24.8 C
Lefkoşa

Türkiye-KKTC İkinci Ekonomi Konferansı’nda KKTC’nin potansiyeli ve iş birlikleri ele alındı

- Advertisement -

 İstanbul’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) yapılan Türkiye- KKTC Ticaret Odası Forumu II. Ekonomi Konferansı’nda, ticarette sürdürülebilirlik, mevcut sıkıntılar, KKTC’nin potansiyeli ve iş birlikleri ele alındı. 

Ticaret Odası’ndan verilen bilgiye göre, Konferans’ın açılış konuşmalarını, Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, TC Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz ve Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu KKTC Eş Başkanı Omaç Cin yaptı. 

– Deniz: “KKTC’nin ciddi bir ekonomik potansiyeli vardır”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, konuşmasında KTTO’nun Türkiye-KKTC ilişkilerinin gelişmesine büyük önem verdiğini kaydederek, bu doğrultuda yapılan çalışmaların Türkiye ve KKTC hükümetleri tarafından da destek gördüğünü belirtti. 

Deniz, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile ortak çabalarımızın sonuç vermeye başladığını gözlemliyoruz. Yakın gelecekte çok daha iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum.” dedi.

-“GSYİH 4 milyar seviyelerinde… Kişi başına düşen gelir 13-14 bin dolar”

KKTC’nin ciddi bir ekonomik potansiyeli olduğuna dikkat çeken Deniz, şunları kaydetti: 

“KKTC’de 1977 yılında yalnızca 210 milyon dolar olan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın 2023 yılında 4 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmiş olmasını bekliyoruz. Kişi başına düşen gelirimiz 13-14 bin dolar seviyelerindedir.

-Türkiye’yle ticaret… 2.8 milyar dolarlık ithalat, 159 milyon dolarlık ihracat

Türkiye Cumhuriyeti, KKTC’nin en önemli ticaret ortağıdır. Elimizdeki 2023 yılı verilerine göre, 2023 yılında 2,8 milyar dolarlık ithalat ve 159 milyon dolarlık ihracat yapmışız. İthalatımızın yüzde 70’ini Türkiye’den yapmışız. İhracatımızın ise yüzde 80’ini Türkiye’ye gerçekleştirmişiz. Bu küçücük adada, böyle bir ithalat hacmine ulaşılması, KKTC’nin bir hizmetler ülkesi olduğunu gösteriyor.”

– Cin: “Tarımda katma değeri yükseltecek işbirlikleri hedefliyoruz”

Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu KKTC Eş Başkanı Omaç Cin de konuşmasında, başarı için sürekliliğin esas olduğuna dikkat çekti. 

Cin, çalışmalarında çizilen yol haritalarında üç ana başlıktan biri olan tarım ürünlerinin yaş olarak satılmasında yaşanan sıkıntıları çözmek adına gelecek dönemde üretilen ürünleri işlenmiş gıda haline getirerek, hem ürünlerin raf ömürlerini uzatmayı, hem de katma değerlerini yükseltmek anlamında iş birlikleri yapmayı hedeflediklerini dile getirdi. 

Türkiye-KKTC yatırım ve ticarette işbirliği alanları temalı konuşmalarda ise KTTO Başkan Vekili Ramazan Gündoğdu “Liman”, KTTO Başkan Vekili Aziz Limasollu “Enerji”, KTTO Meclis Üyesi/ Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu KKTC Başkan Vekili İbrahim Özcan ise “İşlenmiş Tarımsal Ürünler ve Sanayisi” konularında bilgiler verdi.

– Gündoğdu: “KKTC´nin gelişmesi için limanlar iyileştirilmeli” 

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkan Vekili Ramazan Gündoğdu, konuşmasında KKTC’de resmi tanımlı üç liman olan Gemikonağı Limanı, Girne Antik Limanı ve Gazimağusa Limanı ile ilgili yapılabilecek iyileştirmelere değinerek, ülkenin gelişmesi için limanların iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. 

– Limasollu: “Enterkonnekte KKTC’yi ayağa kaldıracak”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkan Vekili Aziz Limasollu da, enerji konusunda yapılacak yatırımların doğru zaman ve yönlendirmeyle yapıldığı takdirde KKTC’nin ciddi kazanımlar elde edebileceğini kaydetti. Limasollu, enerji maliyetlerini düşürebilecek ve yeşil enerjiye yönelik çalışmalar hakkında konuşarak, kablo projesi hayata geçirilene kadar enerji depolamanın önemine işaret etti. 

