25.9 C
Lefkoşa

Eko Gün 5 Mayıs’ta Büyükkonuk’ta…

- Advertisement -

Mehmetçik-Büyükkonuk Belediyesi’nin düzenlediği “24. Geleneksel Büyükkonuk Eko Gün” 5 Mayıs’ta Büyükkonuk’ta yapılıyor.

KKTC’nin “ilk eko gün” etkinliği olarak nitelendirilen ve bu yıl 24’üncüsü yapılacak “Eko Gün”, 5 Mayıs Pazar günü Büyükkonuk köy meydanında ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor.

Gün boyu sürecek etkinlikte, canlı müzik, dans gösterileri, Kıbrıs’a özgü yiyecek, içecek ve el işi ürünlerinin satışı yapılacak standalar yer alacak.

Etkinlik, sabah 10.30’da başlayacak ve 18.30’a kadar devam edecek.

Mehmetçik-Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu, Büyükkonuk Ekoturizm Derneği Başkanı Louis Cemal, Büyükkonuk Muhtarı Mustafa Doğan ve dernekten bazı üyelerin katılımıyla, bugün, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nde basın toplantısı düzenleyerek, Eko Gün etkinlikleri hakkında bilgi verdi, tüm halkı Büyükkonuk Eko Gün’e davet etti.

– Tuğlu: “Eko gün bir marka haline geldi”

Mehmetçik-Büyükkonuk Belediye Başkanı Tuğlu, KKTC’nin bir “ilk eko gün” etkinliği olma özelliği taşıyan Büyükkonuk Eko Gün’ünün, ilk kez 17 yıl önce Ekim 2007’de yapıldığını hatırlatarak, bu yıl 24’üncü kez Eko Gün’e ev sahipliği yapacak olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

 “21 satış standı ile başlayan bu macera, her yıl daha da gelişerek bugünlere ulaşmış ve bir marka haline gelmiştir” diyen Tuğlu, 5 Mayıs Pazar Günü yapılacak Büyükkonuk Eko Gün’ünde, satışı yapılacak yerel yiyecekler, el sanatları ve etkinliğe katılacak sanatçılarla birlikte halkla yeniden buluşmayı hedeflediklerini söyledi.

Tuğlu, “Bu topraklarda atalarımızın unutulmaya yüz tutmuş kültürel yaşamını, geleneksel yiyecek ve içeceklerimizi, motiflerle işlenmiş olan geleneksel el sanatlarımızı, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak Mehmetçik-Büyükkonuk Belediyesi’nin kültürel anlamda en büyük hedefidir” diyerek, etkinliğin bu düşünce ile yapıldığını ifade etti.

Tuğlu, etkinlik sahipleri ve belediye için gıda güvenliğinin önemli olduğuna da işaret ederek, üreticiler tarafından stantlarda satışa sunulacak yiyecek ve içeceklerin kontrolleri yapılmış şekilde halkla buluşacağını, ayrıca gün boyunca satışı yapılacak ürünlerin gıda mühendisleri tarafından denetleneceğini de söyledi.

Eko Gün’ün gerçekleşmesinde emeği geçen herkese, tüm katılımcılara ve sponsorlara teşekkür eden Tuğlu, “Dolu dolu bir programla Eko Gün sizi bekliyor. Biz sizleri misafir etmeye hazırız. Siz de hazırsanız 5 Mayıs’da görüşmek üzere” diyerek tüm herkesi Büyükkonuk Eko Gün’e davet etti.

Büyükkonuk Ekoturizm Derneği Başkanı Louis Cemal,  basın toplantısında, büyük uğraşlar vererek, çeşitli desteklerle küçük bir organizasyon olarak düzenlemeye başladıkları Büyükkonuk Eko Günü’nün geleneksel bir etkinliğe dönüştüğünü anlatarak, Eko Gün etkinliğinin özellikle köy kadınlarının ekonomik olarak güçlenmesinde önemli rol oynadığına dikkat çekti.

Louis Cemal ayrıca, dernek olarak üreticilere gıda güvenliği ve gıda etiketleme konusunda eğitimler verdiklerini de belirterek, bunun Eko Gün’de stantlarda satışa sunulan yiyecek ve içeceklerin gıda güvenliği açısından önemine işaret etti.

Cemal,  geçmiş yıllarda Büyükkonuk Eko Günü’nün 40 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladığını anımsatarak, bu yıl da Eko Günü’nde çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamayı ümit ettiklerini söyledi.

Büyükkonuk köy muhtarı Mustafa Doğan da, “5 Mayıs Pazar günü yapılacak Eko Gün ‘anlatılmaz yaşanır’ diyorum ve tüm halkımızı Büyükkonuk Eko Gün’e davet ediyorum” dedi.

