24.2 C
Lefkoşa

Fassino:”50 yılın sonunda bir çözüme ulaşmamız gerektiğini düşünüyorum”

- Advertisement -

Avrupa Konseyi Maraş Raportörü Piero Fassino, Maraş’ta 50 yılın sonunda bir çözüme ulaşılması gerektiğini düşündüğünü kaydetti.

Fassino,  Birleşmiş Milletler’in  de yardımıyla   Maraş’ın yeniden canlı bir şehir olması için uğraş vermek gerektiğini kaydetti.

Halkın şehri olduğunu belirttiği Maraş’ın bugünkü halinin içler acısı olduğunu kaydeden Fassino,  “Artık hayalet şehir olmaktan çıkması gerekir” dedi.

Ay sonunda Avrupa Konseyi’ne  Maraş’la ilgili bir rapor sunacak olan Piero Fassino Cumhuriyet Meclisi’ni Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi’nde ( AKPA) temsil eden   milletvekilleri Oğuzhan Hasipoğlu, Armağan Candan ve Gazimağusa  Belediye Başkanı Süleyman Uluçay’ın eşliğinde Maraş’ı ziyaret etti.

Ziyaret sırasında basına kısa açıklama yapan Fassino, Maraş’la ilgili çözümün BM’nin önerilerinin uygulanmasıyla gerçekleşebileceğine inandığını,  diğer yandan ilgili tarafların da anlaşması gerektiğini söyledi.

Fassionu bu ayın sonunda  Maraş’ın son durumu hakkında rapor sunacağını raporda önerilerinin de yer alacağını söyledi.

Fassino raporunu hangi plan çerçevesinde sunacağının  sorulması üzerine, Kıbrıs’ta her iki tarafla gerçekleştirdiği  temasları  çerçevesinde bir rapor hazırlayacağını ifade etti.

-Candan

Milletvekili Armağan Candan Fassino’nun ikinci kez adaya geldiğini belirterek, 3 yıl önce  AKPA’da gündeme  gelen  Maraş’a ilişkin çalışmayı yürüten raportör olduğunu, haziran ayında rapora ilişkin çalışmanın hazırlanması ve  AKPA Genel Kurulu’na sunularak onaylanmasının beklendiğini söyledi.

Fassino’nun Kıbrıs’ın dışında Atina ve Ankara’ya da ziyaretler gerçekleştirdiğini, Kıbrıs’ta hem Türk hem Rum tarafıyla  görüşmeler yaptığını söyleyen Candan, “Bizler de Cumhuriyet Meclisi’mizi  AKPA’da temsil eden  heyet olarak gerek Maraş raporu gerek Kıbrıs’a ilişkin  diğer konulardaki görüşlerimizi paylaşıyoruz, raporlara ilişkin  çalışmalarımızı kendileriyle iş birliği içerisinde sürdürüyoruz” dedi.

Fassino’ya Kıbrıs’a  gösterdiği özel önem ve Kuzey Kıbrıs’ı ziyareti nedeniyle teşekkür eden Candan  Avrupa  Konseyi’nin  Kıbrıslı Türkler için çok önemli olduğunu  Taşınmaz Mal Komisyonu’nun da  oradan onay  görmüş  bir kurum olduğunun altını çizdi.

-Hasipoğlu

Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu da İtalyan  Milletvekili Fassino’nun ikinci kez, sorumlu olduğu  Maraş’la ilgili raporunu hazırlamak için Kıbrıs’a geldiğini, belirterek,  Fassino’nun ay sonu Oslo’da  raporunu Komitenin onayına sunacağını, önemli bir süreç yaşandığını kaydetti.

Fassino’nun raporunu sunmadan öne fiziki inceleme yapmak istediğini aktaran Hasipoğlu,  “KKTC’yi temsilen AKPA’da iki sandalyemiz var. Siyasi Komite’yi takip eden vekilleriz. Ben kendisine  teşekkür ediyorum iki tarafı da dinleyerek bir rapor yazacak. Tabii ki raporunda  hoşumuza gitmeyen hususlara itirazlarımızı yapacağız ama en azından Avrupa Konseyi’nin Kıbrıs meselesinde bir inceleme yaparken  iki tarafı da dinliyor olması önemli” dedi.

Kıbrıs meselesinin  1974 öncesi kapalı Maraş’ın sahiplerinin kim olduğu meselesi olmadığını vurgulayan Hasipoğlu,  meseleyi bu anlamda tartışmanın doğru olmadığını,  Kıbrıs meselesinde Kıbrıs Türklerin yaşam hakkı izolasyonlar ve ambargoların da tartışılması  gerektiğini kaydetti.

Kapalı Maraş bugüne kadar sürdürülen müzakerelerde statükonun simgesi haline geldiğini kaydeden Hasipoğlu  KKTC devletinin 20220 yılında KKTC toprağı  Maraş’ı  açmakla statükoyu yıktığını söyledi.