– Özcan: “KKTC iç pazarı üretimin bir miktarını yerinde tüketebilecek seviyededir”

Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu KKTC tarafı Başkan Vekili İbrahim Özcan ise, “Bugünkü durumda KKTC hem önemli tarım ürünlerine hem de işlenmiş gıdalar bakımından gelişmiş bir pazara sahiptir.” dedi. 

Özcan, bunun yanında, Avrupa Birliği tarafından yayınlanmış olan Yeşil Hat Tüzüğü ile işlenmiş gıdaların Güney Kıbrıs’a satılmasının mümkün olduğunu ve belirlenen koşulları taşıyan ürünlerin bu olanaktan yararlanabildiğini hatırlattı. 

KKTC’nin işlenmiş tarım ürünlerini genellikle Türkiye’den ithal ettiğini ve bu ithalatın yılda 1 milyar dolar dolaylarına vardığını kaydeden Özcan, tarım ürünlerinin işlenmesinde iki ülkeden iş insanlarının iş birliği kapasitesinin altını çizdi. 

Özcan, “Türkiye’de bilgi birikimi vardır. KKTC’de tarımsal üretim olanakları mevcuttur. Türkiye’den firmalar pazarın talebinin ne olduğunu biliyorlar. KKTC iç pazarı üretimin bir miktarını yerinde tüketebilecek seviyededir. Geriye iş geliştirme, bilgimizi, becerimizi ve gücümüzü birleştirmekten başka ne kalıyor?” dedi.

- Advertisement -

Son Haberler

UBP’nin 23. Olağan Genel Kurultayı yarın yapılıyor

Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) 23. Olağan Genel Kurultayı, yarın...

Strasbourg’taki Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi, TMK tarafından tazminatı ödenen dosyanın kapatılmasına karar verdi

Strasbourg’taki Avrupa Konseyi Delegeler (Bakanlar) Komitesi, KKTC’de Taşınmaz Mal...

Dışişleri Bakanlığı: “TMK bağlamında ülkemizdeki mülkiyet rejiminin geçerliliği bir kez daha teyit edildi”

 Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nin, Xenides Arestis Grubu...

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında...

Sponsor

Göz Atın

Gezeravcı, uzaydan çektiği Kıbrıs fotoğraflarını paylaştı

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, X sosyal medya hesabından...

Hava tahmin raporu

Meteoroloji Dairesi, havanın bugün parçalı çok bulutlu ve yer...

Işık Kitabevi haftanın en çok okunan kitaplarını açıkladı

Işık Kitabevi, 21 Ağustos – 27 Ağustos tarihleri arasında...

Töre: “Mücadele TMT ile devam etti, bugün de KKTC ile taçlandı”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Volkan, Karaçete ve 9...

“Vebal- Beddua” İngiltere Lift-Off Film Festivali’nden seçki aldı

 Kıbrıs Türk Sinema Derneği ve SineSmart Film iş birliğinde...

UBP’nin 23. Olağan Genel Kurultayı yarın yapılıyor

Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) 23. Olağan Genel Kurultayı, yarın yapılıyor.    Üç genel başkan adayının yarışacağı kurultay, Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda sabah saat 08.30’da nisap...

Strasbourg’taki Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi, TMK tarafından tazminatı ödenen dosyanın kapatılmasına karar verdi

Strasbourg’taki Avrupa Konseyi Delegeler (Bakanlar) Komitesi, KKTC’de Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) tarafından tazminatı ödenen Rock Ruby dosyasının kapatılmasına onay verdi. Söz konusu karar, Taşınmaz Mal...

Dışişleri Bakanlığı: “TMK bağlamında ülkemizdeki mülkiyet rejiminin geçerliliği bir kez daha teyit edildi”

 Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nin, Xenides Arestis Grubu altında icrası denetlenen ve Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) tarafından yapılan teklif çerçevesinde dostane çözümle sonuçlanan...

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan okulun genel sekreteri ve hissedarlarından S.G., ve okulun uluslararası ofis sorumlusu A.S., devam...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21 Eylül Cumartesi günü yapılacak 23’üncü Olağan Kurultay için hazırlıklarda son aşamaya gelindiğini açıkladı. Hasipoğlu yaptığı yazılı...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz. Siyaset kurumunun da yapıcı ve mutedil yaklaşması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliğince...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi. Törene, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına Tuğgeneral Mehmet Ali Akbaş,...

Arıklı: “Gazilerimiz birlik ve bütünlüğümüzün teminatıdır”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Gaziler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, gazilerin, ülkenin birlik ve bütünlüğünün teminatı olduğunu söyledi. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Bakan Arıklı, Gaziler...

Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti. Kültür Dairesi Müdürü Şirin...