25.9 C
Lefkoşa

Türk akademisyen dünya literatüründe

- Advertisement -

Bilkent Üniversitesi araştırmacılarının, denizde, okyanusta ve içme suyunda en büyük kirleticiler arasında gösterilen mikroplastik parçacıkların yarattığı çevre ve sağlık tehdidini hızlı ve yüksek hassasiyette tespit eden cihaz teknolojisi, dünya literatürüne girdi.

Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) araştırmacı Doç. Dr. Selim Hanay’ın icadına ilişkin veriler, uluslararası bilim dergisi Advanced Materials’de yayımlandı.

Hanay’ın yeni teknolojisi, Avrupa Birliğinin prestijli fon programları olan Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) başlangıç ve ERC Proof-of-Concept programları tarafından da desteklendi.

– Mikroplastikler bariyerleri aşarak beyinde birikebiliyor

Doç. Dr. Selim Hanay, araştırmasına ilişkin sonuçları, AA muhabirine açıkladı.

Haftada bir kredi kartı boyutundaki mikroplastiğin insan vücuduna girdiğinin öngörüldüğünü aktaran Hanay, bunun yemeklerle, sıvılarla ya da solunum yoluyla alındığını anlattı.

Hanay, boyutları 5 milimetrenin altındaki mikroplastik ve nanoplastiklerin biyolojik olarak çözünür olmadığından vücuttan atılamadığına işaret etti.

“Özellikle 100 nanometre mertebesinin altındaki plastik parçacıklar, hem insan hücrelerinin içine girebiliyor, hem de kan-beyin bariyerini geçerek beyinde birikebiliyor. Bu durum da insan sağlığını tehdit ediyor.” uyarısında bulunan Hanay, mevcut tekniklerin henüz nanoplastikleri algılayabilecek seviyede olmadığına dikkati çekti.

Hanay, bu parçacıkların boyutlarının küçüldükçe vücutta önemli dokularda birikerek sağlığı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Özellikle bir insan hücresi boyutu olan 20 mikrometrenin altındaki mikroplastiklerin algılanmasının mevcut teknolojilerde teknik zorluklar yarattığını belirten Hanay, bu aygıtların analizlerinin de uzun sürdüğünü ve maliyetinin de yüksek olduğunu söyledi.

Hanay, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu tür aygıtlarla, tek bir mikroplastik parçacık analizi için en az 10 dakika gerekiyor. Ancak sulardaki bu tehdidi ölçmek için binlerce parçacığın sürekli analiz edilmesi gerekiyor. Günümüzde, yetişmiş doktoralı personel de gerektiğinden bu analizler mevcut durumda yavaş ve pahalı. Örneğin, Avrupa’da bir mikroplastik analizi yaptırmak için bir şirketle anlaşmak istesek, 6 haftadan önce bize sonuçları veremiyorlar.”

– Hızlı, pratik sınıflandırma yapabiliyor

Selim Hanay, mikroplastiklerin özellikle içme suyunda takip edilebilmesi için hızlı ve ucuz tekniklere ihtiyaç bulunduğunu, geliştirdikleri sistemin bu ihtiyacı karşıladığını söyledi.

Elektronik bir yöntemle analiz yapabilen ilk cihazı geliştirdiklerini bildiren Hanay, çalışmada ilk olarak 20 mikrometre ve altı boyuttaki mikroplastikleri sınıflandırılabildiklerini belirtti.

Hanay, geliştirdikleri sisteme ilişkin şunları kaydetti:

“Cihaz için geliştirdiğimiz sensörler, mikro boyutlardaki plastikleri, cam materyalleri, titanyum dioksit adı verilen katkı malzemeleri içeren parçacıkları sınıflandırabiliyor. Bu sensörler, mikro akışkan kanal denilen çok küçük sıvı kanallarını kullanıyor. Parçacıklar bu kanalda akarken peş peşe iki tane elektronik ölçüm yapıyor. Bu iki elektronik ölçümü birleştirdiğimiz zaman bu parçacıkların elektronik özelliklerini elde ediyoruz. Bu sistem, daha yavaş çalışan ve daha pahalı spekroskopik yöntemlere göre daha hızlı ve pratik bir sınıflandırma yapabiliyor.”

