bulunan Hindistan için endişe verici.

Çarşamba günü Kazakistan’da düzenlenen ŞİO zirvesine katılan Putin ve Xi Jinping, iki ülke arasında derinleşen ilişkileri övdü. Putin, ikili ilişkilerin “tarihlerinin en iyi döneminden” geçtiğini ve dünya için istikrar sağlayıcı bir güç olduğunu söyledi.

Rusya’nın Ukrayna işgaline başlamasından birkaç gün önce, Putin ve Xi Jinping, “sınırsız dostluk” ilan etmişlerdi.

ABD ile güçlü bağ

Modi’nin Rusya ziyareti, Hindistan’ın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile var olan güçlü bağlarını sürdürdüğü döneme denk geliyor.

ABD ve Hindistan, Çin’in Hint-Pasifik bölgesinde sürdürdüğü politika nedeniyle ortak endişelere sahip.

Modi, geçen yıl Haziran ayında Washington’a yaptığı ziyareti sırasında ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelerek savunma, ticaret ve teknoloji alanında iş birliklerinin artırılmasına yönelik görüşmelerde bulundu. Hintli lider, ziyaret sırasında Kongre’ye de hitap etti.

Hindistan, 2007 yılında başlatılan ve Asya’nın NATO’su olarak bilinen Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD)’ın ABD, Japonya ve Avustralya ile birlikte üyesi.

- Advertisement -

Son Haberler

Karada ve denizde kuvvetli fırtına bekleniyor

Meteoroloji Dairesi, yarın gece itibarıyla kara ve denizlerde fırtına...

Erbaş, Türkiye Dışişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Kıbrıs’la ilgili konuştu

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanlığı, Bakanlık ve Başbakan...

Orban, Netanyahu’ya sahip çıktı: Macaristan’a davet edecek, güvenliğini sağlayacak

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkardığı...

Öztürkler: “KKTC ve Türkiye bayraklarına sahip çıkacağız”

 Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, TMT Mücahitler...

Sponsor

Göz Atın

Amber Heard’ün Aquaman serisindeki kaderi belli oldu

Eski eşi Johnny Depp’in kendisine açtığı karalama davasını kaybeden...

Kıbrıslı Şef Tanya Kilitkayalı, 32. Worldfood İstanbul Uluslararası Gıda Fuarı’nda Kıbrıs mutfağından yemekler yapacak

Ülkenin genç şeflerinden, öğretim görevlisi ve işletmeci Tanya Kilitkayalı,...

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu toplantısı Bakü’de yapıldı

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu ikinci toplantısı Azerbacan’ın başkenti...

Antarktika’da ilk kez kuş gribi görüldü

Bilim insanları, Antarktika'da ilk kez kuş gribi (H5N1) virüsü...

Cevdet Yılmaz’dan ‘Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’ açıklaması: Kasım-Aralık gibi tamamlanacak

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Metehan’da devam eden Cumhurbaşkanlığı...

Karada ve denizde kuvvetli fırtına bekleniyor

Meteoroloji Dairesi, yarın gece itibarıyla kara ve denizlerde fırtına beklendiğini duyurdu, tedbirli olunması çağrısında bulundu. Meteoroloji Dairesi'nden yapılan açıklama, karada ve bölge denizlerinde beklenen “kuvvetli...

Erbaş, Türkiye Dışişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Kıbrıs’la ilgili konuştu

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanlığı, Bakanlık ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) kurucularından Özker Özgür ile eşi Zehra Özgür Lefkoşa...

Orban, Netanyahu’ya sahip çıktı: Macaristan’a davet edecek, güvenliğini sağlayacak

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkardığı yakalama emri sonrası Macaristan Başbakanı Orban, dikkat çekici bir açıklama yaptı. Orban, Netanyahu'yu ülkesine davet...

Öztürkler: “KKTC ve Türkiye bayraklarına sahip çıkacağız”

 Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Öztürkler, KKTC ve Türkiye bayraklarına...

Muhtarlarla yıllık değerlendirme yapan Harmancı: “2024 yılında 500 milyon TL yatırım yaptık”

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, muhtarlarla yıllık değerlendirme toplantısı yaptı. Harmancı, 2024 yılında Lefkoşa’ya 500 milyon TL yatırım yaptıklarını açıkladı. LTB’den verilen bilgiye...

TDP’den hükümete eleştiri

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Yerel Üretim, Sanayi ve Ticaret Politikaları Sorumlu Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Güner Ersen, “patates fiyatlarına" değinerek, bunun, “hesapsızlık, plansızlık...

Kayıp şahıs İsmet Kim bulundu

 Esentepe’de kayıp olduğu duyurulan 83 yaşındaki İsmet Kim sağlıklı şekilde bulundu. Polisten verilen bilgiye göre, çarşamba gününden beridir kayıp olarak aranan 83 yaşındaki Esentepe’de sakin...

Kamuda örgütlü 5 sendika Başbakanlık önünde ortak açıklama yaptı

 Kamuda örgütlü beş sendika, hayat pahalılığı ödeneği hesaplama yöntemi değişikliği ve Mali Protokol ile ilgili Başbakanlık önünde basın açıklaması yaptı. Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası...