17.8 C
Lefkoşa

ODTÜ’den girişimcilere KKTC’de “yapay zeka” daveti

- Advertisement -

 ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rektörü Prof. Dr. Mehmet Zeyrek, girişimcileri ve AR-GE faaliyeti yürütmek isteyenleri, KKTC’de kuracakları Kalkanlı Teknoloji Vadisi (KALTEV) Uygulamalı Yapay Zeka Merkezi’nde mühendis akademisyenlerin öncülüğünde bilişim, otomasyon ve yapay zeka odaklı çalışmalar yapmaya davet etti.

Rektör Zeyrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir devlet üniversitesinin ilk yurt dışı kampüsü olan ve davet üzerine kurulan ODTÜ Kuzey Kıbrıs’ta 18 akademik yılın tamamlandığını belirtti.

Bu süreçte, yalnızca dünya standartlarında bir eğitim kurumu olma hedefini başarmadıklarını, sıra dışı pek çok projeyi de hayata geçirdiklerini belirten Zeyrek, ödüllü projelerle inşa edilen kampüsü yıllar içinde daha çok öğrenciye hizmet verecek şekilde geliştirdiklerini ve bölgeye örnek teşkil edecek bir yerleşke kazandırdıklarını anlattı.

Lisans eğitiminde 5 programa öğrenci kabul ederek başladıkları yolculuğa,16 lisans programı ve 4 yüksek lisans programıyla devam ettiklerini belirten Zeyrek, şöyle devam etti:

“400’ü yabancı uyruklu olmak üzere 2 bin 600’ü aşkın öğrenciyle eğitime devam ediyoruz. Bu yıl YKS kontenjanlarımızın yüzde 99’u doldu ve 59’u yabancı uyruklu 600 yeni öğrencimiz aramıza katıldı. Kampüsümüzde, Afganistan’dan ABD’ye, İsveç’ten Zimbabve’ye geniş bir coğrafyayı kapsayan 55 ülkeden öğrenci eğitim aldı; 26 ülkeden öğretim elemanı görev aldı. Öğretim üyelerimizin yüzde 22’si T.C. ve KKTC vatandaşları dışındaki ülkelerin uyruğuna sahip. En çok yabancı öğrenci aldığımız ülkeler sırasıyla Pakistan, Kenya ve Nijerya. Mezun sayımız 4 bin 500’e yaklaştı. ODTÜ Rektörü imzalı tüm dünyada tanınan ODTÜ diploması ile mezun olan öğrencilerimiz mesleki kariyerlerinde ilerlerken ya da lisansüstü eğitime devam ederken de ODTÜ diplomasının sağladığı güç ile geleceğe emin adımlarla yürüyorlar.”

– ABD ile eş değer mühendislik eğitimi

Rektör Zeyrek, ODTÜ Kuzey Kıbrıs kampüsünde bilgisayar, makine, elektrik-elektronik ve inşaat mühendislikleri programlarının kar amacı gütmeyen ABD merkezli Accreditation Board for Engineering and Technology (ABET) akreditasyonuna sahip olduğunu bildirdi.

Bu sertifikasyonun ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsündeki eğitimin ABD’de akredite kurumlarla eş değer olduğunu gösterdiğini belirten Zeyrek, yazılım ve endüstri mühendisliği programlarında da akreditasyon çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

– Ada, yapay zeka alanında AR-GE merkezi olacak

Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde verilen eğitim müfredatının ODTÜ ile aynı olduğunun altını çizen Zeyrek, ODTÜ’nün mühendislik alanındaki öncü rolünü kullanarak “Ada” için bu alanda yeni projeler geliştirmeye hazırlandıklarını bildirdi.

Kampüste gerçekleştirilecek projelerin daha çok, baş döndürücü hızla ilerleyen yapay zeka alanıyla ilişkili olacağını belirten Zeyrek, şu bilgileri verdi:

“Bilgisayar ve yazılım mühendisliğinde çok yetkin öğretim üyelerimiz görev yapıyor. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü KALTEV’de yapay zeka alanında çalışmalar yapacağız. Mühendis akademisyenlerimizin öncülüğünde bilişim, otomasyon ve yapay zeka odaklı projelerin geliştirileceği ODTÜ KALTEV Uygulamalı Yapay Zeka Merkezi’ni kuruyoruz. Öğrenciler de hocaları ve şirketlerle birlikte bu merkezde teknoloji üretecek. Yakın zamanda da yapay zeka ve büyük veri mühendisliği dallarında da yeni programlar açmayı planlıyoruz. Bunun altyapısını çalışıyoruz. Dolayısıyla yakın zamanda bu bölümlerin açılması ve Ankara’daki ODTÜ ile yapay zeka alanında yürütülen işbirliklerin artması hususunda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.”

Zeyrek, geliştirecekleri bu projelerle Ada’da AR-GE ve inovasyon ekosistemini geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Ada’da AR-GE çalışmaları henüz gelişmiş değil. AR-GE ekosisteminin yerleşmesi için itici bir güç olmayı hedefliyoruz” dedi.

Rektör Zeyrek, Türkiye ve KKTC’de AR-GE alanında faaliyet gösteren girişimcilere çağrıda bulunarak, “ODTÜ KALTEV Uygulamalı Yapay Zeka Merkezi’nde mühendis akademisyenlerin öncülüğünde yürütülecek bilişim, otomasyon ve yapay zeka odaklı çalışmalara katılmaya davet ediyoruz. ODTÜ KALTEV’in kapıları, hem yüz yüze hem de çevrim içi etkileşim imkanları sayesinde teknoloji geliştiriciler için açıktır. Genç girişimcilerimiz için girişimcilik ve dijital pazarlama eğitimleri de vereceğiz” diye konuştu.

– Tıptan akıllı tarıma kadar yapay zeka kullanılacak

Yapay zeka üzerine araştırmalarını İngiltere’de ve İrlanda’da tamamlayan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Direkoğlu ise kurulum hazırlıkları süren ODTÜ KALTEV Uygulamalı Yapay Zeka Merkezi’nin çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi.

Merkezde, farklı disiplinlerde ve disiplinler arası araştırmalar yapılacağını, projelerle uygulamalar geliştirileceğini, ilgili şirketlere danışmanlık hizmeti sunulacağını anlatan Direkoğlu, şunları aktardı:

“Planladığımız yapay zeka sistemleri arasında tıbbı görüntü, ses ve hasta sağlık ölçümlerini kullanarak erken hastalık teşhisinin yapılması, akıllı güvenlik uygulamaları ile trafik akışının sağlanması, eğitimde yeni nesil uygulamalar, akıllı tarım için görüntülerden hastalıklı ürün teşhisi, ürün rekoltesi tahmini, değişen iklim koşullarına göre hassas sulama sistemleri, akıllı insan-bilgisayar etkileşimi gibi uygulamalar yer alıyor.”

Doç. Dr. Direkoğlu, yapay zeka alanında yürüttükleri çalışmalar için ilgililere, proje iş birliği çağrısında bulundu.

- Advertisement -

Son Haberler

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde...

Sponsor

Göz Atın

Bağımsızlık Yolu, Çalışma Bakanlığı önünde asgari ücret için eylem yaptı

Bağımsızlık Yolu, Çalışma Bakanlığı önünde müzikli protesto, basın açıklaması...

İsrail’de “yargı reformu” protestoları 34. haftasında

İsrail'de, Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin...

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 20 bini aştı

Gazze'deki hükümet, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne...

Kurban Bayramı başladı. Babalar Günü de bugün kutlanıyor

Kurban Bayramı başladı.  Dört gün olan ve hafta sonu...

Santos’tan çağrı

 Avrupa Parlamentosu (AP) “Kıbrıs’taki Kayıp Şahıslar Raportörü” Isabel Santos’un...

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan okulun genel sekreteri ve hissedarlarından S.G., ve okulun uluslararası ofis sorumlusu A.S., devam...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21 Eylül Cumartesi günü yapılacak 23’üncü Olağan Kurultay için hazırlıklarda son aşamaya gelindiğini açıkladı. Hasipoğlu yaptığı yazılı...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz. Siyaset kurumunun da yapıcı ve mutedil yaklaşması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliğince...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi. Törene, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına Tuğgeneral Mehmet Ali Akbaş,...

Arıklı: “Gazilerimiz birlik ve bütünlüğümüzün teminatıdır”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Gaziler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, gazilerin, ülkenin birlik ve bütünlüğünün teminatı olduğunu söyledi. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Bakan Arıklı, Gaziler...

Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti. Kültür Dairesi Müdürü Şirin...

KTÖS ve KTOEÖS, Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek için Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı. Eylemde...

Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi

Sevilen sayılan isim Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi.  Bilginoğlu'nun vefatı başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerini yasa boğdu.  Mehmet Bilginoğlu, yarın Tanpınar Camisi'nde kılınacak öğle namazına müteakip...

“Cemile Yardımı” alanların maaşlarına yüzde 19,19 artış yapıldı

Bakanlar Kurulu, Cemile yardımı kapsamında maaş alan 5 kişinin maaşlarına 1 Eylül 2024 itibarıyla yüzde 19,19 oranında zam yapılmasına karar verdi. Bakanlar Kurulu, Maliye Bakanlığı'na...