-Eko Gün etkinlikleri

Programa göre, Eko Gün’de; Aytaç Çağın’dan keman dinletisi, Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi Halk Dansları, Karpaz Kızları Gösterisi, Mehmetçik Kültür ve Dayanışma Derneği, HASDER, Gazimağusa Halk Dansları Derneği, Geçitkale Serdarlı Belediyesi ile Dikmen Gençlik Merkezi ekiplerinin halk dansları gösterilerinin yanı sıra Ferdi Usbahalı, Grup Otantik, Osman Özcömert ve Murat Çığ konserleri yer alacak.

Bu yıl, Eko Gün etkinlikleri çerçevesinde ayrıca, Lezzet Sokağı ve Kıbrıs Oyunları Sokağı, ziyaretçilerle buluşacak. Lezzet Sokağında sıcak yemek ve yiyecekler yapılarak ziyaretçilere sunulurken, Kıbrıs Oyunları Sokağı’nda unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Kıbrıs oyunlarından oluşan çocuk oyunları çocuklara öğretilecek.

- Advertisement -

Son Haberler

HP Merkez Yürütme Organı Üyesi Moral: “Özel sektörde prim yatırımları asli maaş üzerinden yapılmalı”

Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı Üyesi ve Çalışma...

Bir Erenköy kahraman gazisini daha kaybettik…

Kıbrıs sevdalısı Erenköy kahraman gazisi Dr Cemal Ercihan 3...

Meclis yarın toplanacak… 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın Başkanlık Divanı Seçimleri gündemiyle...

Polis haberleri…

Girne’de dün sabah meydana gelen trafik kazasında 53 yaşındaki...

Sponsor

Göz Atın

TÜİK: “Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüdü”

Türkiye ekonomisinin, Kahramanmaraş merkezli depremlerin de yaşandığı yılın ilk...

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rum Dışişleri Bakanı ile telefonda görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in dün Rum Dışişleri Bakanı...

Meclis Başkanı Töre ve Büyükelçi Feyzioğlu, yapımı devam eden yeni Meclis yerleşkesini ziyaret etti

 Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, yapımı devam eden Meclis...

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, Geçitköy bölgesinde sel nedeniyle yürütülen çalışmaları inceledi

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Geçitköy bölgesinde...

Güzelyurt Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artırım Projesi tamamlandı

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma...

HP Merkez Yürütme Organı Üyesi Moral: “Özel sektörde prim yatırımları asli maaş üzerinden yapılmalı”

Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı Üyesi ve Çalışma Hayatı Komitesi Başkanı Aral Moral, özel sektörde prim yatırımlarının asli maaş üzerinden yapılması gerektiğini belirterek,...

Bir Erenköy kahraman gazisini daha kaybettik…

Kıbrıs sevdalısı Erenköy kahraman gazisi Dr Cemal Ercihan 3 Ekim tarihinde hayatını kaybetti. Erenköy Gazisi Dr. Cemal Ercihan İstanbul'da düzenlenen cenaze töreni ile son yolculuğuna...

Meclis yarın toplanacak… 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın Başkanlık Divanı Seçimleri gündemiyle toplanacak. Genel Kurul, 1 Ekim Salı günü başlayan yeni yasama yılının törensel açılışının ardından ilk toplantısını...

Polis haberleri…

Girne’de dün sabah meydana gelen trafik kazasında 53 yaşındaki yaya Fatıma Taghıyeva yaralandı. Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Karaoğlanoğlu Caddesi üzerinde saat 08.10 sıralarında,...

 2024’te tarihi sıcaklık rekorları kırıldı…

Meteoroloji Dairesi’nin son verilerine göre 2024 yılı eylül ayı yağışları, normaline göre yüzde 167, geçen yılın eylül ayına göre ise yüzde 433 arttı. Meteoroloji Dairesi’nin...

Lefkoşa-Gazimağusa Anayolu’nda ölümlü kaza… 

Lefkoşa-Gazimağusa Anayolu’nun ilk kilometrelerinde bu sabah meydana gelen trafik kazasında 31 yaşındaki Nasuf Nevenov Kaloyanov hayatını kaybetti. Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kaloyanov (E-31),...

Erdoğan, Oruç Reis gemisini uğurladı: Akdeniz üzerinden Somali’ye gidecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz'den geçip Somali açıklarında sismik çalışma yapacak olan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ni İstanbul Boğazı'nda uğurladı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin...

Galatasaray’da 119. kuruluş yıl dönümü kutlandı

Galatasaray Kulübünün 119. kuruluş yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı. Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ile kulüp üyeleri, kutlama etkinlikleri çerçevesinde ilk olarak kulübün kurucu başkanı...

Güzelyurt’ta trafik kontrolünde uyuşturucu bulundu

Güzelyurt’ta trafik ekipleri tarafından gerçekleştirilen kontroller sırasında bir araçta uyuşturucu madde tespit edildi. Güzelyurt’ta trafik ekipleri tarafından gerçekleştirilen rutin kontroller sırasında durdurulan bir araçta uyuşturucu...