– Sudaki olası tehdit kısa sürede tespit edilebilecek

Selim Hanay, sistemin kullanıma geçmesi için iki kademeli bir plan yaptıklarını anlatarak, “İlk olarak su analizi yapabilen bir servis kurulmasını istiyoruz. Bir kurum, kendi suyunu analiz ettirmek istediğinde bunu çeşitli teknikler kullanarak yapabileceğiz. Sonuçları bir gün gibi bir sürede kullanıcıya geri göndermek istiyoruz. Böylece içme suyuna karışan olası bir mikroplastik kontaminasyon kaynağı kısa sürede tespit edilebilecek.” diye konuştu.

Artan risklere karşı dünya genelinde plastik tüketimi yasaklansa bile bu parçacıkların nehirlerde ve denizlerde biriktiğine dikkati çeken Hanay, çalışmalarının önemini şu sözlerle anlattı:

“Çalışmamız, mikroplastik kirliliğin izlenmesi ve azaltılması için önemli sonuçlar doğuruyor. Cihaz, su örneklerinin yerinde analizi için hızlı, maliyet etkin ve taşınabilir bir çözüm sunuyor. Cihazımız, dünya genelinde nehirler, göller ve okyanuslar dahil olmak üzere çeşitli su ortamlarında mikroplastik kirlilik seviyelerini değerlendirmek üzere konuşlandırılabilecek. Belediyeler, su işletmeleri, bakanlıklar gibi hem Türkiye hem Avrupa’daki paydaşlarla bu teknolojinin nasıl ilerletilebileceğini göstermek istiyoruz.”

Hanay, aynı konuda TÜBİTAK destekli bir başka projelerinde su ve havadaki nanoplastik riskini ölçebilen cihaz geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

– Projeyi Avrupa da destekledi

Projenin gerçek bir uygulamaya dönmesi için çalışmanın ERC başlangıç ve ERC Proof of Concept ile desteklendiğini bildiren Hanay, “Projede yaklaşık 1 yıl kadar daha zamanımız var. Adım adım burada farklı plastik şekillerinin nasıl inceleneceği konusunda kalan sorunlar üzerinde uğraşıyoruz. Bu teknik ilerlemeleri de yaptıktan sonra farklı kurumlara servis olarak bu uygulamayı önereceğiz.” dedi.

Hanay, geliştirdikleri cihazın kavramsal kanıtına ilişkin bulguların Advanced Materials dergisinde yayımlandığını ve bilim dünyasına duyurulduğunu ifade ederek, son olarak projenin pratik uygulamaları için Avrupa Araştırma Konseyinden (ERC) “çığır açıcı” projelere verilen desteği almaya hak kazandıklarını bildirdi.

Dünyanın farklı noktalarında mikroplastik kirliliğe karşı önlemler alınmaya başlandığını ifade eden Hanay, Kaliforniya’da geçen senelerde çıkarılan yasa ile sürekli olarak içme suyundaki mikroplastik kirliliğini kontrol etmeye başlanacağını, Kanada ve Avrupa Birliğinde de şu anda benzer regülasyonların tartışıldığını sözlerine ekledi.

- Advertisement -

Son Haberler

HP Merkez Yürütme Organı Üyesi Moral: “Özel sektörde prim yatırımları asli maaş üzerinden yapılmalı”

Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı Üyesi ve Çalışma...

Bir Erenköy kahraman gazisini daha kaybettik…

Kıbrıs sevdalısı Erenköy kahraman gazisi Dr Cemal Ercihan 3...