Hasipoğlu, “Artık bizim Maraş’ı kapalı kelimesinden çıkararak tüm adanın menfaatine olacak şekilde  hayata kazandırmamız gerekmektedir.  Hem siyasi hem hukuki yönden BM Güvenlik  Kurulu kararını ihlal etmediğimizi ifade etmek istiyoruz. Kıbrıs Türk tarafı olarak bu konudaki  görüşlerimizi  15 günlük sürede yazılı olarak ileteceğiz.30-31 Mayıs tarihlerinde  Oslo’da yapılacak Komite toplantısında adil, objektif bir karar  çıkmasını isteyeceğiz” dedi.

- Advertisement -

Son Haberler

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında son 24 saatte 37 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun cuma sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'nin...

Dünya genelinde 754 milyon yetişkin okuma yazma bilmiyor

Dünya genelinde üçte ikisi kadın olmak üzere 754 milyon...

Türk aktivist Eygi’nin, İsrailli keskin nişancının kurşunuyla öldürüldüğü otopsi raporuyla kanıtlandı

Filistin'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kenti Valisi Gassan...

“Fiakas” oyunu sahnelendi

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile Güney Kıbrıs'tan Technohoros ETHAL, Dünya...

Sponsor

Göz Atın

Ataoğlu, Lapta Gençlik Kampı’nda gençlerle bir araya geldi

 Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı, Demokrat...

Papadopulos: “Türk tarafı bölünmenin kalıcılaştırılmasında ısrarcı”

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Türk tarafının bölünmenin kalıcılaştırılmasında ısrarcı...

YÖK: Diploma ve denklik sahteciliğine ilişkin her türlü iddia titizlikle inceleniyor

YÖK, diploma ve denklik sahteciliklerine ilişkin her türlü iddia...

Fidan’dan 15 Temmuz mesajı

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 15 Temmuz Demokrasi ve...

Serbest Liman Kavşağı sinyalizasyon projesi için ihaleye çıkıldı

Gazimağusa Serbest Liman Kavşağı sinyalizasyon projesi için ihaleye çıkıldığı...

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında son 24 saatte 37 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun cuma sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde düzenlediği saldırılarda 37 Filistinlinin öldüğü bildirildi. Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre, cumartesi...

Dünya genelinde 754 milyon yetişkin okuma yazma bilmiyor

Dünya genelinde üçte ikisi kadın olmak üzere 754 milyon yetişkin okuma yazma bilmiyor ve 250 milyon çocuk temel okuryazarlık becerilerini edinemiyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim...

Türk aktivist Eygi’nin, İsrailli keskin nişancının kurşunuyla öldürüldüğü otopsi raporuyla kanıtlandı

Filistin'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kenti Valisi Gassan Daglas, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldüğünün otopsi raporuyla kanıtlandığını...

“Fiakas” oyunu sahnelendi

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile Güney Kıbrıs'tan Technohoros ETHAL, Dünya Barış Günü vesilesiyle “Fiakas” oyununu sahneledi. Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun daveti üzerine ETHAL, Kumarcılar Hanı'nda İzel Seylani’nin...

Başbakan Üstel Maraş Buluşması’nda konuştu: “Biz her zaman Anavatanımız Türkiye ile el ele, kol kola bütün zorlukların önünü aşarak yolumuza devam ediyoruz“

Başbakan Ünal Üstel, Başbakanlık tarafından Maraş MAGEM’de düzenlenen, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı “ Maraş Buluşması” etkinliğinde “Biz her zaman Anavatanımız Türkiye...

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Maraş Buluşması’nda konuştu: “Derdimiz, millete hizmet etmek, sizlerin sorunlarını çözmek, daha müreffeh ortamda yaşamanızı sağlamak”

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz katıldığı “Maraş Buluşması” etkinliğinde “Derdimiz millete hizmet etmek, sizlerin sorunlarını çözmek,  daha müreffeh daha iyi bir ortamda  yaşamanızı sağlamak....

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil protestoya “barbarca müdahalesini” lanetledi

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Batı Şeria'daki işgal karşıtı sivil protestoya "barbarca müdahalesini" lanetlediğini bildirdi. TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı...

Başbakanlık Gazimağusa’da Cevdet Yılmaz’ın da katılımıyla “Gazimağusa Maraş Buluşması” etkinliği düzenledi

Başbakanlık, Gazimağusa Maraş MAGEM’de Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katılımıyla “Maraş  Buluşması” adı altında kahvaltı etkinliği düzenledi. Etkinliğe Başbakan Ünal Üstel ile Türkiye Cumhurbaşkanı...

Geçitkale’de 8 kg yağış kaydedildi

Meteoroloji Dairesi, son 24 saatte Geçitkale’ye metrekarede 8 kg yağış düştüğünü kaydetti. Daireden yapılan açıklamaya göre, 6 - 7 Eylül arası gerçekleşen yağışlarda, Geçitkale’de 8...