29.4 C
Lefkoşa

Meclis Genel Kurulunda 2 tasarı ve 1 öneri oybirliğiyle kabul edildi

- Advertisement -

Meclis Genel Kurulunda 2 yasa tasarısı ve 1 yasa önerisi oybirliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul’da, Muhaceret Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin Özel (Değişiklik) Yasa Önerisi ve Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı oybirliğiyle geçti

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin, Muhaceret Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili raporunu komite başkanı Emrah Yeşilırmak okudu.

Tasarıyla ilgili ilk sözü CTP Milletvekili Filiz Besim alarak, muhaceret dairesinin güçlendirilmesine önem verdiklerini, kaliteli personel alımına katkı sağlamayı amaçlayarak bu yasaya ellerinden gelen desteği vermeye çalıştıklarını söyledi.

Besim, geçici personelle yürütülmemesi gereken görevler olduğunu ve bu dairenin bunlarla mücadele edebilmek için güçlü olması gerektiğini belirtti.

Yurttaşlığın bir hak olmadığını, İçişleri bakanlığına sürekli yurttaşlık başvurusu yapılmasının da ciddi bir sorun olduğunu dile getiren Besim, yurttaşlıkların da ciddi bir nüfus politikasıyla düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Besim, ülkede demografik yapıda ciddi bozulmalar olduğunu, bu nedenle de bu konunun muhaceret konusu açılmışken konuşulmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

Ülkeden İhraç edilen kişilerin sayısının toplu verildiğini ancak istatistiki bilgiye ulaşamadıklarını belirten Besim, tüm bunların denetimle ilgili konular olduğunu söyleyerek, muhaceret dairesinin de bu konularda neler yaptığını öğrenemediklerini belirtti.

-Baybars

Bağımsız milletvekili Ayşegül Baybars ise, Muhaceret Dairesi’nin kadro sayısını arttırmanın yeterli olamayacağına işaret ederek, artan yabancı nüfus ve dolayısıyla kaçak yaşamdaki artışın bu şekilde önlenemeyeceğini belirtti.

Bu çalışmanın düzensiz göç, insan ticaretiyle mücadele konusunda nasıl bir düzenleme sağlayacağının belirtilmediğini belirterek bunu eleştiren Baybars, içişleri Bakanlığının karşısına düzensiz göçle mücadele birimi diye bir tabela asıldığını kaydederek, “‘Bu yasal mı’ diye bakana sormak istiyorum” dedi.

Baybars, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü yabancı kişilerle ilgili de veri olmadığını ancak 2019 yılında bu sayıların kolay hesaplanabilmesi için yasa çıkarıldığını belirtti.

Öğrenci sayısı ve öğrenci muhaceret rakamlarının birbirini tutmadığını da savunan Baybars, “Yasama üzerine düşeni yapmıştır sıra yürütmede” dedi.

-Oğuz

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da, bu yıl 424 kişinin cezaevinden, 36 kişinin dıştan ve 11 kişinin de bulaşıcı hastalık sebebiyle ihraç edildiğini belirtti.

Oğuz, göçle mücadele kapsamında personelin hizmet içi eğitime tabi tutulduğunu ve bu konunun üzerinde sıkı şekilde durmaya devam edeceklerini söyledi.

Oğuz, görüşülen yasanın yılladır beklenen bir çalışma olduğunu ve personel alımlarıyla birlikte dairenin üzerindeki yükün hafifleyeceğine inandığını kaydetti.

Öğrenci sayısıyla muhaceret işlemlerinin farklı olduğunu dile getiren Oğuz, bu sayının günlük olarak değiştiğini belirtti.

Konuşmaların ardından, Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin Özel (Değişiklik) Yasa Önerisi ve Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili raporları Komite Başkanı Emrah Yeşilırmak okudu.

CTP Milletvekili Filiz Besim, Polis Genel Müdürlüğü ve yardımcısının belirlenecek olması nedeniyle bu konuya hassasiyetle yaklaştıklarını belirtti.Daha sonra, Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin Özel (Değişiklik) Yasa Önerisi ve Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı da oybirliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul’un bir sonraki birleşimi yarın yapılacak.

- Advertisement -

Son Haberler

UBP’nin 23. Olağan Genel Kurultayı yarın yapılıyor

Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) 23. Olağan Genel Kurultayı, yarın...

Strasbourg’taki Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi, TMK tarafından tazminatı ödenen dosyanın kapatılmasına karar verdi

Strasbourg’taki Avrupa Konseyi Delegeler (Bakanlar) Komitesi, KKTC’de Taşınmaz Mal...

Dışişleri Bakanlığı: “TMK bağlamında ülkemizdeki mülkiyet rejiminin geçerliliği bir kez daha teyit edildi”

 Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nin, Xenides Arestis Grubu...

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında...

Sponsor

Göz Atın

İsias Otel davasının üçüncü duruşması 12 Haziran Çarşamba günü… 

Türkiye’de geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen depremde, Adıyaman...

Uzmanlara göre toz taşınımı bal arılarının iletişimlerini, yön duygularını ve besin kaynaklarını olumsuz etkiledi

Düzce Üniversitesi (DÜ) Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi...

İsrail savaş kabinesine Gazze’deki ateşkes ve esir takası taslağı sunuldu

İsrail'in saldırılarıyla insanlık felaketinin derinleştiği Gazze Şeridi'nde geçici bir...

İsrail, Gazze’de 18 günde bir atom bombası gücünde patlayıcı kullandı

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında...

Meteoroloji Dairesi, denizde “fırtınamsı rüzgar” uyarısı yaptı

Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü, bölge denizlerinden Taurus’ta rüzgarın zamanla kuvvetlenerek...

UBP’nin 23. Olağan Genel Kurultayı yarın yapılıyor

Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) 23. Olağan Genel Kurultayı, yarın yapılıyor.    Üç genel başkan adayının yarışacağı kurultay, Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda sabah saat 08.30’da nisap...

Strasbourg’taki Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi, TMK tarafından tazminatı ödenen dosyanın kapatılmasına karar verdi

Strasbourg’taki Avrupa Konseyi Delegeler (Bakanlar) Komitesi, KKTC’de Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) tarafından tazminatı ödenen Rock Ruby dosyasının kapatılmasına onay verdi. Söz konusu karar, Taşınmaz Mal...

Dışişleri Bakanlığı: “TMK bağlamında ülkemizdeki mülkiyet rejiminin geçerliliği bir kez daha teyit edildi”

 Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nin, Xenides Arestis Grubu altında icrası denetlenen ve Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) tarafından yapılan teklif çerçevesinde dostane çözümle sonuçlanan...

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan okulun genel sekreteri ve hissedarlarından S.G., ve okulun uluslararası ofis sorumlusu A.S., devam...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21 Eylül Cumartesi günü yapılacak 23’üncü Olağan Kurultay için hazırlıklarda son aşamaya gelindiğini açıkladı. Hasipoğlu yaptığı yazılı...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz. Siyaset kurumunun da yapıcı ve mutedil yaklaşması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliğince...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi. Törene, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına Tuğgeneral Mehmet Ali Akbaş,...

Arıklı: “Gazilerimiz birlik ve bütünlüğümüzün teminatıdır”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Gaziler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, gazilerin, ülkenin birlik ve bütünlüğünün teminatı olduğunu söyledi. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Bakan Arıklı, Gaziler...

Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti. Kültür Dairesi Müdürü Şirin...