Meclis yarın toplanacak… 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın Başkanlık Divanı Seçimleri gündemiyle...

Polis haberleri…

Girne’de dün sabah meydana gelen trafik kazasında 53 yaşındaki...

Sponsor

Göz Atın

Cumhurbaşkanı Tatar, New York dönüşü konuştu: Federasyon defteri kapandı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York temasları sonrasında basına yaptığı...

ABD vatandaşı Kıbrıslı Türke Limasol’daki malı için 345 bin Euro tazminat ödendi

ABD vatandaşı Kıbrıslı Türk Orhan Hüseyin Derviş’in, Limasol’daki malı...

KAYAD, Ev İçi Şiddet Yasası’nın meclisten geçmesi için “Hikayede Kalmasın” sloganıyla kampanya başlattı

Kadından Yaşama Destek Derneği (KAYAD), Ev İçi Şiddet Yasası'nın...

Meclis’te stenograflar tam gün greve gitti…

Cumhuriyet Meclisi stenografları, “yapılan tüm girişim ve uyarı grevlerine...

Pazara kadar yer yer sağanak yağış bekleniyor

Meteoroloji Dairesi, pazara kadar yer yer sağanak veya gök...

HP Merkez Yürütme Organı Üyesi Moral: “Özel sektörde prim yatırımları asli maaş üzerinden yapılmalı”

Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı Üyesi ve Çalışma Hayatı Komitesi Başkanı Aral Moral, özel sektörde prim yatırımlarının asli maaş üzerinden yapılması gerektiğini belirterek,...

Bir Erenköy kahraman gazisini daha kaybettik…

Kıbrıs sevdalısı Erenköy kahraman gazisi Dr Cemal Ercihan 3 Ekim tarihinde hayatını kaybetti. Erenköy Gazisi Dr. Cemal Ercihan İstanbul'da düzenlenen cenaze töreni ile son yolculuğuna...

Meclis yarın toplanacak… 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın Başkanlık Divanı Seçimleri gündemiyle toplanacak. Genel Kurul, 1 Ekim Salı günü başlayan yeni yasama yılının törensel açılışının ardından ilk toplantısını...

Polis haberleri…

Girne’de dün sabah meydana gelen trafik kazasında 53 yaşındaki yaya Fatıma Taghıyeva yaralandı. Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Karaoğlanoğlu Caddesi üzerinde saat 08.10 sıralarında,...

 2024’te tarihi sıcaklık rekorları kırıldı…

Meteoroloji Dairesi’nin son verilerine göre 2024 yılı eylül ayı yağışları, normaline göre yüzde 167, geçen yılın eylül ayına göre ise yüzde 433 arttı. Meteoroloji Dairesi’nin...

Lefkoşa-Gazimağusa Anayolu’nda ölümlü kaza… 

Lefkoşa-Gazimağusa Anayolu’nun ilk kilometrelerinde bu sabah meydana gelen trafik kazasında 31 yaşındaki Nasuf Nevenov Kaloyanov hayatını kaybetti. Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kaloyanov (E-31),...

Erdoğan, Oruç Reis gemisini uğurladı: Akdeniz üzerinden Somali’ye gidecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz'den geçip Somali açıklarında sismik çalışma yapacak olan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ni İstanbul Boğazı'nda uğurladı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin...

Galatasaray’da 119. kuruluş yıl dönümü kutlandı

Galatasaray Kulübünün 119. kuruluş yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı. Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ile kulüp üyeleri, kutlama etkinlikleri çerçevesinde ilk olarak kulübün kurucu başkanı...

Güzelyurt’ta trafik kontrolünde uyuşturucu bulundu

Güzelyurt’ta trafik ekipleri tarafından gerçekleştirilen kontroller sırasında bir araçta uyuşturucu madde tespit edildi. Güzelyurt’ta trafik ekipleri tarafından gerçekleştirilen rutin kontroller sırasında durdurulan bir araçta uyuşturucu...